Zoetzure courgettes van Stanske

dinsdag 8 augustus 2017

Het is courgettetijd, ik zit tot over mijn oren in de courgettes en ik ben vast niet de enige. Soep, brood, risotto, wok... ik draai ze zowat overal door dezer dagen. Of ik bewaar ze in een bokaaltje in de diepvries om ze later in het jaar in de spaghettisaus te doen. Een nog lekkerdere bewaarmethode zijn deze zoetzure courgettes van Stanske. Ooit in het pré-internettijdperk wisselden we recepten uit op papiertjes. Die recepten werden dan netjes in een kookschriftje overgeschreven.  Bij mij betekende dat  nogal vaak : tussen het schriftje geschoven om later eens over te schrijven. Mijn kookschrift puilt dan ook uit van de kleverige papiertjes, met daarop handgeschreven recepten. Dit recept om courgettes in te maken kreeg ik ooit via mijn moeder van Stanske en je maakt er de heerlijkste zoetzure courgettes mee die je ooit at!





Dit heb je nodig:
2 kg kleine courgettes, ongeschild
2 uien
60 gram zout

400 gram suiker
een halve liter azijn
1 theelepel selderijzout
2 theelepels mosterdzaad
1 theelepel komijn (of karwijzaad)
1/2 theelepel mosterdpoeder.
1 theelepel mosterdzaadjes.

Zo maak je het:

Was de courgettes. Snij de ongeschilde courgettes in plakjes. Snij de uien in kleine stukjes. Meng de courgettes met de ui en bestrooi alles met het zout. Dek dit af en laat alles 3 u rusten. Doe daarna alles in een vergiet, spoel alles goed af onder stromend water en laat de groenten uitlekken.

Breng de suiker, de azijn en alle kruiden aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Voeg daarna het uitgelekte mengsel van courgettes, ui en zout toe. Haal van het vuur, dek af en laat alles weer 2 u rusten.

Was ondertussen de bokaaltjes en deksels met heet water en een beetje natriumbicarbonaat, spoel ze daarna goed af en laat ze uitlekken op een schone handdoek. Warm de oven voor op 150° en zet de bokalen  en deksels een 10-tal minuten in de hete oven zodat ze steriel zijn. Trek ovenwanten aan en neem ze er voorzichtig uit.

Breng alles aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Doe alles kokend heet in de bokalen. zorg dat alle courgettes goed onderstaan en sluit meteen. Dek goed af met handdoeken en laat alles geleidelijk koud worden.



4 opmerkingen:

  1. Haha, dat van dat schriftje herken ik :^) In die mate dat ik nu een A5 mapje heb gekocht.
    Dit ga ik dan toch moeten overschrijven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tegenwoordig kan je dat "pinnen" of kei-mindfull met handgeschreven krulletters in uw schriftje schrijven.

      Verwijderen
  2. Haha, ja, heel herkenbaar, al die briefjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen