Ijsberen

donderdag 24 september 2015Laten we het nog eens even hebben over de genialiteit van Valerie. Toen we haar boek Remi en Cosette voor teens uit de brievenbus haalden, viel ons (dat van Jongste en mij) oog meteen op die Indigo sweater, een sweater met korte mouwen en zijzakken. 


Even lag het boek aan de kant, maar deze week lag het ijsbeerstofje dat Jongste uitkoos samen met het boek van Valerie bovenop de naaistapel.


Bij een tas koffie tuurde ik 's ochtends een tijdje naar het patroon en de werkwijze en besloot meteen  aan de slag te gaan - ook al zag ik niet meteen hoe die vreemdsoortig gevormde patroondelen ooit samen een sweater zouden kunnen vormen. Vermoedelijk ligt het aan mijn quasi onbestaande 3 D-zicht dat het "aha-Erlebnis" op zich liet wachten.


Het gevoel katapulteerde me meteen terug in de tijd toen ik als tiener die ingewikkelde origami figuren probeerde te vouwen - ik zag toen ook al niet hoe dat ooit een kraanvogel of een lelie zou worden. Uiteindelijk lukte het wel, als ik maar netjes stap voor stap de aanwijzingen volgde. Soit, waarschijnlijk was het Valeries fascinatie voor Japan die mij in gedachten bij origami bracht.


Toen de "Aha" er was, was het zoals voorspeld  een fluitje van een cent. Het grootste deel van de sweater hangt met 1 stiksel aan elkaar - echt geniaal - indeed! 's Middags was het truitje al klaar.


Over de maat heb ik even getwijfeld. Het boek voorziet maten voor 12 - 14 - 16 en 18-jarigen. Maar helaas weigert mijn kroost de standaard groeicurven te volgen. Na wat meten op de patroondelen gokte ik op een 14 jaar voor mijn ranke, maar grote 12-jarige. Onderaan en aan de mouwen verlengde ik het patroon met 2 centimer. Dat bleek een goede gok te zijn - oeff.


Stof: dunne sweaterstof met ijsberenprint van de rommelmarkt
boordstof: Pauli - Leuven
Patroon: Indigo Sweater uit Remi en cosette for teens 

19 opmerkingen:

 1. Wauw, knap! Dat stofje is zo leuk. En jij vond die gewoon op een rommelmarkt? Wat een chanceke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die glimlach op de voorlaatste foto zegt genoeg! Mooi gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, Valerie zal lachen als ze dit leest! Ze was al zo gegeneerd toen ze de eerste keer een genie werd genoemd. :-)
  Tof pulleke!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stofje van de rommelmarkt? Cool truitje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi!!!!
  Ik heb er twee gemaakt met het patroon in LMV maat 32. Om herfstige sweaters te verkrijgen heb ik de mouwen verlengd. Super patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gave trui en nu heel benieuwd naar het boek, mijn oudste is echter nog geen 8...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waw, zo'n stof gevonden op de rommelmarkt? Dat is chance hebben.
  Ik vind dit alleszins een heel mooie trui. Nog "even" wachten tot dochterlief in de patronen past...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De Zuster Van heeft gelijk, en jij ook. En zo'n schoon stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dit is een schitterend stofje.Dochter zou zeggen: O this so cute!!!!! Ja, die maattabels is niks voor hier. Standaard gaat men tot 1.70 of zo? Moet je een 16 jarige hebben die 1.80 is. Is zelf naaien niet altijd wat.....Poor me! Niemand valt hier in een ge ijkt maatschema.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig zo'n stofje!! En mooi gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. een heel mooi stofke in een hele schoon truike getoverd,
  moet ik onthouden als de dochter een tiener wordt :-)
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen