Kirschstreuselkuchen

maandag 31 mei 2010


Herrlich, lecker, mmm! Streuselkuchen koop je bij elke bakker in Duitsland, superlekkere cake! Als je toevallig geen Duitse bakker in de buurt hebt, maak je'm gewoon zelf. Het voordeel van zo'n Streuselkuchen is dat je relatief snel, véél cake hebt, want je maakt meteen een heel bakblik vol. Dit is dus het ideale dessert voor om mee te tracteren. Ik bak dit regelmatig voor school- of andere feestjes en ook mijn leerlingen krijgen 1 keer per jaar een bakles "auf Deutsch", ze gaan dan eens met bloem, suiker en boter aan de slag in plaats van met boeken, computers of grammatica. Op verzoek van enkele collega's en vrienden: het recept! Trek je Dirndl of Lederhose aan en... los geht's!

Dit heb je nodig:voor 1 bakblik vol met cake. Ik gebruik gewoon het bakblik dat bij mijn oven hoort en dat ik makkelijk in mijn oven schuiven kan. Eigenlijk bestaat zo'n Streuselkuchen uit 3 lagen. Onderaan deeg, dan fruit en daarbovenop de "Streusel", de kruimels of crumble, hoe je het ook noemel wil.
voor het deeg, dat is de onderste laag:
250 gr.boter
300 gr. suiker
2 pakjes vanillesuiker
8 eieren
500 gram bloem
2 pakjes bakpoeder
250 gr. gemalen amandelen

voor de middenste laag
4 bokalen krieken
4 eetlepels paneermeel
voor de bovenste laag of de "Streusel"500 gr bloem
400 gr suiker
2 pakjes vanillesuiker
300 gr boter
poedersuiker

Zo maak je het:
het deeg (dat maak ik met een mixer met kloppers, dat gaat het best en het snelst)

1. klop de boter tot die zacht en een beetje schuimig is
2. roer de suiker en de vanillesuiker eronder
3. voeg dan geleidelijkaan de eieren toe
4. voeg dan de bloem, het bakpoeder en de amandelen toe en blijf roeren tot je een glad beslag hebt.
5. Bekleed je bakblik met bakpapier en
6. Smeer het deeg op het bakblik

de middenste laag:
7. Laat de krieken in een vergiet goed uitlekken
8. bestrooi het deeg met paneermeel
9. verdeel de krieken op het deeg, leg het deeg helemaal vol, dat is het lekkerst.


de bovenste laag:
Maak dan de "Streusel". Dit is het leukste jobke: hoe vettiger, hoe prettiger. De kinderen vinden dit geweldig en willen me vooral bij dit onderdeel maar al te graag helpen.
10. Kneed bloem, suiker, vanillesuiker en boter goed door elkaar. - Ik doe dit in het begin met mijn mixer met deeghaken, daarna met de handen (eerst wassen, en ringen uitdoen!). Dat doe je tot het goed gemengd is en je kruimels hebt. Je moet het dus niet tot een bal kneden maar tussen je handen verkruimelen.
11. Strooi dan met je handen de kruimels bovenop de krieken en verdeel goed.

bakken
12. Schuif je bakblik in een voorverwarmde oven (175 graden) en laat ongeveer 45 minuten bakken.
13. Neem de cake de oven, laat afkoelen en strooi bloemsuiker erover.

Hier vinden ze de 'Streuselkuchen" met krieken het lekkerst maar uiteraard kan je 'm ook met ander fruit maken, rabarber, appel, pruimen, waar je zin in hebt of teveel in je tuin hebt staan. Je kan er ook geen fruit tussendoen, maar dat vind ik persoonlijk wat aan de droge kant, met pudding kan ook.

Fertig? Guten Appetit!

2 opmerkingen:

  1. Amaai, das ziet gut aus. Of zoiets. :-)
    En vooral veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hmmmm, krijg meteen trek...

    lijkt me heerlijk, ook maar eens proberen.

    Heb me meteen als volger bij je blog gezet.

    groeten Angela

    BeantwoordenVerwijderen