Polenta met snijbiet

woensdag 14 november 2018

De snijbiet floreert. Van het vroege voorjaar tot nu, het late najaar geeft onze tuin ons armenvol snijbiet. Snijbietreceptjes bij de vleet, maar nu het al oktober is en ik alweer iets met snijbiet moet bedenken wordt het toch wel moeilijker. Pasta, puree, wok en rijstschotels met snijbiet hebben we even genoeg gegeten. Tijd voor iets nieuws. Wat eten we? Polenta! Het klinkt als een vreugdekreet, het is niet alleen lekker maar ook snel klaar!


Dit heb je nodig voor de groente:
scheut olijfolie
2 uien
4 tenen knoflook
een mespuntje chilivlokken
zo'n 800 gram snijbiet
1 theelepel zout
peper uit de molen

Dit heb je nodig voor de polenta 
een handje vol bieslook
een handvol peterselie
een takje snijselder
1,5 liter water
2 eetlepels olijfolie
250 gram polenta
2 theelepels ahornsiroop
zout en peper uit de molen

Garneren
hennepzaad of gehakte walnoten
edelgistvlokken of vegan parmesan


Zo maak je het:
Zet een pot met het water voor de polenta op het vuur en breng aan de kook.
Snij ondertussen de ui in kleine blokjes en snij de knoflook heel fijn. Doe olijfolie in een kookpot en laat daarin de ui en de knoflook glazig worden, samen met de chili.
Doe de bladeren van de snijbiet en snij de stelen in stukjes, doe ze bij in de kookpot en laat alles zo'n 8-tal minuten stoven, roer goed om.
Doe nu de polenta in het kokend water en roer alles goed om, doe er zout en ahornsiroop bij en laat op een klein vuurtje een 10-tal minuten koken. Blijf goed roeren. Zet de polenta daarna van het vuur en roer af en toe nog eens goed door.
Hak de bladeren van de snjbiet in stukken en doe dat bij de rest van de groente. Roer goed om, kruid nog wat bij met peper en zout en laat nog eens een 8-tal minuten stoven.
Hak nu ook alle kruiden zo fijn mogelijk. Roer die goed onder de polenta, roer er ook de olijfolie eronder, proef en kruid verder bij met peper en zout.
Voor je het gerecht serveert roer je nog eens goed door de polenta zodat er zich niet te veel klonters vormen, schep de polenta op de borden, schep er de groente bovenop. Strooi er gehakte walnoten of hennepzaad overheen. Wie wil kan er nog edelgistvlokken of vegan parmesan op strooien.
Smakelijk!


Afvalanalyse:
Geen afval voor dit gerecht. De snijbiet, de kruiden en walnoten komen uit de tuin of die van de buren. Olijfolie, polenta, edelgistvlokken, chili, zout en peper koop ik in bulk. Het enige kleine minpuntje: de ahornsiroop koop ik in een glazen fles. Die vind ik hier in de buurt nog niet in bulk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten