Beanie

dinsdag 6 oktober 2015

Nu we de na-zomer gehad hebben is het tijd om sjaals, handschoenen en mutsen weer op te diepen, want 's ochtends op de fiets kan het al behoorlijk koud zijn. Jongste kreeg voor deze herfst en winter nog een grijze beanie, die past perfect bij haar nieuwe trui en hemd.
Niet zelf gebreid, nee. Mijn brei-pogingen hebben nog maar bitter weinig opgeleverd. Wel zelf "gerecykleerd", want deze muts is gemaakt uit een oude trui. 


Fluitje van een cent, zal ik eens even uitleggen hoe je dat doet? Zoek in je kleerkast, in de kringwinkel of op de rommelmarkt een trui. Let er vooral op dat je de kleur, de print, het breisel, de stof mooi vindt, het model maakt niet zoveel uit. Aan de slag, straks heb je een toffe beanie op je hoofd.

Trui wordt muts


1. Neem een sjaaltje, bind dat strak om je hoofd, maak er een stevige knoop in. Zo meet je de omtrek van je hoofd. Het sjaaltje mag goed strak zitten.

2. Leg het geknoopte sjaaltje onderaan je trui. Meet en teken de omtrek van je muts, of duid met speldjes de vorm van je beanie aan. Begin en eindig aan het uiteinde en de knoop van het sjaaltje.

3. Knip uit. Naadwaarde heb je zeker niet nodig want tricot of breisel rekt nog voldoende uit. Als je veel rek hebt in je stof kan je de beanie best zelfs wat smaller knippen.

4. Stik met een zigzagsteek of met de overlock de zijkanten van de muts toe. Laat bovenaan een opening van een 10-tal centimeter.

5 Leg de 2 naden die je net gestikt hebt bovenaan tegen elkaar en speld vast. De naden moeten een kruis vormen. Stik de opening met een boog toe, rechts en links  moet je op dezelfde hoogte eindigen. Zo zorg je ervoor dat je een beanie-vorm krijgt en dat je muts bovenaan een kruisnaad heeft, je beanie heeft zo meer volume. 

6. Klaar!

Tip: ik gebruikte nogal een los gebreide trui en naaide met de overlock.  Uiteindelijk vertrouwde ik de stevigheid van de naden niet helemaal dus besloot ik om ze te verstevigen. Ik naaide nog eens over de naden met een festonsteek, met wol in dezelfde kleur. Aan elkaar haken zou ook kunnen bij een los breisel als dit.


10 opmerkingen: