De vastensaga (deel 3)

zondag 16 oktober 2016

Wat vooraf ging:
Deel 1: Vastendag
Deel 2: 2 dagen vasten, 5 dagen genieten
Hoe het vlot het met dat vastenproject, dat vraagt u zich ondertussen vast af. Awel: wreed goed eigenlijk.

Vasten en feesten
Na 5 maanden vast ik nog vlotjes 2 dagen per week en daar draai ik ondertussen mijn hand niet meer voor om. Hoe moeilijk het in het begin was, zo gemakkelijk gaat het nu. Na een weekendje volop genieten kijk ik zelfs uit naar mijn maandagse vastendag. Wat rust voor mijn lijf en een shot extra energie levert dat op. Ik hou op een quasi autistische wijze vast aan mijn maandag en donderdag. 1 Keer moest ik noodgedwongen mijn vastendag verschuiven omdat ik bij een collega op bezoek ging en bij haar bleef eten. Het werd vrijdag-vastendag en ik zweer het u: dat is géén goed idee! De verleidingen op vrijdag zijn me écht te groot: gaan eten en een pintje drinken met collega's, aperitieven met Lief omdat het weekend begint en 's avonds een stapke in de wereld zetten. In de week hou ik het gefeest in de mate van het mogelijke binnen de perken, in het weekend mogen de remmen even los. Een systeem dat wonderwel werkt voor mij.

Biefstukjes
De afgelopen weken kreeg ik hoe langer hoe meer een vestimentair probleem. Mijn kleren slobberden als patattenzakken rond mijn lijf. In de cups van mijn BH's was plots plaats voor 2 extra biefstukjes en dat is al evenmin een zicht. Noodgedwongen vulde ik mijn kleerkast aan met enkele nieuwe jurkjes, een paar kringwinkel-jeansen, ik ruilde wat kledij met vriendinnen en schafte passend nieuw ondergoed aan. Uit de wasmanden die uit Dochters uitgerommelde kleerkast kwamen, viste ik vrolijk nog enkele T-shirts en truitjes. Plots mogen mijn kleren 2 maten kleiner en hebben Dochter en ik naast dezelfde schoenmaat nu ook dezelfde kledingmaat. Hoezee! Dat opent ruilsgewijs heel wat perspectieven.

De cijfers
Precies een jaar geleden werd ik de trotse bezitter van een nieuwe blinkende titanium knie. Er kwam een einde aan de jarenlange pijn, frustratie en immobiliteit. Ik besloot meteen de koe bij de horens te vatten en de extra kilo's te lijf te gaan door "op mijn eten te letten". Ik volgde tussen oktober 15 en mei 16 het EEDH-dieet (eet eens den helft) en het GUGV-dieet (gebruikt uw gezond verstand-dieet). Want geef toe, eigenlijk weten we wel gewoon wat we mogen eten en wat niet en dat regelmatig sporten gezond is. Met heel veel moeite tikte de weegschaal 3 kilo's naar beneden. Voortdurend streng zijn voor mezelf, dat schoot niet op. Eind mei kwam 5:2 als een reddende engel op mijn pad. Na 5 maanden 5:2en viel ik 7 extra kilo's af. Op een jaar tijd is dat -10 kg en van kledingmaat 42-44 naar 38-40. Zwemmen doe ik nog steeds 2 keer 1000 m per week, meestal op de niet-vastendagen. Vorige week waagde ik het voor het eerst op vastendag in het water te duiken en dat viel reuze mee. Ik deed het wat rustiger aan dan normaal en zonk niet halverwege van uitputting naar de bodem. Zelfs de gevreesde "hongerklop" na mijn baantjes viel mee.

Geloof
Na 5 maanden geloof ik rotsvast dat dit dé oplossing is om mijn gewicht in toom te houden. Kim lokte me eind mei voor het eerst mee naar Michael Mosley en hij heeft er een trouwe volgeling bij. Ik betrap mezelf erop dat ik het 5:2-geloof zelf vurig verkondig. De Vlaamse 5:2-goeroe's Joke en Lien en een handjevol 5:2-zusters van het eerste uur zorgden ervoor dat ik op het rechte pad bleef en online de nodige aanmoediging kreeg, die zo nodig is om in het begin door te bijten. Het helpt natuurlijk ook dat Lief 2 keer per week flink met me meevast en ondertussen ook al heel wat centimeters spekvet verloor. Lien werkte deze zomer hard en verzamelde heel wat ervaringsverhalen, nuttige inzichten, extra info, tips en receptjes in een tof boek dat nu in de winkel ligt. Dus als je meer wil lezen of zelf wat kilo's overboord wil, weet je wat je in huis moet halen. De Vlaamse volgelingen verzamelen trouwens in deze zaal.

9 opmerkingen:

 1. Ik vind dat dus fenomenaal he !!! Jij en het Lief !!! Echt zo knap wat jullie samen bijeen vasten en omzetten in verloren kilo's !!! Enne ... dikke dikke merci om mij ook over de vastendieet-schreef mee te trekken. Ik ben er u nu al eeuwig dankbaar om !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Jo, ik pink een traantje weg. Maar gij zijt ook supergoed bezig zalle!

   Verwijderen
 2. Proficiat dat jullie dat volhouden!!
  Het spreekt me aan, omdat ik denk dat het goed is voor de gezondheid, dat we veel te veel eten.
  Maar ik zou liever niet te veel afvallen eigenlijk. Verlies je sowieso veel gewicht? Of niet per se?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee, ik alvast wel. Ik had dan ook heel wat kilo's te veel aan mijn lijf plakken.

   Verwijderen
 3. Het was zo fijn om jullie daar te zien en het verhaal van jullie beiden te horen! De eerste vastendag is hier begonnen, voorlopig alles onder controle :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet in welke wereld ik juist vertoefde, maar dat 5:2 dieet heb ik nu pas tegoei bestudeerd. En jawel, vastendag 1 is begonnen. Wat een overtuigingskracht heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap dat je dit volhoudt... maar eigenlijk is een 2:5 dieet veel beter en gezonder... met hetzelfde effect. En je mag op die 5 dagen dan ook meer dan die 500cal maar je moet gezond en evenwichtig eten... wat kankerpreventie betreft zou dat dieet alvast veel hoger scoren. Maar je moet doen waar je je zelf goed bij voelt natuurlijk...Het gezondste van heel het gedoe is uiteraard dat zwemmen! (zei de sportleerkracht! ahum!) :-) Volhouden! Dat zwemmen... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat 2:5 dieet is hetzelfde als dat EEDH + GUGV-dieet, Been there, done that. Dat schiet niet op bij mij, en vooral: ik hou het niet vol!

   Verwijderen