Vastendag

woensdag 1 juni 2016


Hemsley
Donderdag - Terwijl ik mijn kom granola met yoghurt naar binnenwerk en eens van mijn koffie nip, schalt er uit mijn radio forse vakbondspraat. Staking, verdorie! Net nu ik met de trein richting Antwerpen wil. Ik ga vandaag lunchen met de Hemsley-zusjes in “de broers van Julienne”. De hipste boekhandel van 't stad heeft een diner op poten gezet, waarop een 25-tal gasten samen met de slanke, immer enthousiaste Hemsley-zusjes culinair verwend worden. Of ik vandaag nog in Antwerpen geraak, is plots de vraag. Gelukkig is er de facebookhulplijn en al gauw heb ik een carpooldate met een virtuele kennis. Ik ben blij dat ik een toffe babbel heb tijdens de 4 uur durende processie heen en terug naar Antwerpen. Ons uitzicht blijft tijdens de eindeloze rit beperkt tot de derrière van onze voorligger. Tussendoor drinken we koffie uit kartonnen bekers en knabbelen we een lat chocolade om de moed erin te houden. Bovendien heb ik nu tijd genoeg om dat strakke figuur van mijn chauffeur uitgebreid te bewonderen. Ze vertrouwt me toe dat het niet enkel het resultaat is van al dat tuinieren maar ook van een nieuw “wonderdieet”. 

Dieethypes
Nu moet je weten dat “dieet” niet bepaald mijn meest favoriete leefregel is.  Net als veel leeftijdsgenoten beland ik voortdurend in een catch 22 met mijn weegschaal. Voedingsschema’s van de WeightWatchers, Pascale Naessens, Sonja Kimpen en Montignac zorgden er in het verleden voor dat mijn vetrolletjes smolten, maar zich enkele maanden later in volle glorie weer uitrolden. Ik heb nu eenmaal niet het karakter om eeuwig punten te tellen, met mijn hand uit de kom zoute nootjes te blijven, een glaasje witte wijn te weigeren of mijn pasta vanaf nu te vervangen door groentespaghetti.  Bij het woord dieet wordt het jojo-gewijs draaierig voor mijn ogen, diëten is afzien, kommer en kwel met als eindresultaat niks, nada nul of zelfs nog extra kilo’s.

Vasten, wel ja!
De frons op mijn voorhoofd verzacht als ik hoor, dat het geheim van het hele succes “vasten” is. Dat is nu eens een woord waar mijn hart wel sneller van begint te slaan. Bij het woord “vasten” zie ik beelden van verlichte kluizenaars, warme Marokkaanse families en afgetrainde sporters.  Vasten: dat is iets voor wijze, evenwichtige winnaars.  Mijn katholieke opvoeding heeft er ongetwijfeld iets mee te maken. Ik hoor bij dat woord heroïsch engelengezang en trompetgeschal weerklinken. Net zoals toen ik als zesjarige in mijn “overgooierke” en opgetrokken kniekousen samen met mijn klasgenootjes mijn zelfgeknutselde, goedgevulde spaarpotje naar het altaar bracht. Onze heldendaad: 40 dagen lang geen snoepjes eten om de arme kindertjes in Afrika te redden.

Mosley
De frons zakt helemaal richting glimlach bij de boodschap dat je maar 2 dagen in de week moet vasten en de andere dagen mag eten wat je wil. Allright! Dat lijkt me een haalbare kaart. In mijn spaarpot zat destijds ook 20 frank in plaats van 4O. Toen was ik al overtuigd van het idee dat als ik de ene dag geen snoepjes at, ik daar de volgende dag voor beloond mocht worden. Dit “5:2 vastendieet” zou wel eens wat voor mij kunnen zijn.  Ik besluit het een kans te geven. ’s Avonds bekijk ik met een glaasje wijn in mijn hand de documentaire van Michael Mosley, ik lees nog wat ervaringsverhalen, verdiep me in calorieëntabellen en stel me voor in een online zelfhulpgroep.  Hoe langer hoe meer zie ik het zitten: 2 dagen per week vasten. 500 calorieën mag je op een vastendag binnenspelen, mannen mogen 100 calorieën meer. Wie zich daarbij niks kan voorstellen, dat is zo goed als niks : een appel met kaneel, een bord sla en een kom soep - zonder de room of korstjes wel te verstaan! De andere dagen mag je eten a volonté. Geen verplicht regime van granen waar je maandenlang op moet kauwen, geen lievelingseten dat je uit je leven moet bannen, geen buikspieroefeningen in infraroodcabines, geen vieze shake die als godendrank wordt aangeprezen. Zelfs calorieën tellen blijft beperkt. Ik prijs de heer Mosley om zijn verfrissende aanpak. Ik ben bekeerd, vrijdag wordt mijn eerste vastendag.


Nog even dit: Het plan vind je hier, je leest er meer over bij de expert. Meer ervaringsverhalen bij LilithSofinesseDurven dromen en Dikke madamAls je nu denkt dat er nu een nieuw keukentoestel op mijn aanrecht prijkt of een stel nieuwe boeken op mijn plank dan heb je het mis. Ik heb evenmin een date met Michael Mosley (en daar zit ik ook niet op te wachten). Dit is een niet-gesponsorde blogpost.

11 opmerkingen:

 1. Ik ben dat ook keihard aan het overwegen, vooral omdat ik tijdens dieetperiodes altijd moet denken aan wat ik níet mag eten. Dus ja: het verkeerde effect hé. Maar als ik dan maar een dagje op mijn tanden moet bijten, zie ik dat wel goed komen. Ik zou misschien wel een buddy moeten hebben, alleen heb ik niet zo'n wilskracht. De veertig dagen zonder suiker onlangs (een soort alternatieve vasten tijdens die periode) lukten mij consequent, gewoon omdat mijn lief ook meedeed. Ik vraag me alleen af of het geen modegrilletje? Maar blijkbaar niet hé, ik kan alle blogjes (mét resultaat) intussen toch niet meer negeren. Hmmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel succes, Lies! Ik vast ook af en toe, als het wat de spuigaten uitloopt. Niet 5:2 of niet max. 500 calorieën, gewoon naargelang de behoefte. Tegenover dieethypes sta ik ook altijd wat sceptisch, ook al is het niet allemaal zever :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben nu ook al enkele vastendagen verder & I'm hooked👍🏼 Het principe past ook beter bij mijn karakter: twee dagen keihard zijn & verder niet overdrijven 😉
  Tijdens mijn vastendag van afgelopen dinsdag viel zelfs het hongergevoel mee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me sowieso wel nuttig om af en toe te vasten in onze maatschappij van overdaad, ook qua eten. Maar zo tellen, en echt honger leiden een dag, dat weet ik toch niet zo... (maar ik vecht ook niet met de weegschaal natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dit komt op precies het goeie moment. Ik ben na 40 dagen suikervrij, sinds Pasen helemaal doorgeslagen in de vetzakkerij vreten, niet te doen. Met alle gevolgen vandien. En ik had al geen nood aan extra blubber... Deze week was een collega aan het vertellen over haar Ligna Vita-dieet, en ik was me daar vol tegenzin al in het verdiepen, maar dit lijkt me zoveel aantrekkelijker, haalbaarder, budgetvriendelijker en gezonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier wordt het ook steeds erger, ik hoorde ooit hier iets over bij Zap. Aangezien ik nu ook weer ga fitnessen, ga ik toch eens overwegen om het te proberen. Kunnen we elkaar oppeppen. 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed plan Elke! En dat is waar "Zap" doet dit al eeuwen. Dat was ook het eerste wat ik dacht. Die maakt een vreugdedansje als ze hoort wat een hype "haar" dieet wordt. Ze krijgt de eretitel Hipster-avant-la-lettre. of Überhipster!

   Verwijderen
  2. Trendsetter, kan ook - we zullen haar laten kiezen. Anderzijds.... hoogstwaarschijnlijk doet ze gewoon een uitgebreide *roloog*

   Verwijderen
  3. Wacht tot ze hoort dat Teva's hip geworden zijn. 😃

   Verwijderen
 7. 500 kcal !!! Dat is gewoon zwaar honger lijden dan ... ik doe mijn naam dan ook alle eer aan op gewichtsvlak !!!

  BeantwoordenVerwijderen