Naan

donderdag 1 mei 2014

Iedereen is hier in huis gek op heel dun brood. Zo bracht ik uit Noorwegen eens "Mors flatbrod" mee, voor ik het had uitgepakt en met mijn ogen had geknipperd was het op. Een tijd later vonden we in de biowinkel een Oosteuropese variant, die telkens weer met smaak verorberd wordt. Ook met crackers, pitabroodjes, tortilla's en wraps scoor ik steevast.  Toen ik met Jongste in Amsterdam in een Indisch restaurant ging eten, bestond haar maaltijd - zoals ik had verwacht - voornamelijk uit naan.

Met een goed stuk naan bij een pikante maaltijd kan je mij ook plezier doen. Bovendien is het heel gemakkelijk om zelf te maken, je hebt er weinig werk mee. Dus vanaf nu : ook versgebakken naan, gewoon bij ons thuis.

Naan betekent eigenlijk "brood" in het Dari en je bakt het in een tandoor ofwel een kleioven. Eigenlijk moet echte Naan gemaakt worden met zuurdesem. Maar zuurdesem, dat is zo'n gedoe en een tandoor hebben we niet, dus ik bak Naan op deze manier:



Dit heb je nodig:
250 gram bloem (tarwemeel of speltmeel bijvoorbeeld)
75 gram witte yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel suiker
1 theelepel droge gist
een snuifje zout
100 ml lauw water
2 eetlepels boter
bloem om op je werkvlak te strooien
bakpapier
eventueel: 2 teentjes knoflook geperst / koriander of komijn
6 stroken bakpapier

Zo maak je het:
Zeef de bloem in een kom, maak er een kuiltje in en doe daar de droge gist en de suiker in. Meng dat goed. Dan het zout en meng weer. Doe daar dan vervolgens de olie en de yoghurt bij en dan het het lauwe water. Roer alles al eens goed door elkaar met een houten lepel. Strooi daarna eerst bloem op je werkvlak. Begin te kneden, eerst in de kom, als alles nog nat en plakkerig is, daarna op het werkvlak. Kneed goed zodat je een mooie deegbal krijgt. Het deeg is goed als het zachtjes terugveert, nadat je er met een vinger in hebt geduwd.
Leg de deegbal terug in de kom en dek af met een propere handdoek. Laat 3 - 4 uur rusten op een warme plaats.

Warm de oven voor op 260 °.

Kneed het deeg kort een tweede keer en verdeel het in 6 stukken. Als je graag nog geperste knoflook, komijn of koriander aan het deeg toevoegt , dan kan je dat nu doen, kneed het gewoon mee door het deeg. Daarna sla je die 6 stukken plat met je hand en rol de stukken uit tot langwerpige platte stukken. Leg elk stuk op een strook bakpapier en schuif die stroken dan op je hete bakblik.  Laat het brood in het midden van je oven bakken. Als je oven goed heet is duurt dat ongeveer 7 minuten tot het mooi goudbruin is.

Laat de boter smelten in een pannetje op het vuur. Daarna leg je de broden op een rooster om af te koelen en smeer je ze meteen in met een dun laagje boter. Ze zijn het lekkerst als je ze meteen versgebakken kan serveren. Dus een beetje over de timing nadenken is een goed idee.

Jongste knabbelt het brood zo op, ik eet naan het liefst met met humus (waarvoor ik steeds naar Jamies recept grijp) of guacomole, Dochter zweert bij tomaten met mozzarella bij haar naan, Lief droomt al van Naan bakken op de barbecue deze zomer en Zoon legt er gewoon salami op. "Fusion" noemen ze dat tegenwoordig zeker?







3 opmerkingen:

  1. Als ik dat zo lees... dat kan niet slecht zijn!
    Iets om zeker eens te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit wil ik echt een keer proberen! Ik pin jouw berichtje om niet te vergeten hoor :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm ga ik proberen ... doet denken aan de 28dagen Marokko

    BeantwoordenVerwijderen