Chocoladekoekjes

dinsdag 31 oktober 2017

Zo stilaan blaas ik een oude traditie nieuw leven in : de weekendbaksels! Sinds we verpakkingen proberen te vermijden zaten we plots met een koekenprobleem. Bovendien wil Dochter enkel nog veganistische zoetigheden eten. Dus bakte ik de laatste weken tijdens het weekend iets lekkers. En als ik dan toch bezig ben, maak ik gelijk een flinke lading, in de hoop dat we er de volgende dagen nog van kunnen snoepen. Dat blijkt nogal vaak "wishful thinking", hoeveel ik ook maak, meestal is de laatste kruimel voor maandag uit de koekentrommel verdwenen. "Wie door de week nog koeken wil, moet zelf maar bakken" heb ik dan maar als regel ingevoerd. Soms kruipt Jongste wel eens achter de oven om nog een extra lading cupcakes of koekjes te bakken. Meestal komt het erop neer dat ze tijdens de week vooral naar fruit grijpen. Nog beter!

Deze chocoladekoekjes waren het laatste "weekendbaksel".


Dit heb je nodig: 
350 gram bloem
1 theelepel natriumbicarbonaat voor voeding (baking soda)
1 snuifje zout
250 gram plantaardige margarine
110 gram rietsuiker
110 gram bruine suiker
2 theelepels vanillesuiker
200 gram pure fairtrade chocolade 
100 gram walnoten


Zo maak je het:
Zet al je ingrediënten alvast klaar, zodat ook de margarine op kamertemperatuur is. Verwarm je oven voor op 190 graden. Mix de margarine met de bruine, de rietsuiker en de vanillesuiker en doe dit zo lang tot je een homogene massa hebt. Doe in een aparte kom de natriumbicarbonaat, de bloem en het zout bij elkaar en meng dat goed. Voeg dit mengsel van bloem geleidelijk bij het mengsel van margarine en suiker en meng de twee goed, tot je weer een homogene massa hebt.  Hak de pure chocolade en de walnoten in stukjes en roer die met een spatel onder het deeg.
Smeer een bakblik in met boter en bestuif dat met bloem. Leg op het bakblik hoopjes deeg die je vervolgens voorzichtig plat drukt. Bak de koekjes zo'n 12 minuten.
Neem dan de koekjes met een spatel voorzichtig van het bakblik en leg ze om af te koelen op een rooster. De koekjes zijn waarschijnlijk nog zacht als je ze eruit neemt, maar dat is normaal. Als ze afgekoeld zijn wordt de buitenkant harder.Plantaardig afvalloos
Deze koekjes zijn volledig plantaardig en op deze manier kan je flink je afval beperken: 
 • koop geen aparte zakjes bakpoeder, maar natriumbicarbonaat of baking soda in een grote verpakking (vaak in karton), of ga naar een verpakkingsloze winkel en vul daar meteen je bokaal.
 • verpakkingsloze winkels verkopen vaak ook pure chocoladeparels, bloem en suiker in bulk.
 • koop je noten steeds in bulk op de markt, er zijn ook steeds meer winkels die noten in bulk aanbieden
 • Ik maak vanillesuiker zelf en bewaar die in een bokaal. Dit doe ik zo: ik doe 250 gram suiker in een afsluitbare bokaal. Telkens als ik vanillestokjes gebruik voor een gerecht snij ik die open en schraap ik er het merg eruit, dat gebruik ik in mijn gerecht. Die stokjes gooi ik daarna niet weg maar snij ik in enkele stukken en doe ik in de suiker. Dit doe ik telkens als ik een vanillestokje gebruikt heb. De stokjes kan je er na een paar dagen weer uitvissen, of gewoon laten zitten. Ze geven hun aroma af aan de suiker en tadaa... je hebt altijd een bokaal vanillesuiker bij de hand.
 • in plaats van margarine (die je steeds nog in een vlootje koopt)  kan je ook  zelf plantaardige boter maken.  Voor 250 gram boter doe je dan 65 gram kokosmelk bij 195 gram geraffineerde kokosolie, je giet de twee samen in een blender en mixt goed. Dat mengsel zet je een uur in de koelkast om te laten afkoelen.
Wat dat plantaardig eten betreft: Dochter daagde me uit om in november ook volledig veganistisch te eten. Gelukkig start morgen ook Easy Vegan van Eva, zodat ik wat extra inspiratie en reminders in mijn mailbox krijg. Het moeilijkste wordt vast om de kaas volledig te laten: kaas, ijsjes én eitjes van onze kippen zijn mijn laatste niet-plantaardige "zondes". Benieuwd of ik daar een maandje kan afblijven. Wie doet er nog mee?

2 opmerkingen:

 1. Dit ziet er lekker uit ! En makkelijk, bedankt voor je vegan receptje (met je boter op bakblik bedoel je waarschijnlijk plantaardige margarine of kokosboter?)? Ijs is makkelijk vegan te krijgen tegenwoordig in supermarkten, maar kan je natuurlijk ook zelf maken van bevroren, rijpe bananen :-) Voor kaas ga je tips genoeg krijgen tijdens Easy Vegan. Succes en eet smakelijk vooral :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vegan vind ik een brugje te ver voor mezelf (na 2 jaar overgeven ben ik eindelijk weer op gewicht maar erg veel experimenteren met voedingsstoffen durf ik nog niet), maar verpakkingsvrij en zo veel mogelijk vegetarisch, daar doe ik graag aan mee. Mijn oma doet dat trouwens al heel haar leven zo, met dat vanillestokje. Leuk hoe die grootmoederswijsheden weer hip worden :-)

  BeantwoordenVerwijderen