Breiwerk

woensdag 21 november 2012Breien is niet aan mij besteed, te veel priemen om mee in de knoop te sukkelen, te veel bewegingen, spieren en hersencellen die tegelijk aan het werk moeten en steken die voortdurend geteld en weer opgeraapt moeten worden. Een heus brei-trauma liep ik op tijdens mijn jeugdjaren in de verplichte brei-lesjes op school. 1 Lapje moest zeker afgeraken, de andere kinderen waren er zo mee weg, maar mij lukte het niet in de klas. Uiteindelijk moest ik het "broddelwerkje" mee naar huis nemen, om daar verder af te maken. Mijn moeder het principe "doe zelf maar, anders leer je niks" trouw opvolgend zag mijn geklungel met stijgende verbazing en vooral met lede ogen aan. Tot ze het niet meer aankon en zei, "kom geef maar hier" en voor mij in een paar tellen mijn breiwerkje afwerkte, zodat ik wat anders kon gaan doen. Onmogelijk dat de juf de stijlbreuk in het breiwerk niet merkte. Tot de dag van vandaag kan ik niet breien maar heb ik wel mateloos veel respect voor mensen die dat wel kunnen en een zwak voor "schoon breiwerk".


Het vormeloze origineel...

Op de rommelmarkt tikte ik deze zomer een blauwe, vormeloze trui op de kop voor een halve euro. Het truitje zou niemand hier in huis flatteren maar ik zag wel wat in het breiwerk. Nu de winter voor de deur staat wil Dochter (en ik eerlijk gezegd ook wel) zo'n hippe colsjaal. 2 Rechte lijnen in het breiwerk stikken, dat was zo gebeurd. Een warme sjaal voor de koude winterdagen, komt zeker nog van pas!

...wordt een warme colsjaal!

Meer colsjaals, cirkelsjaals en tutorials: cotton and curls

22 opmerkingen:

 1. goed idee! hier ook iemand die niet kan breien en dat best jammer vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik herken dat brei-trauma. Was er ook absoluut geen kei in op school. Mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed idee! Ben ook niet zo'n ster in het breien. Nu wel bezig aan een sjaal (gewoon een rechte) maar ik vrees dat die niet af is voordat de vorst in zet :-) Dit is een heel mooi alternatief! Vanavond eens in de kledingkast kijken welke trui ik kan verknippen ;) Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht even dat ge hem toch zelf had gemaakt. :D
  Tof gerecykleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ferm gerecycleerd als ge het mij vraagt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Slim! Ik kwam in de lagere school ook niet verder dan een breisel dat alsmaar breder werd omdat ik op één of andere manier altijd maar steken bijmaakte...
  Later heb ik het mezelf wel opnieuw geleerd, en dan ging het beter. Ik ben alleen niet zo sterk in het afmaken van breiwerk. Er liggen hier ergens nog wat halve truien denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij mij werd dat precies altijd maar smaller en kleiner. Als je lang genoeg wacht worden die truien weer hip en kan je ze misschien toch nog eens afwerken?

   Verwijderen
 7. Ewel, dat heb jij heel goed gezien, want zo'n warme sjaal, je zult nog veel jaloerse blikken tegenkomen op die manier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh t' is alsof ik mijn eigen breilevensverhaal lees! Ik breide ook vaak zo vast dat ik mijn breinaalden amper nog verschoven kreeg.
  Mooi (en slim) gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. just, dat probleem had ik ook- ik trok veel te hard aan die draad, tot er amper nog beweging in te krijgen was.

   Verwijderen
 9. De horror van de kaboutermuts uit mijn lagere schooltijd komt terug boven, dat ding was bijna een mater lang en de schrik van iedere klasgenote!
  Al een chance dat ge zo'n stoffen ook gewoon aan elkaar kunt naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik mag hopen dat je die muts nog ergens hebt liggen - perfect verkleedmateriaal voor de kroost lijkt me!?

   Verwijderen
  2. Ik zette die vroeger op bij de kat des huizes. Bovendien is ze gemaakt in een eind jaren tachtig kleurencombinatie: roze, lila en van dat mottig groen. Geen gemis in de verkleeddoos! :-)

   Verwijderen
 10. Griezelig dat breien!Ik moest op school een slang breien, (in het 2 e middelbaar) en tegen de maandag moesten wij altijd 10 cm erbij hebben...ik breide 3 cm en trok aan het zootje tot ik 10 had, je kan gaan denken hoe het eruit zag...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kon dat vroeger ook niet goed, maar het is zo gezellig om te doen. Ondanks uw horrorverhaal zou ik zo mijn breinaalden bovenhalen. Alhoewel, ik wil eerst mijn sokken nog afwerken, en dat gaat toch minder vlot vooruit ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. haha grappig. ik kan ook niet breien. Ik vergeet te tellen, laat steken vallen... haken gaat nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Lies bedankt voor je berichtje op mijn blog, wat een goed idee en hij staat ook nog erg lei. Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En zo zie je maar: creatief zijn zit 'm in heel veel dingen. Leuk gedaan! :)

  BeantwoordenVerwijderen