Krokante wafeltjes

vrijdag 23 november 2018In deze groep werd gezocht naar een plantaardig recept voor krokante wafeltjes. Dat leek me nog eens een uitdaging waard, want in de Kempen eten we al eens graag een galet bij onze koffie. Ik leende het wafelijzer van de buren, mijn exemplaar heeft namelijk enkel dikke ruiten voor wafels. Chanceke, dat ik zulke fijne buren heb! Daarna dook ik in mijn schriftjes en boekjes, sprokkelde wat receptjes bij elkaar en begon ik te mengen, te proeven en te testen. Na wat gepruts wandelde ik de woonkamer in met een schaal zalig krokante wafeltjes. 


Dit heb je nodig:
250 gram bloem
8 gram bakpoeder
75 milliliter havermelk of amandelmelk
25 gram plantaardige bakboter
120 gram suiker
snufje zout
7 gram puddingpoeder
18 gram gemalen lijnzaad
3 eetlepels warm water

Zo maak je het:
Doe het lijnzaad en de 3 eetlepels water bij elkaar. Roer goed en laat 10 minuten rusten. Roer daarna de boter en de suiker tot je een zachte massa hebt. Ik gebruik hiervoor een mixer met kloppers. 
Voeg er nu het puddingpoeder en een snufje zout aan toe, roer goed. Roer nog eens goed door het lijnzaadpapje en voeg ook dat doe. Meng alles goed. Voeg het bakpoeder er ook bij. Uiteindelijk heb je nog je bloem en je melk over. Voeg om beurt een schep bloem en een scheut melk toe, terwijl je steeds goed blijft roeren. Doe dit  tot alles onder het deeg zit. Meng alles tot je een samenhangend deeg hebt. Dek het deeg af en zet het minstens een uur in je ijskast.
Warm je wafelijzer op, vet het in en  rol kleine bolletjes van je deeg. Leg die bolletjes op je bakplaat en bak de wafeltjes. Neem ze voorzichtig uit het wafelijzer en leg ze op een rooster om af te koelen.
Als ze afgekoeld zijn, worden ze lekker krokant. Ze smaken heerlijk bij een kop thee of koffie!


Afvalanalyse: 
De plastic verpakking van een pak wafels hebben we uitgespaard. Ik koop alles in bulk, behalve puddingpoeder en bakpoeder, die zaten in papieren zakjes. De havermelk zat in een brikverpakking, maar kan je ook zelf maken. Hoe je dat doet lees je hier.

3 opmerkingen:

  1. Mmm, de gezelligheid straalt ervan af. Ik heb dit recept alvast gepind, nu alleen nog op zoek naar die buur met een wafelijzer met fijne rooster ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou je de boter kunnen vervangen door een appel.ik kan niks van olie of vetten verdragen door mijn collectomie.

    BeantwoordenVerwijderen