Butternut squash voor vastendag

donderdag 27 oktober 2016

Soms krijg ik wel eens de vraag : wat eet je dan zoal op een vastendag? "Niet veel hé", is dan mijn standaardantwoord, want 500 calorieën dat heb je zo binnen. Dus eet ik groente, veel groente, soms vers, soms in de wok, soms als een sausje en vaak in de soep, want daar mag je veel van eten voor het begint aan te (d)tikken. In het begin, zo'n half jaar geleden, rekende ik alles netjes uit en strandde ik bij een sla, een wokschotel of mosselen als avondeten, want dat rekent gemakkelijk. Ondertussen weet ik hoeveel calorieën een voedingsmiddel ongeveer bevat en reken ik met de Franse slag uit hoeveel calorieën een gerecht zal hebben. Ik ben geen exacte wetenschapper, dat raadde je al. Heel af en toe heb ik nog eens een "flinke vastendag", zo'n dag waarop ik netjes alles opschrijf en toch weer verbaasd ben, dat ik over mijn 500 calorieën zit i.p.v. eronder zoals ik dacht. Ik ben een optimist en denk nogal snel: oh ik heb nog niet zo veel op (klopt meestal), ik mag nog wel wat (klopt meestal niet).
Op zulke "flinke vastendagen" kook ik zelfs met pen, papier en voedingstabellen in de aanslag en reken ik netjes uit. Het gerechtje van vandaag was een schot in de roos, een klein feestje op vastendag. Zo lekker, dat ik het hier even deel. Voor mezelf: dat bespaart me werk de volgende keer. Voor jou: vastendaginspiratie en geen "getel". Win-win dus!

Dit najaar oogstten we nogal wat Butternuts of flespompoenen in onze tuin, ik vind dat zo lekker dat ik daar mee aan de slag ging.


Butternut squash in de oven
215 Kcal per persoon

Dit heb je nodig
voor 4 personen

1 kg butternut pompoen  (560 Kcal)
20 gr. olijfolie (180 Kcal)
2 stuks bio Knäckebrod quinoa - AH (62 Kcal)
2 tenen knoflook - 20 gram (14 Kcal)
10 gram geraspte parmezaanse kaas (42 Kcal)
verse peterselie
peper - zout - rozemarijn

Totaal: 858 Kcal - Ik rond af naar boven 860 Kcal : 4 porties = 215 Kcal / persoon. Dat geeft nog wat marge, je kan er nog brood, crackers, pasta of rijst bij eten, afhankelijk van wat je de rest van de dag in je mond stak. Voor de pubers - die, voor alle duidelijkheid niet meevasten - kookte ik hier nog een flinke portie pasta bij, zij kregen ook soep en dessert. Op niet-vastendagen is dit ook voor ons een heerlijk herfstig bijgerechtje!

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden. 
Schil de butternut en snij  hem in schijven. Vet een ovenschaal in met een beetje van de olijfolie. Schik de pompoenschijven dakpansgewijs in de ovenschaal. Kruid met peper en zout en eventueel met wat rozemarijn. Doe de rest van de olijfolie in een pannetje op het vuur en pers er de knoflook in. Verwarm, roer en laat de knoflook er glazig in worden. Bestrijk de pompoenschijven met de helft van het knoflook-olie mengsel.  Vermaal de crackers tot je broodkruim hebt en rasp de parmezaanse kaas. Meng de rest van het knoflook-olie mengsel goed met het broodkruim en de parmezaanse kaas. Strooi dat mengsel over de pompoenschijven en schuif de ovenschaal de oven in. Laat 40 minuten garen op 220 graden en zet daarna nog een 10-tal minuten onder de gril. 
Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Oh, ik maakte vorige week een soortgelijk gerechtje uit Ottolenghi! Heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt om dit te delen. Ik ga het zeker eens klaarmaken. Laat je de schil aan de pompoen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit! Probeer ik zeker uit! Pinnen!!!

    BeantwoordenVerwijderen