Confituur van blauwe bessen en tijm

zaterdag 8 augustus 2015


Ze zijn er weer: de blauwe bessen. Het is zo stilaan traditie dat we begin augustus bessen gaan plukken in Limburg. Dit jaar voor het eerst zonder de nonkel die "het blauwe bessenplukken" in onze familie introduceerde. Van hem leerden we hoe we een bes met de nodige zorg van het takje moeten losmaken, maar ook dat die bessen ongelooflijk lekker zijn en dat het helemaal niet gaat om de hoeveelheid bessen in je emmer, maar wel om het samen plukken, praten en bessen smullen. Elke keer zijn we blij dat enkel onze emmers gewogen worden en dat we niet zelf op de weegschaal moeten gaan staan als we de bessenplantage verlaten. We missen hem, de nonkel, in augustus meer dan ooit.


Het enthousiasme voor het plukken is bij mijn puberende kroost de laatste jaren fel afgenomen, maar toch lukte het me om Jongste om te kopen met wat extra pluk-zakgeld en een blauwe bessenpannekoek.


Wat we met die kilo's blauwe bessen aanvangen? 's Ochtends op de muesli strooien, invriezen om  later smoothies of coulis van te maken, muffins bakken naar het recept van Jeroen, confituur met limoncello maken zoals Madam Confituur ons leerde, maar vooral ook blauwe bessen (of bosbessen) combineren met tijm en daar dan deze confituur van brouwen:Confituur van blauwe bessen en tijm

Dit heb je nodig:

1 kg blauwe bessen of bosbessen
4 eetlepels tijmblaadjes fijngesneden
Sap van 1 citroen
een pakje geleisuiker (2:1 = 500 gram suiker per kilo fruit)

Zo maak je het:

Sorteer de blauwe bessen uit, verwijder de steeltjes en was ze voorzichtig. Doe ze in een vergiet en laat de bessen goed uitdruppen. Neem een hoge kookpot en meng daar de bessen in met de geleisuiker, roer goed om en laat enkele uren staan rusten. 
Voeg dan de tijmblaadjes en het citroensap toe, roer goed en breng alles aan de kook, roer regelmatig om. Als het geheel kookt laat dan een 5-tal minuten koken terwijl je roert. Vul bokalen met een schroefdeksel. Zorg ervoor dat de bokalen goed schoon zijn en spoel ze met heet water. Vul de nog warme bokalen helemaal tot boven, tot net onder de rand met de hete confituur. Let er wel op dat de rand zelf goed proper blijft. Draai dan het schroefdeksel er goed op. Dek de potten warm toe, leg er een dik doek onder, boven en rond, zodat de potten langzaam kunnen afkoelen.Waar kan je bessen plukken?

Als je ergens een bos kent waar nog trossen bosbessen aan de takken hangen moet je daar zeker gaan plukken (en liefst de vindplaats geheim houden of je vindt volgend jaar geen enkele bes meer). Was de bessen steeds grondig en let op met fruit dat erg laag hangt. 
Er zijn echter ook zelfpluktuinen, informeer bij jou in de buurt welke zelfpluktuin blauwe bessen aanbiedt. In Limburg vindt je  heuse blauwe bessenplantages: 

4 opmerkingen: