Jeans & Fair Wear Friday 9

zondag 17 mei 2015


Een jeans van Jongste, voor de 2de keer gerepareerd.

Het mag dan wel zondag zijn, het is alweer een eeuwigheid geleden dat ik van "Fair Wear Friday" deed. De afgelopen weken herstelde ik ettelijke jeansbroeken.  Wij zijn namelijk een familie van jeans-lovers. De blauwe spijkerstof kan hier in huis werkelijk iederéén bekoren. Erg milieubewust is zo'n jeansbroek echter niet. Want... wist je dat voor de productie van 1 jeansbroek 10.000 liter water nodig is en 325 gram pesticiden? Laat dat extreem schadelijk zijn voor bodem, lucht, water en ook voor de katoenarbeiders. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het gros van de jeansbroeken geproduceerd in lageloonlanden waar kinderarbeid en schrijnende werkomstandigheden geen uitzondering zijn.

gerepareerde "Monsterknie"

Dus, proberen we zo lang mogelijk een jeansbroek te dragen, herstel ik knieën, naai ik lappen of maak ik van lange broeken korte. Voor mezelf kies ik een jeans uit organische katoen als ik dan toch eens aan een nieuwe broek toe ben (van kuyichi bijvoorbeeld).  Jongste draagt meestal de jeansbroeken van haar zus verder af. Die ballon zal echter niet lang meer opgaan aangezien ze nu zowat dezelfde maat hebben. Ze zeurt al sinds vorig jaar de oren van mijn hoofd voor een korte jeanssalopet. Ze had haar goesting gevonden in de JBC. Omdat dat kind toch ook eens recht heeft op iets nieuws én omdat JBC onlangs lid werd van de Fair Wear Foundation ging ik overstag. Jeanssalopet: JBC - geen ecojeans, maar JBC is nu wel lid van Fair Wear Foundation 
Hemdje: tweedehands - verhuisd uit de kleerkast van haar zus die het ooit op een rommelmarktje op de kop tikte.


Meer Fair Wear Friday? Kijk hier en ook hier.

9 opmerkingen:

 1. Hier worden ok aan de lopende band jeansknieën hersteld, zucht ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, hier kwam dezelfde salopette in huis gisteren!
  En hier ook n megagrote jeans-fan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uit de jeans van mezelf en de monsieur probeer ik steeds nog een kinderbroekje te naaien. Maar hoelang dat nog gaat lukken ;.) Een toffe outfit heeft hefgrote kind hier aan. En ja... af en toe doet het goed iets nieuws te kunnen dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, dat zijn wel plezante reparaties seg! En die salopette! Ik wil er ook eentje voor de 4-jarige dochter, maar in die maat is die er niet zeker...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geen idee? En anders zelf stikken... ik weet zeker dat gij dat kunt Mieke!

   Verwijderen
 5. ze heeft nog gelijk ook, tof salopetje! En goed gedaan, die reparaties!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie punten voor mij dus als ik maar 1 jeans (ook niet fair, foei !) in mijn kast heb en ik geef mijn liefde voor niet-jeans blijkbaar door aan mijn oudste ;-)
  Maar de salopette-outfit ziet er wel de max uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Da's een goede tip: niet proberen dat been in onmogelijke richtingen over je naaimachine trekken, maar gewoon allemaal parallellen stikken. Ga ik ook proberen, merci.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zelfs niet met het stikmachine gedaan die parallellen, maar gewoon met de hand.

   Verwijderen