Snelle broodjes

dinsdag 10 april 2018

Er zijn zo van die dagen dat ik niet veel in huis heb en dat ik bovendien absoluut geen zin heb om naar buiten te gaan om boodschappen te doen. Ik loop nog in mijn pyjama rond of het regent pijpenstelen buiten, of allebei! En dan besef ik dat de hele bende thuis is en ik echt wel eten nodig heb. Een grote pot soep met de verfrommelde groente die ik nog bijeen kan sprokkelen in huis en deze makkelijke en snelle broodjes zijn dan mijn redding. 

Dit heb je nodig:

400 gram bloem - voltarwe bloem voor groffe broodjes, gewone tarwebloem voor witte.
16 gram bakpoeder - kan je weglaten als je hierboven zelfrijzende bloem gebruikt
350 gram plantaardige yoghurt ofwel 300 gram plantaardige melk, ik verving de yoghurt zelfs al eens door plantaardige room, dat lukt ook prima. Ik doe het met wat ik op dat moment in huis heb.
olijfolie
een snuf zout

Optioneel:

gedroogde kruiden - voor bijvoorbeeld basilicumbroodjes 
wilde, zelfgeplukte kruiden of tuinkruiden - voor kruidenbroodjes 
gehakte noten - voor notenbroodjes
chocoladeparels - voor chocoladebroodjes
appelstukjes met kaneel - voor appelkaneelbroodjes ...

Of gewoon zonder, kan allemaal. Uittesten en afwisselen maar.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Meng de bloem, het bakpoeder, het zout, een scheutje olijfolie en de plantaardige yoghurt (of room, of melk) goed door elkaar. Kneed alles goed door elkaar. Lang kneden zoals bij ander brood is hier niet nodig. Voeg als je dat wil ook de kruiden (of noten, of chocolade) toe en kneed nog eens tot alles goed gemengd is. Laat rijzen in een kom als je daar tijd voor hebt, ik maak ondertussen mijn soep. Dat rijzen is zelfs niet noodzakelijk, je kan er ook platte broodjes van maken als je geen tijd hebt om te laten rijzen. 
Maak bolletjes van het deeg en leg die in de oven. Laat 15 minuten bakken op 200 graden en nog eens 20 minuten op 175 graden. Je kan de broodjes ook platdrukken en in een pan of zelfs op een barbecue bakken. Lekker is ook de basisvariant - zonder de toevoegingen - die je besmeert met plantaardige knoflookboter of gewoon met olijfolie, peper en zout. Wij eten ze vooral graag als ze nog een beetje warm zijn.2 opmerkingen: