We beginnen er zo stilaan goed in te worden in dat vegan koken, het Lief, de dochter en ik. Er staan massa's groente op ons menu en we eten afwisselend én gezond. Doorgaans hebben we niet het idee dat we iets missen. Maar soms wel, ik ga daar niet onnozel over doen, soms heb ik gewoon goesting in échte lasagne met een flinke kaaslaag tussen. En toch, zelfs aan het huislasagnerecept werd de laatste jaren deftig gemorreld om dat vegan én lekker te krijgen. De laatste versie van mijn vegan lasagne was tot nu toe het best geslaagd, daar waren ook mijn huisgenoten het over eens. Tijd dus om het receptje op te schrijven en met jullie te delen.
Maak eerste de tomatensaus:
Dit heb je nodig voor de tomatensaus:
groentebouillon
sojabrokken of als je dat niet in huis hebt: rode linzen.
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
2 grote wortelen
750 ml tomatenpassata
een blikje tomaten in stukjes of enkele verse tomaten in stukjes
zout
peper
snuf gerookt paprikapoeder
basilicum en oregano
Zo maak je het:
Laat de sojabrokken wellen in de groentbouillon. Snijd ondertussen de ui, de knoflook, de wortelen en de paprika in kleine blokjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui tot die glazig wordt, doe er nu ook al het gerookt paprikapoeder en de knoflook bij. Roer en doe er dan de sojabrokken bij als je die wil gebruiken en bak alles goed. Als de sojabrokken goed gebakken zijn, doe er dan de wortelen bij en als die al wat gegaard zijn, de paprikastukjes. Als je geen sojabrokken gebruikt, doe er dan nu de rode linzen bij. Roer alles goed door elkaar. Doe er dan de tomatenpassata bij, kruid met peper en zout. Laat alles pruttelen. Indien nodig nog wat water toevoegen om de saus te verdunnen. Roer er op het einde wat basilicum en oregano door
Maak dan de spinazie of de postelein klaar
Dit heb je nodig voor de groene laag
ongeveer 1,5 kilo verse spinazie, of postelein of warmoes.
2 pakjes zijden tofu (400 gram)
2 ajuinen
2 tenen knoflook
zout en peper
nootmuskaat
olijfolie
Zo maak je het:
Snij de ui in stukjes en snij ook de teentjes knoflook klein. Was de spinazie of de postelein en laat afdruipen. Stoof de uien en de knoflook in de olijfolie tot ze glazig zijn. Dan voeg je de spinazie toe en laat dat dan op een zacht vuurtje stoven, laat zo de spinazie slinken. Vervolgens roer je er de zijden tofu onder en kruid je met peper zout en nootmuskaat. Roer alles door elkaar.
Maak dan de witte saus klaar
Dit heb je nodig voor de witte saus
100 gram bloem
100 gram vegan margarine
1 liter plantaardige melk (soya of havermelk vind ik hiervoor het best)
zoutpeper
nootmuskaat
4 flinke eetlepels edelgistvlokken.
Zo maak je het:
Zet een pot op het vuur en smelt de margarine. Roer dan en voeg er geleidelijk de bloem onder terwijl je blijft roeren. Voeg daarna de melk toe en blijf flink doorroeren. Breng zo al roerend aan de kook en laat alles een 5-tal minuten koken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat toe en roer er de edelgistvlokken onder.
Laat de oven voorverwarmen op 200 graden.
Maak dan de vegan parmezaan
Dit heb je nodig voor de vegan parmezaan
150 gram cashewnoten natuur - 4 eetlepels edelgistvlokken - 1 theelepel zout - 1 theelepel knoflookpoeder
Zo maak je het:
Mix alle ingrediënten in de keukenmachine, je kan de vegan parmezaan bewaren in een afgesloten bokaal.
Bouw dan je lasagne op
Vet ondertussen je vorm in met plantaardige margarine en begin dan je lasagne op te bouwen. Begin met een dun laagje tomatensaus. Leg daarop de lasagnabladen (let op - kijk op het pakje of die vegan zijn, of vraag na in de winkel als je ze zonder verpakking koopt.), dan weer een laag spinaziesaus, lasagnebladen, witte saus.... Bouw zo je lasagne verder op, het is een beetje wikken en wegen hoever je komt met je sauzen, je lasagnebladen en je schotel. Eindig met een laag witte saus. Bestrooi met de parmezaan en zet de schotel in de oven. Laat ongeveer 45 minuten bakken in een heteluchtoven op 200 graden.
Fijn gezelschap, een glaasje wijn erbij, een hompje brood om in je saus te soppen en genieten maar.
Afvalbeperking - Tips voor mezelf en mijn zero-wasteproject, maar misschien hebt u er ook wat aan:
- De vlootjes van de zijden tofu - daar zie ik niet meteen een afvalloos alternatief voor.
- Het vlootje van de margarine - Je kan de bechamelsaus ook zonder margarine maken zoals bijvoorbeeld hier wordt uitgelegd, vervang de melk dan door plantaardige melk. Voor het invetten van je schotel kan je ook olijfolie gebruiken.
- Het zakje van de sojabrokken - die brokken kan je net als de rode linzen ook zonder verpakking krijgen bij bv. Content in Leuven.
- Als je verse tomaten gebruikt i.p.v. stukjes in blik of brik bespaar je daar ook afval
- Ik vond deze keer lasagnebladen zonder verpakking bij : de verswinkel
- Het brik van de plantaardige melk - die plantaardige melk kan je ook zelf maken, dat bespaart verpakking. Deze keer deed ik het niet, maar eigenlijk is het niet moeilijk. Als je het zelf ook eens wil proberen : kijk eens bij de groene meisjes.
Mmmm, deze ziet er héérlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenOh deze ga ik eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenLaat je me weten of jullie m ook lekker vonden?
BeantwoordenVerwijderenDeze heb ik alvast 'gepinned'
BeantwoordenVerwijderen