Heidi recykleert

woensdag 27 november 2013


Zij die me kennen weten dat ik een zwak heb voor spullen met een hoog "Heidi-in-Tirol" gehalte. Een hang naar edelweiss, kaasfondue, ruwhouten banken, knapperende haardvuren, te grote grijze pantoffels in de berghut en oergezellige avonden met glühwein in stenen bekers. Een innerlijke kreet die sterker wordt als de winter nadert. De wortels daarvan liggen in mijn kindertijd en jeugdjaren, toen ik in Zwitserland een tweede thuis vond. Boomie trommelde me weer op voor haar recykleer-14-daagse en omdat die dit jaar vlak voor het de winter valt, luisterde ik naar mijn Tiroler Echo.


Op mijn recykleertafel belandde deze vest. Ooit een lievelingsbasisstuk, want effen grijs, dus overal mee te combineren én bovendien lekker warm. Aan de binnenkant zit een zacht "pelske". Het soort trui dat je snel even bij "aanschiet". Ik bespaar u het gesakker toen ik op een dag het lievelingsstuk in vormeloze toestand in de wasmachine aantrof, maar ik kan het u verzekeren: de tranen stonden me in de ogen. Weggooien was geen optie, dit kledingstuk was voorbestemd om een tweede leven te leiden. Ooit hield de zachte fleece mijn rug warm, nu mijn voeten.Ik leg u even uit hoe u ook zulke pantoffels maakt : 

1. Zoek een warme trui of fleecevest die je om één of andere reden niet meer kan dragen.


2. Maak het patroon en knip uit. Zet je voet op een blad papier en teken een ovale vorm rond je voet, zodat je overal nog flink wat plaats over hebt, knip uit.  Dit wordt je zool en moet je dus 2 keer uit je stof knippen.  Let er op dat je de stof altijd zo knipt zodat het in de breedte rekt. Voor de schacht van je pantoffel neem je de helft van je patroon en verleng je dat patroon, zo lang mogelijk, dat hangt af van je kledingstuk. Je tekent de boog van je zool aan de ene kant en gewoon een rechte lijn aan de andere kant.  Je hebt dat 2 keer nodig voor de voorkant van je sok die over je wreef loopt. Dit moeten de langste stukken zijn. En  dan nog 2 keer voor de achterkant, voor het stuk aan de hiel en je kuit. Puzzel en knip dat alles uit je kledingstuk. Nu heb je in het totaal 6 stukken. 2 keer zool / 2 keer voorkant = het langst / 2 keer achterkant. Zoals hier op de foto, maar alles twee keer.


3. Speld daarna één van de kuitflappen aan de zool. De rechterkant op de rechterkant, de bogen tegen elkaar. Stik het gebogen gedeelte aan elkaar, dit wordt de hiel.


4. Leg nu de halve schoen open, door de kuitflap open te plooien. Op de andere boog van de zool en op de kuitflap leg je nu het andere - langste deel. Speld dat deel vast op de zool en op de opengeslagen kuitflap, rechts tegen rechts. Dit wordt de flap die over de wreef van je voet en je scheenbeen zal komen.


5. Knip de kuitflap en scheenbeenflap bovenaan even lang af en stik. Stik eerst de zool aan de scheenbeenflap. Begin te stikken aan het kruispunt - laat je stiksel ongeveer aansluiten aan het einde van het stiksel van de hiel. Stik aan elkaar, van het ene kruispunt tot aan het andere, hecht goed bij begin en einde. Stik daarna van aan de kruising de scheenbeenflap en kuitflap aan elkaar, hecht goed bij begin en einde en probeer ook nu de stiksels goed op elkaar te laten aansluiten.


6. Geef kleine knipjes in de rondigen, maar zorg ervoor dat je niet in het stiksel knipt. Keer en pas je pantoffel. Nu kan je eventueel nog kijken en aanduiden waar je nog aanpassingen wil.


Ik deed er nog een klein stukje bij mijn kleine tenen af, zodat ik een linker- en rechtersok heb. Ook als je sokken te groot blijken te zijn, kan je dat nu nog aanpassen. Markeer met speldjes waar je aanpassingen wil. Keer terug binnenstebuiten en stik, daarna kan je de overtollige naden nog bijknippen. Ik stikte er bovenaan nog een lintje rond voor de Tiroler Touch. 


Nu is de andere pantoffel aan de beurt volgens hetzelfde stappenplan. Je koude voeten zullen je dankbaar zijn. Mijn Lief is alvast content dat mijn voeten 's avonds niet langer in ijsklompen veranderen.


Ik gebruikte rode stikzijde en een overlocksteek van mijn naaimachine. Zo komen de naden een beetje open te staan en komt de rode draad piepen, een grappig effect vind ik.


Maar er is nog. Met de restjes naaide ik voor een collega die wat extra troost kan gebruiken dit warme hartje. Het is gevuld met kersenpitten om de kilte te verdrijven op koude winteravonden Nu rest me nog de kap, de rits en de zakken, maar die zullen vast nog wel eens van pas komen.


grijze stof: vest, gerecykleerd
Tiroler lint en bloemenapplicatie:  rommelmarkt
lichtblauwe ruitjes:  uit mijn restjesbak

Hier en bij Recykleren vind je meer ideeën om nog iets van je oude truien te maken! En nu we toch in de stemming zijn een streepje muziek, speciaal voor Boomie!


23 opmerkingen:

 1. Je doet nu ook mijn kindertijd terug komen, slobbersokken en Heidi, super leuk. Ik ben jaloers op u warme voeten :)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aré hop dan, waar wacht je op? Heb je ergens nog een zacht jasje in een verloren hoekje liggen?

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. wie het zegt, gij bent diegene die we op ons blote knietjes moeten bedanken.

   Verwijderen
 3. Dat is nog eens en super patroontje voor sloffen! Een goed idee trouwens om een warme trui hiervoor te gebruiken. Het hartje is een schatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Supertof gerecykleerd! En merci voor de tuto, de vriend zal u dankbaar zijn. Zijn overleden grootmoeder maakte vroeger voor hem ook zo'n sloefen, maar die zijn ondertussen versleten. En nu kan ik nieuwe maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. echt? Mijn vader had ooit ook een tante die sokskes breide voor de hele familie. Zij is er ook niet meer dus moeten we onze plan leren trekken hé. Ben curieus om jouw slofkes te zien.

   Verwijderen
 5. Ah, grrrr voor wasmachine-accidenten, maar hoera voor de warme voeten!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. merci voor de troost, het helpt als ik hoor dat ik niet de enige ben die zulke stoten uithaalt.

   Verwijderen
 6. Die zijn heel leuk geworden Heidi!! ;-)
  Lekker warm. Zou beter ook eens zo'n paar maken voor mijn ijspegels...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De hang naar Zwitserse winters mis ik volledig, maar een verlangen naar warme voetjes delen we wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooh, prachtige pantoffeltjes! Tof detail ook met die rode draad die komt piepen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Opnieuw zo'n origineel recykleersel ! (ik herinner me nog heel goed jouw prachtige fleece-lappendeken van vorig jaar !)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daar kruipen we hier nog elke avond lekker warm onder.

   Verwijderen
 10. Oh, schoon én warm! Heb ik efkens spijt dat ik pas sloefen kocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jawohl!! Doe eens een trui aan je voeten!! Tof idee

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oh, ik wil ook iets maken met zo'n tirolerlintjes nu, zo schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het zien er lekker warme pantoffeltjes uit ;). Leuke blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen