Pompoen-wortelsoep met appelsien

woensdag 1 oktober 2014


Ze zijn weer helemaal rijp, de pompoenen. Als grote oranje, verloren geschopte ballen, vinden we ze dezer dagen tussen het groen achteraan in onze tuin. Natuurlijk kan je er veel mee doen, je kan er  frietjes van snijden, in een groentetaart of risotto verwerken of er chutney van koken. Wij zijn echter nog lekker ouderwets - dat had je niet verwacht hé -  en eten ze het allerliefst als soep. Vanmiddag kwam deze pompoen-wortelsoep met appelsien op tafel, pittig en zoet tegelijk.


Nodig:
1 grote ui
ongeveer 700 gram vruchtvlees van pompoen
ongeveer 700 gram winterwortelen
olijfolie
een stukje gember
een rood chilipepertje
groentebouillon
zout en zwarte peper uit de molen
2 appelsienen

Zo maak je het:
Snij de ui in stukjes. Maak de wortelen schoon en snij ze in schijven. Haal de pitten uit de pompoen en schil de pompoen. Snij het vruchtvlees van de pompoen in blokjes. Schil de gember en snij die in kleine stukjes. Daarna snij je het rode pepertje open, was het, verwijder de zaadjes en snij het pepertje in kleine stukjes.

Giet een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot. In deze olie fruit je de stukjes ui tot die glazig zijn. Voeg daar de gember en het pepertje aan toe. Laat dit nog een paar minuten samen stoven. Voeg daarna de wortelen en de pompoenstukjes toe. Dit alles moet je nu een tiental minuten laten stoven  op een laag vuur terwijl je alles af en toe omroert. Daarna  giet je de groentebouillon bij tot alle groenten goed onderstaan. Breng de soep aan de kook en laat alles een dik kwartier goed doorkoken. Als alle groenten goed zacht zijn pureer je de soep met een staafmixer. Kruid de soep met wat peper en zout en pers de twee appelsienen uit. Voeg het appelsiensap bij de soep en laat alles nog even goed trekken (niet meer laten koken)
Schep de soep in borden en snipper er nog wat bieslook overheen.
Smakelijk!

Tip: gooi de pompoenpitten niet weg maar maak ze schoon, droog ze en pel ze. Ze zijn erg lekker op slaatjes. Hoe je ze droogt lees je hier. Je kan de pitten ook bewaren om volgend jaar weer te zaaien.

Hier vind je nog een ander recept voor pompoensoep.

5 opmerkingen:

  1. Ik vond de titel al wel verrassend... met appelsien?! Zal wel lekker samen kleuren !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmm, bedankt voor het recept. Ga ik zeker uitproberen dit pompoenseizoen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm bedankt voor het receptje en je bank van je vorig postje is ook heel mooi hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pompoen wordt hier ook steevast gecombineerd met appelsien ... mjammie !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eentje om te onthouden en te proberen. <3 soep! :)

    BeantwoordenVerwijderen