One for the road

zondag 17 februari 2019

Nu Willy Willy afgelopen week vertrok en wij onlangs  met vrienden nog een zalig optreden van The Scabs zagen, zit dit liedje al wekenlang in mijn hoofd. Het is een soort van afscheidslied dat blijft ronddraaien.  Als wij "on the road" zijn, dan neem ik mijn gerief gewoon mee, zo hoef ik nooit wegwerpspullen aan te nemen. Dit is mijn standaarduitrusting:

- een drinkbus met water of thee, om te hervullen;
- een bakje, met lunch of om onderweg wat lekkers in te doen,
we moesten maar eens een foodtruck tegenkomen of zin hebben in frieten;
- katoenen zakjes, om te vullen met lekkers in bulk;
- een beker, voor de coffee-to-go;
- bestek en een servet;


Om dat laatste te bewaren gebruikte ik de afgelopen jaren een prachtig geborduurd brillenzakje, dat ik ooit op de rommelmarkt kocht. Dat raakte door veelvuldige gebruik stilaan in een staat van ontbinding. Hoog tijd om -eindelijk-  nog eens achter die naaimachine te kruipen. Dat was al weer een eeuwigheid geleden! Ik bedacht en tekende zelf een patroontje en een uurtje later had ik een nieuwe bestekrol.


Enkele jaren geleden kreeg ik van twee tantes van mijn moeder een stapeltje kleding cadeau, om te "recykleren". Hoog tijd om daar wat mee te doen. Een deel van de gestreepte katoenen jurk van de groottante werd de binnenkant van mijn rol en een servet.  De blauwe stof kocht ik lang geleden op de rommelmarkt. De bovenkant van de placemat flapt dicht over het bestek voor je die oprolt en dichtknoopt. Zo valt het bestek er niet uit. 


Wij, in de krant:
duurzaam leven saai?

5 opmerkingen:

 1. Keihandig! zeker iets dat ik nu pin om ook eens te maken. En ja, we zagen het in de krant, top!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super en mooi, die bestek- en servetrol! Ik ga ook meer zakjes maken en meenemen. Goed idee van jou. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog een vraagje: hoe vermijden jullie al dat plastic en andere verpakkingen? Ik denk aan yoghurt-met-bifidus (maar dat eten jullie misschien niet), douchegel, schoonmaakmiddel, ... Voor broodbeleg ga ik naar de slager, (mijn man en mijn inwonende moeder zijn geen vegetariër) en ook kaas kan in papier. Dat maakt alles wel duurder dan de vroegere supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yoghurt eten we inderdaad niet meer, maar een vriendin van me maakt het zelf met een yoghurt machine. In plaats van douchegel gebruiken we een blok zeep, ook shampoo vind je in vaste vorm. Schoonmaken doe ik o.a. met natriumbicarbonaat en azijn en zelfgemaakt was en poetsmiddel. Door zo veel moglijk afval te weren en ondertussen ook vegan te eten hebben we al veel zelf geleerd en veel toffe mensen leren kennen. Verder beperken we niet enkel de impact op het milieu maar ook op onze portemonnee. Veel spullen hebben we gewoon niet meer nodig of we maken ze zelf.
   Als je broodbeleg en kaas wil halen, zou ik dat inderdaad doen bij een slager of een kaaswinkel en je eigen doosjes meenemen. Die kan je in kleine lokale winkeltjes vaak zelf laten vullen. Zo ondersteun je ook nog eens de lokale handelaar.

   Verwijderen
  2. Dankjewel! dat ligt in de lijn van hoe ik het wil proberen. Ik zal eens uit mijn luie zetel komen!

   Verwijderen