Netelsoep

zaterdag 27 april 2013

Dat het nu het ideale moment is om netelsoep te maken, dat postte het netwerk vandaag via zijn facebookpagina. Eigenlijk hoefde ik daar niet op attent gemaakt te worden, want toen ik deze week in "den hof" overal brandnetels hun kopjes zag opsteken, was het me meer dan duidelijk. Vandaag werd er "gewied" én tegelijkertijd légummen voor de soep geoogst!


Natuurlijk zag u bij haar én bij haar al een recept voor een lekker kommetje netelsoep, maar wij doen het hier toch weer anders. Hier komt al eens een variant op de Oost-Duitse "Nesselsuppe" op tafel. Nesselsuppe-de-luxe eigenlijk - mét prei en pijpajuintjes en gemaakt met olijfolie in plaats van boter. Volgens het originele DDR-recept moeten er eigenlijk ook nog jeneverbessen bij - maar die heb ik niet altijd bij de hand.

Dit heb je nodig
1 vergiet vol versgeplukte neteltoppen
1 ui
1 kleine prei
3 pijpajuintjes
2 tenen knoflook 
2 laurierbladeren
bieslook
paprikapoeder
2 liter groentebouillon
zout en peper
120 gram griesmeel of couscous (ik heb meestal geen griesmeel in huis maar wel couscous)
2 eieren of 100 ml room
flinke scheut olijfolie

Zo maak je het
Snipper de ui en plet de knoflook, laat die glazig worden in een flinke scheut olijfolie.  Was en snij de prei en de pijpajuintjes, voeg alles bij in de soeppan, laat alles zachtjes stoven.  Was de brandnetels en snij ze fijn, doe ze ook in de pan, laat kort verder stoven. Voeg de laurierblaadjes en de gesnipperde bieslook toe. Doe dan de bouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat alles 10 minuten koken. vis de laurierblaadjes eruit en mix daarna de soep. Kruid verder met peper, zout en paprikapoeder.  Voeg dan het griesmeel of de couscous toe, nu mag de soep niet meer koken. Laat de warme soep even staan en laat de couscous wellen. Neem de pan van de kookplaat en voeg, aan de nog warme soep, de 2 eieren of de room toe.  Werk de soep af met een beetje gesnipperde peterselie én/of bieslook.

Door het griesmeel of de couscous wordt deze soep een dikke soep. Een lekker broodje erbij en je hebt een hele maaltijd. 


6 opmerkingen:

 1. Nostalgie ....dat aten wij vroeger ook ' in't seizoen'.....
  ik krijg er spontaan weer goesting in ( morgen een tripje naar de Bomma &Bompa.....portie brandneteltopkes gaan plukken! )
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog een portie van vorig jaar in mijn vriezer, maar ik denk toch dat ik deze variant ook eens ga proberen. Da's zo slecht nog niet hè.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Invriezen? Dat is nu eens een "kruid" dat ik nog nooit ingevrozen heb zie...

   Verwijderen
 3. Netelthee probeerden we hier wel al uit ... maar netelsoep, daar hebben we ons precies nog niet aan gewaagd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist, thee - dat kan je daar ook van maken - moet ik ook nog eens doen, dat is alweer heel lang geleden!

   Verwijderen