T-shirt Refashion

zondag 16 november 2014


Ooit, toen ik een jaar of 18 was kreeg ik 2 T-shirts van Bo Bendixen cadeau van een lieve vriendin. Ik was meteen helemaal weg van de kleurrijke prints van deze Scandinavische designer. Flink oversized waren die T-shirts, want dat moest zo in de jaren 80, ik droeg ik de T-shirts nog lang om in te slapen. Ik koesterde ze, waste ze voorzichtig zodat de vrolijke kleuren niet af zouden gaan, maar de laatste jaren lagen de T-shirts in een hoekje in de kast. Tot Jongste ze onder ogen kreeg en op slag verliefd werd op de koetjes, net als ik zoveel jaar geleden. Ze knipperde even met haar bambi-ogen, meer had ik niet nodig voor een grote make-over.
Voor zag dat er zo uit:


En kijk nu:


Benieuwd hoe ik dat deed? Ik zal dat eens uit de doeken doen voor u, klaar voor wat Hokus Pokus met T-shirts?


T-shirt aanpassen

Dit heb je nodig:
speldjes
een naaimachine of overlock
kleermakerskrijt
een veel te groot T-shirt (het witte op de foto's)
een T-shirt dat precies past (het paarse op de foto's)
een schaar

Zo maak je het:Leg het te grote T-shirt voor je en strijk het glad - leg alle naden mooi op elkaar. Leg het andere T-shirt erbovenop, je krijgt nu al een idee hoe je T-shirt zal worden. 


Keer je T-shirt binnenste buiten. Knip de mouwen van het T-shirt. Leg van de eerste mouw de naden netjes op elkaar en geef een knipje onderaan in de mouw net naast de naad. Knip daarna mooi naast de naad de bovenste laag stof eraf en knip zo verder de onderste laag eraf. Probeer zo recht mogelijk te knippen, vlak naast de naad. Doe hetzelfde voor de andere mouw.


Plooi het T-shirt precies in het midden dubbel, strijk alle plooien glad, de naden liggen weer netjes op elkaar. Leg daarbovenop het passende T-shirt, plooi dat ook dubbel, strijk de plooien glad en leg de naden weer netjes op elkaar. Teken met je kleermakerskrijt precies langs het T-shirt en zet daarna een stippellijn op 1 cm naast die lijn - dat is je naadwaarde. Teken een streepje waar de mouw van je T-shirt begint. Knip uit op de stippellijn - dus met de naadwaarde. Knip tot aan het streepje, door alle lagen stof van je T-shirt heen.Flap nu je mouw een beetje weg en teken een stippellijn precies waar de naad van de mouw op het T-shirt moet komen. Zet puntjes waar de naad ligt en teken daarna de naadwaarde van 1 cm er weer bij, knip uit.


De zoom onderaan: als je T-shirt niet te lang is, kan je de zoom houden. Mijn -T-shirt moest ik toch inkorten. Aan de onderkant van je T-shirt teken je een lijn 3 centimeter onder de rand van je T-shirt. Knip uit.


De mouwen: Strijk de afgeknipte mouw mooi glad en leg de naden netjes op elkaar. Leg je passende T-shirt bovenop de mouw. Leg de bovenkanten mooi op elkaar en de zomen aan de zijkanten ook.


Flap de mouw terug en teken weer een stippellijn precies daar waar je naad komt. 


Teken 1 cm naadwaarde erbij en knip uit. Doe hetzelfde voor de andere mouw


Plooi je T-shirt open en je mouw. Je ziet nu waar je mouw moet komen. Markeer het midden van je mouw (hier met een plooi).


Speld de mouw op het T-shirt, de goede kanten liggen op elkaar. Begin bij het midden, speld het midden van de mouw op de naad van de T-shirt, Speld daarna de uiteinden vast, zodat die mooi op elkaar liggen. Speld dan tussenin steeds verder vast. Je moet wat aan je mouw trekken, totdat het uitkomt en de mouw aan je T-shirt gespeld is.


Naai vast met je naaimachine of overlock en doe precies hetzelfde voor de andere mouw. Let op dat je speldjes bij het naaien niet tussen je machine sukkelen en let er ook op dat je geen plooien stikt. Langzaam stikken aan de schoudernaad is de boodschap.Leg daarna de zijkanten van je T-shirt op elkaar, de goede kanten tegen elkaar. Begin bij de mouwen, de naden liggen precies op elkaar, speld vast. Speld daarna de rest van de zijnaad vast. Naai de zijkant dicht, let erop dat je ook de mouw netjes op elkaar stikt. Doe hetzelfde aan de andere zijkant. Strijk alle nieuwe naden goed met veel stoom.


Strijk ook de 3 cm onderaan om en speld die zoom vast. Stik de zoom met een tweelingnaald.


En klaar, geniet van je nieuwe T-shirt.


Meer gerecykleer vind je de volgende weken bij Boomie!


22 opmerkingen:

 1. Dat is nog eens een resultaat. Ze maakten toen toch blijkbaar shirts in een andere kwaliteit' ziet er nog uit als nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zalig! Ik wou dat wij ook zo'n cool T-shirts in hoekjes achteraan de kast hadden liggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je dat knap gedaan! Waarom waren die shirts toch altijd zo groot? Dit ziet er stukken mooier uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gemaakt! Je dochter heeft dat goed gezien (en jij hebt dat goed gedaan)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n schoon T-shirt had ik ook nooit van z'n leven weggedaan - ik kan begrijpen dat je dochter je met bambi-oogjes heeft aangekeken ;-).
  Chapeau voor de verkleintruuk !! Dat zou mij niet lukken.. Ach, niet zo erg, bij mij moeten m'n kleren alleen maar groter worden met ouder te worden, nooit kleiner ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super! Eenvoudige, maar héél doeltreffende recyklage! En idd., die t-shirt ziet er nog als nieuw uit. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, helemaal jaren '90, die oversized t-shirts. Super resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Proper!
  En schitterend toch, dat je dochter dit nu kan dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een gaaf shirtje is het geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterend! En vooral ook plezant voor jou om je T-shirt gedragen te zien door je dochter, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die oversized t-shirts zijn hier allemaal verdwenen. Zonde, besef ik nu...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jij bent een echte recycleerkoningin!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig!
  Ik kan tegenwoordig ook nog maar moeilijk oude t-shirts wegdoen! En als deze t-shirt te klein is kan je de vrolijke print nog gebruiken om op een andere t-shirt te appliceren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Merci voor de duidelijke uitleg! Ik zet vanaf nu mijn radar aan voor leuke afgedankte T-shirts.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk gedaan! Groot gelijk dat ze verliefd werd op de koetjes van mama's grote shirt! Bedankt voor de handleiding, die ga ik pinnen!

  BeantwoordenVerwijderen