Ribollita met extra veel groenten

zondag 18 augustus 2019

Een koude zomerse regendag, terwijl de tuin vol groente staat. Dat schreeuwt om een Italiaanse "ribollita". Simpel, hartig en lekker warm. Een homp brood erbij om in deze Toscaanse maaltijdsoep te soppen en de honger is gestild. Heerlijk!


Dit heb je nodig
1 flinke scheut olijfolie
1 grote ui 
3 dikke tenen knoflook
een mespuntje chilivlokken
12 blaadjes salie
een handvol peterselie
3 wortels
1 choggiabiet of een middelgrote  raap
enkele stengels snijselder
2 tomaten
1 courgette
100 gram kikkererwten of bonen die je hebt geweekt en laten uitlekken of een uitgelekte bokaal van 400 gram
5 stengels snijbiet of koolbladeren (palmkool, savooikool ...)
2 liter groentebouillon
zeezout en peper uit de molen

Zo maak je het
Snipper de ui en snij de knoflook heel fijn, snij ook de wortel, de stengels van de snijbiet en de choggiabiet in blokjes. snij de salieblaadjes in reepjes. Zet een pot op middelhoog vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Fruit de ui, de knoflook in de olie en doe er daarna de salie bij. Roer goed. Voeg dan de wortelen, de stukjes biet en de snijbietstengels toe. Roer goed om en laat alles zo'n 20 minuten stoven op een laag vuurtje.  
Snij de tomaten in blokjes en de courgette in stukjes. Hak de snijselder en de peterselie fijn.
Doe er dan de tomaten en de courgette bij en laat die enkele minuten meestoven.  Voeg er de fijngesneden peterselie en de snijselder toe. Roer goed om en laat sudderen.
Snij ondertussen de snijbietbladeren of koolbladeren in repen, maar snij er wel eerst de dikke nerven uit. Spoel de bonen of kikkererwten goed om. Voeg de koolbladeren en de bonen of kikkererwten toe en giet de bouillon in de pan over de groente, tot alles goed onderstaat. 
Laat een halfuurtje sudderen op een zacht vuurtje tot de soep goed dik en gaar is.  Proef de soep en kruid bij met peper en zout uit de molen.
Deze soep is lekker met brood waar je stukken afscheurt om erin te soppen of met sneden oud brood die je met wat olijfolie, eventueel Toscaanse kruiden en wat zout hebt geroosterd in de oven.

Afvalanalyse
Als je bonen of kikkererwten in bulk kan kopen en je denkt er op tijd aan om ze te laten weken, dan heb je helemaal geen afval om deze soep te maken. Alle groenten en salie vind je in de tuin, samentuin of rechtstreeks bij de bioboer.  Bouillon kan je zelf maken of in bulk kopen, ook met mijn  lege bokaal chilivlokken en olijfoliefles trek ik naar de markt of verpakkingsloze winkel om ze te laten vullen.

1 opmerking: