Vegan driekoningentaart met appelvulling

zondag 8 januari 2017

"Driekoningen, driekoningen ... geef mij ne nieuwe hoed." Dat ik een boon heb voor die oude Kempische bedelzangtradities vertelde ik hier al eerder. Jammer genoeg bleef het dit jaar op 6 januari weer verdacht stil aan onze voordeur. De snoepjes en centjes die ik klaar zette, bleven onaangeroerd. Dus zongen we zelf maar wat, aan de voordeur van onze vrienden. Het dessert hadden we zelf meegenomen: een driekoningentaart, de veganistische versie die snel klaar is. Ik gebruikte appels van onze eigen boom. We bewaarden wat van onze oogst in de herfst voor dit soort appelrecepten.




Dit heb je nodig voor 1 taart:
2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg. Let op dat het verse, vegan bladerdeeg is, zoals bijvoorbeeld deze van de ah. Vaak bevat bladerdeeg namelijk roomboter. Lees goed de ingrediĆ«ntenlijst.
6 appels (of meerdere kleine, ongeveer een kilo)
Olijfolie
100 gram bruine suiker
een snuf kaneel
1 boon
lotus speculoos koekjes (die zijn blijkbaar vegan, dat lees je ook bij Sara)

Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 graden. Rol het bladerdeeg uit en bekleed een ronde taartvorm met het bladerdeeg op bakpapier. Snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Plet de speculaaskoekjes met een vijzel en strooi de kruimels uit over de bodem zodat die bedekt is. 
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in partjes. Verwarm een pan op het vuur, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de appels, roer ondertussen met een houten lepel en schud af en toe eens met de pan. Voeg de bruine suiker en kaneel toe, bak nog een beetje verder en roer. Als je graag de taart minder zoet hebt kan je 50 gram bruine suiker of helemaal geen bruine suiker gebruiken. De taart wordt sowieso al gezoet door de speculaasjes. 
Verdeel de gebakken appelstukjes over de bodem met de geplette speculaas.  Verstop de boon in de vulling.
Rol het tweede vel bladerdeeg uit en bedek daarmee de taart, druk de randen goed aan. Snij het overtollige deeg weg. (Daar kan je nog een appelflap mee maken) Prik enkele gaatjes in het midden van het deeg of kerf er met je mes een tekening in.
Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden. Laat afkoelen, bestrooi de buitenkant van de taart met bloemsuiker.  Knutsel een kroon. Wie de boon vindt in zijn stuk taart is de koning van de dag, krijgt de kroon en wordt extra verwend.

Dit recept is gebaseerd op het recept van Niels in het boekje "Zing ze!"  over bedelzangtradities.

5 opmerkingen:

  1. Bij ons in Retie - oh zo ver van Dessel - staan de zangers op 5 januari aan de deur en is het een echte volwassenenactiviteit, met onherkenbaar verklede zangers die liever een borrel dan een snoepje krijgen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. gek he, zoveel verschillende tradities, zo dicht bij elkaar!

      Verwijderen
  2. Wij hadden zangertjes aan de deur. Gelukkig maar, want op 31 december bleven we met onze snoepjes zitten.
    De kroon van onze taart ging naar mijn man die de spanning erin hield door vlijtig rond de boon te snijden.
    Toch een zalige traditie! Ik heb er goede kinderherinneringen aan. Wie bij ons thuis de boon had en koning werd, mocht de afwas- en opruimtaken verdelen en zelf rustig blijven zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, deze maken we ook eens. We gaan wel niet kunnen wachten tot de volgende driekoningen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer lekker en eenvoudig om te maken! Ook zonder extra suiker is de taart heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen