Strijkplankhoes

maandag 25 april 2016


In de 21 jaar dat ik samenwoon met Lief hebben we al heel wat plooien moeten en mogen gladstrijken. Letterlijk én figuurlijk, zeker nu er dagelijks een horde pubers passeert. Mijn strijkplank, die al die jaren trouw dienst doet, kon dan ook dringend wat oplapwerk gebruiken. Ik naaide een nieuwe strijkplankhoes. Dat bleek een eenvoudige klus te zijn. Voor wie zelf aan de slag wil, doe ik even uit de doeken hoe ik te werk ging.


Voor de hoes heb je een onderlaag nodig. Heel even ging ik op zoek naar dacron zoals de Zuster gebruikte voor haar strijkplank make-over. Maar de luilak in mij gaf die zoektocht al snel weer op en bestelde een strijkplank onderlaag. Best wel handig, want je krijgt een dikke lap uit vilt die je dan zelf op maat kan knippen. Voor de hoes zelf gebruikte ik een stevige retro canvasstof.  Als je stof kiest, let er dan op dat die geen synthetische textielvezels bevat. Je wil echt niet dat je mooie nieuwe zomertopje aan je strijkplank blijft kleven.

1. Leg je strijkplank op de onderlaag en teken de contouren van je strijkplank op de onderlaag.  Teken dan de omtrek van je strijkplank nog eens met 1 cm waarde extra. Knip uit op deze lijn.

2. Leg je strijkplank op je stof en teken daarop ook de omtrek van je plank over. Voeg daar 10 cm extra waarde bij, zet streepjes en teken nog eens de omtrek van je strijkplank. Knip uit op deze lijn.

3. Werk met een overlock- of zigzagsteek de zijkanten af. 

4. Plooi dan 2 cm van de stof om en strijk, plooi daarna nog eens 2 cm van de stof om en strijk.

5. Op die manier maak je een tunnel, doe dat helemaal rondom rond en speld vast. In de bochten zal je vouwtjes moeten maken. Speld die ook goed vast.

6. Stik daarna de tunnel, op enkele mm van de rand. Laat een opening van ongeveer 5 cm. Stik helemaal rond, hecht goed bij het begin en het einde. 

7. Rijg een stevig touwtje of een elastiek door de tunnel, leg je onderlaag op je strijkplank. Leg de strijkplankhoes erover en span de hoes over de plank terwijl je het touw of elastiek goed aantrekt en vastmaakt.


De strijkplank is weer als nieuw. Bij mijn plank waren ook de plastic dopjes over de pootjes stuk. Die haalde ik eraf en verving ik door champagnekurken die Lief op maat gesneden had. Die plank kan zo weer heel wat jaren mee.


Onderlaag:  van Brabantia 
stof: retro gordijn - rommelmarkt
poten: champagnekurken 
meer strijkplank make-overs bij SharonAnneliesGriet

11 opmerkingen:

 1. Echt heel leuk gedaan! En een tof stofje! Die champagnekurken, zo slim! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof gedaan! Die champagnekurken zijn ook een leuk detail.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof! Ik zou nog luier zijn en gewoon een nieuwe kopen. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben fan, misschien nog meer van de champagnekurken dan van de strijkplankhoes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had er werkelijk nog nooit aan gedacht dat je ook zelf een hoes zou kunnen maken! Dat wil zeggen: ik wist niet dat dat zo simpel ging zijn aangezien er dus blijkbaar onderlagen te koop zijn :-)
  Een goede reden om binnenkort mijn lelijke hoes eens te vervangen, want ik erger me al jaren aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh netjes gedaan! Grote fan van de doppen ! Kurk is echt helemaal in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Slim om je hoes zelf te maken, ik heb zo eentje die eigenlijk niet goed past waardoor ik maar sta te klungelen - wanneer ik al mijn moed verzamel om aan de strijk te beginnen. Mooi stofje gekozen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hem ook gemaakt. Bedankt voor de fijne uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen