Nieuwjaarsbrief

dinsdag 9 januari 2018

Liefste lezer,

Net als vorig jaar begin ik mijn nieuwjaarsbrief dit jaar met een quote. 

Succes is krijgen wat je wil,
Geluk is willen wat je krijgt

Ik las de quote in de “flow” getekend : Ingrid Bergman, de knappe Zweedse actrice uit de film Casablanca. Ideaal voor mijn nieuwjaarsbrief voor 2018 dacht ik! In mijn hoofd borrelden er al duizenden metaforen over geluk en oneindige Zweedse bossen, zuivere lucht, samen rond het kampvuur en de Zweedse levensstijl die helemaal draait om “lagom” of een goede balans. Ik bedacht zelfs al meer dan 10 woorden die rijmen op “bos”.  Maar omdat ik niet het risico wil lopen dat mijn kinderen voortdurend met hun ogen zitten te draaien en méééélig zuchten, probeer ik het over een andere boeg te gooien. Ik ging op zoek op het wereldwijde web, even kijken wanneer en in welke context Ingrid die oneliner zei. Daar vond ik echter niet veel over en al snel ontdekte ik dat de quote niet van Ingrid Bergman, maar van Dale Carnegie afkomstig is. Kennen je hem? Dale Carnegie?  Een Amerikaans schrijver blijkbaar, hij leefde begin vorige eeuw en was een manager die cursussen ontwikkelde om succesvol te functioneren in de zakenwereld. Owkeee, minder sexy dan Ingrid dus en weg Zweedse bossen….

Wat ik wel bedacht is, dat er in de afgelopen 100 jaar blijkbaar nog niet zo veel veranderd is. Laatst zag ik in de boekenwinkel “De 7 eigenschappen voor succes in je leven” naast het boek “de geluksformule” liggen en daarnet klikte ik nog een reclame weg voor een cursus om succesvoller en meer “mindfull” in het leven te staan. De zoektocht naar succes en geluk blijft ons blijkbaar nog steeds boeien. Dus wat wens ik jou in dat nieuwe jaar het best? Succes? Of geluk?  Alletwee of nog iets anders?

Laat ik beginnen met “Succes” - Succes is krijgen wat je wil” In de eerste plaats wens ik je dromen toe! Dromen van allerlei dingen die je wil doen, van wat je nog wil bereiken of beleven.  Of dat nu een huisje in Zweden of misschien Afrika is, filosofie studeren, een busje om de wereld mee rond te reizen, een trektocht door Nieuw Zeeland, studeren in het buitenland, een nieuw kantoor voor je zaak, een nette moestuin, een gezondere levensstijl,  een lief,  … het maakt al niet uit, maar droom!  Daarna wens ik je ontzettend veel plezier tijdens het najagen van die dromen.  Ik hoop dat je volop kan genieten van de vele momenten die dat oplevert.  Verder hoop ik dat je met een open hart en blik kijkt naar alle mensen die op deze tocht met je meegaan of die je onderweg leert kennen. Dat je de mensen die al lang dicht bij je staan koestert en waardeert en dat je onderweg nieuwe vrienden maakt.  Als je dan krijgt wat je wil en succesvol bent is dat fijn voor je,  maar het hoeft niet persé.  Ik hoop  namelijk dat je regelmatig omkijkt en ziet wat je wel hebt bereikt, geleerd en beleefd.

Verder wens ik je een hele grote dosis geluk toe, “Geluk is willen wat je krijgt”. Ik wens je toe dat je kan loslaten wat je zelf wil. Dat je je verwachtingen niet projecteert op anderen, maar dat je kan aanvaarden wat is en dat een ander niet persé zo is en zo doet zoals jij wil maar een eigen weg volgt. Dat je kan leven in het moment. Dat je alles laat vallen als er iemand eens even binnenspringt en tijd maakt voor een echt gesprek. Dat je ziet dat "onkruid" niet bestaat, maar dat het kruid is waarmee je vaak de lekkerste maaltijden kan bereiden of wonden kan verzorgen. Dat je je eigen planning laat vallen als er iets onverwachts op je weg komt. Dat je de momenten die er echt toe doen, ziet, intens beleeft en omarmt.

Nu ik klaar ben met die quote van Dale besef ik dat het toch weer melig werd, maar ach, dat hoort eigenlijk ook wel zo voor een nieuwjaarsbrief! Om af te sluiten wil ik toch nog even terug naar mijn Zweedse schone. Een andere quote die aan haar wordt toegeschreven is :

“Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen”.

Ik wens je een gelukkig en gezond 2018!

Lies,
1 januari 2018 5 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor deze mooie nieuwjaarsbrief.
  Ik hoop dat jij en je gezin dit jaar ook een flink pak succes (studies?) en geluk mogen krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor jou ook veel geluk Wapiti en rust en tijd om te quilten, handwerken en alles te doen wat je graag doet!

   Verwijderen
 2. Wat een mooie woorden! Daarom hou ik toch zo van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op geluk vrouw, op geluk <3
  Wat hou ik toch zo van jouw nieuwjaarsbrieven - ik kwam gisteren al lezen, ik floepte net nog even binnen en zal dat wellicht nog wel enkele keren doen. Een waar talent vind ik dat, dingen op zo'n schone manier in woorden kunnen omarmen.

  BeantwoordenVerwijderen