Courgettecake

maandag 28 augustus 2017

Weet je waar ik deze zomer echt van genoten heb? Van de vele picknicks en kampvuurmomenten,  met de mensen die ik het liefst heb dicht bij mij. Gewoon naar buiten, wandelen, hangen, babbelen, een wijntje en wat lekkers binnen handbereik. Gisteren hadden we afgesproken met vrienden. Ik vulde wat bokalen pompoensoep en bakte een cake om mee te nemen. Omdat er dagelijks wel een courgette uit de moestuin komt, werd het een courgettecake. Een wat ongewone combinatie denk je? Ja, maar wel heel erg lekker. Ondertussen verdiep ik me al bijna een jaartje in de veganistische keuken. Dierlijke producten vervangen in gerechten begint vlotjes te lukken. Het moeilijkste blijven echter de baksels. Het lukt echt niet altijd om hetzelfde "fluffy" effect te krijgen als in gebak met eieren en ik ben niet altijd even content met het eindresultaat. Dus blijf ik schaven aan die receptjes.  Bij deze cake lukte het om een lekkere smaak en de juiste textuur te krijgen. Bovendien is hij gemakkelijk te maken,  ook niet onbelangrijk vind ik.


Dit heb je nodig: 
300 gram geraspte courgette
250 gram tarwemeel
100 gram suiker
2 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel kaneel
1,5 theelepel natriumbicarbonaat 
150 ml. koolzaadolie (dat heeft een neutralere smaak dan olijfolie)
1 eetlepel chiazaadjes
een scheutje citroensap
een snuifje zout
ongeveer 50 ml. water
soyaboter en wat bloem voor je cakevorm

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180 graden. 
Rasp de courgette in een grote kom. Zeef het tarwemeel boven de kom en meng dat met de courgette. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe, enkel het water nog niet. Meng met een houten lepel alles  en voeg beetje bij beetje water toe terwijl je roert. Doe dit tot je een homogeen deeg hebt. Vet je cakevorm goed in met soyaboter en bestuif de bodem en wanden goed met tarwemeel. Stort je deeg in de cakevorm en plaats hem in het midden van je oven. Bak de cake 40 minuten op 180 graden. Haal de cake pas uit de vorm als hij afgekoeld is.  Ik nam de cake in de vorm mee, dat is gemakkelijk om te transporteren. Ik legde er een snijplank op en nam een mes gewoon mee,  ontvormen en aansnijden kan je ook ter plaatse doen. Dat bespaart weer verpakkingsmateriaal. PS'ke voor K.: als je die kaneel maar niks vindt laat je dat gewoon weg ;-)


8 opmerkingen:

  1. Ik denk spontaan aan madam Bakster en haar zoektocht ;).
    Misschien eens in haar kookboek neuzen of naar een van haar lezingen gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal eens kijken of ik dat vind in de bib volgende keer.

      Verwijderen
  2. Ik deelde ooit een recept van brownies met courgette op mijn blog. Ik eet zelf niet veganistisch, maar vind zijden tofu wel fijn om mee te werken. Ken je dat al? Op mijn blog staat trouwens ook een recept voor cheesecake zonder cheese.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zijden tofu gebruikte ik ook al in bakrecepten. Toch vind ik bakken met chiazaad gewoon het makkelijkst. Dat koop ik in bulk, zonder verpakking en heb ik standaard in huis.

      Verwijderen
  3. Te proberen ! (met al die courgettes die hier ook uit de moestuin komen) en ik veronderstel dat cacaopoeder ook gewoon weggelaten kan worden (ik lust dat in gewone cake ook niet)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer herkenbaar, die zoektocht naar plantaardige baksels met de juiste textuur! Ik heb nooit echt gebakken met echte melk of eieren, behalve dan die paar cakes toen ik nog een tiener was, en ik denk dat dat wel een voordeel is, dat ik nooit echt 'geleerd' heb om het op de traditionele manier te doen, maar van in het begin van mijn 'bakcarrière' te werken met alternatieven. Iets met andere verwachtingen ofzo? :) We hebben wel af en toe eitjes van de kippen van mijn schoonvader in huis maar het is absoluut geen automatisme om dan te denken aan dat ene baksel met eitjes dat ik al lang eens wilde proberen, waardoor ze dan meestal in de vorm van spiegeleitjes in onze buikjes verdwijnen :) Heb je de muffins uit Art d'Eco trouwens al eens gemaakt? Da's echt een goed basisperfect recept van Sofie, vind ik :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, er is iets misgelopen :p "een goed basisperfect recept" > "een perfect basisrecept" :)

      Verwijderen