Fair Wear Friday 1

vrijdag 23 mei 2014Toen ik me vijf jaar geleden voor het eerst verdiepte in de wansmakelijke toestanden in de kledingindustrie, besloot ik te leren naaien en op een andere manier met kleding om te gaan. Het werd een zoektocht met vallen en opstaan, één die waarschijnlijk nooit ten einde zal zijn. Enkele vriendinnen en collega's vroegen me hoe ik van die "schone kleren" werk maak. Dus dacht ik: daar moet ik eens een blogbericht over schrijven. Maar een zoektocht is nu eenmaal moeilijk te vangen in woorden, vind ik. Ondertussen was daar Marieke, die er een boek over publiceerde, een aanrader! Maar ook De Juffrouw, wist die de zoektocht wel in woorden te vatten en Kelly geeft regelmatig een inkijk in haar schone kleerkast. Ik bedacht ondertussen deze 10 geboden die samen met de arme bengaalse naaisters aan mijn kleerkast hangen:
Zo rijpte stilaan dit idee. Samen met Kelly en De Juffrouw post ik op vrijdag een foto van mijn kleren en beoordeel ze. Wil jij ook meedoen? Rep je dan naar hier en plak het geweldige logo van Juffrouw Sanseveria op je blog. Op mijn blog zal ik proberen om om de 14-dagen een outfit te posten. 2 keer per maand mijn buik in trekken voor de camera is vaak genoeg.Consequent zijn, is niet mijn sterkste punt, dat hebben jullie vast al gemerkt. Daarom toon ik jullie vandaag ook niet wat ik nu draag, wel wat ik 14-dagen geleden droeg op het communiefeest van Jongste. Vroeger rende ik voor een feest naar de winkel voor een nieuw tenue'ke. Tegenwoordig pak ik dat anders aan. 


Kleedje: 
In de zonnige weken voor het feest vond ik in de kringwinkel deze jurk. Recht uit de fifties, handgemaakt en helemaal mijn ding. Dat zou het worden. Score: 1/1

Tas: 
De handtas heb ik al jaren en is een erfstuk van mijn grootmoeder.  Eén van mijn favorieten en hij past wel bij de jurk vind ik. Score: 1/1

Schoenen: 
Even overwoog ik om nieuwe schoenen te kopen maar toen vond ik dit paar in mijn schoenenkast. Ze zijn van Miz Mooz, geen idee hoe eerlijk die gemaakt zijn. Niet waarschijnlijk, want ik vond er niets over terug op het internet en dat is meestal geen goed teken. Bovendien zijn ze van leer, ook niet bepaald ecologisch verantwoord.  Ik kocht alvast geen nieuwe schoenen, dus dat is toch nog een half puntje waard. Score: 0,5/1

Vestje: 
Naiëf als ik ben, ging ik ervan uit dat het stralend weer zou zijn op de dag van het feest, net zoals ik het me had voorgesteld. Toen enkele dagen voordien bleek dat het zeer kou zou zijn, wilde ik plots toch nog een vestje. Ik had te weinig tijd en niets in mijn kast dat erbij paste. Ik informeerde nog even of ik wat kon lenen bij vriendinnen, tevergeefs. Dus overtrad ik mijn zelf opgelegde "regels".  Ik stapte een winkel in de buurt binnen en kocht daar een zilverkleurig vestje van Vero Moda. In het "Fair Wear"-licht niet mijn beste aankoop, zo lees ik ook in het Vero Moda profiel op de site van de schone kleren campagne. Score: 0/1


Fair Wear Friday: doe je mee?

18 opmerkingen:

 1. Zulk een schoon feestkleed! Bij ons in de kringwinkel hangen er precies enkel bommakleren van het wansmakelijke soort… Ik keek gauw even op de schoneklerensite, maar vond precies geen zwarte-merkenlijst. Bestaat dat eigenlijk? Want H&M en C&A, dat lijkt me evident, maar wat met de duurdere merken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond een tijdje terug dit onderzoek mét lijst van schone en minder schone merken: http://www.rankabrand.nl/static/FeelGoodFashion_2014_Summary.pdf

   Verwijderen
  2. Mmm boeiend, maar de gegevens worden daar blijkbaar verzameld uit gegevens die de merken zelf ter beschikking stellen. Ik vind het zeer vreemd dat H&M en People Tree in dezelfde categorie worden opgedeeld. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in data afkomstig van onafhankelijke controles. Wat arbeidsomstandigheden betreft controleer ik wel eens de site van de FairWearFoundation. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn verklaren zich bereid om onafhankelijke controles toe te laten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Op de Fair-Wear-Foundation vind je wel een merkenlijst (brands)

   Verwijderen
  3. @Eva, ik ben ook wel content met mijn feestkleed. Al zouden Triny and Sussanah me vast de raad geven om een kleedje te kiezen met een iets diepere decolleté. Het is nogal hoog dicht voor mij. Toch vind ik het een schoontje.

   Verwijderen
 2. Wat een kleedjesvondst! Dat maakt je middelmatige score toch helemaal goed, niet :-)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Ik heb nog getwijfeld of ik aan de meest essentiële kledingstukken: dus jurk en tas niet 3 punten zou toekennen. Dat had mijn punten flink naar boven getrokken!

   Verwijderen
 3. Ik stem voor hoofdfoto's, de volgende keer!
  Volgens mij zou uw kleedje ook bij mijn schoenen passen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waaw dat kleedje, wat een vondst! En toch wel mooie punten uiteindelijk, op dat rapport :-) Ik vind dit een heel fijn initiatief, en wil graag meedoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk initiatief, ik ga met veel belangstelling volgen! En ik ben helemaal akkoord met het lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een vondst ja! En een leuk initiatief. Toch al geslaagd he, op je eerste rapport.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtjurk, wat een vondst. Ik bewonder jullie voor het volharden, ik weet niet of ik het zou kunnen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volharden is dan ook het moeilijkst, dat lukt dan ook niet altijd.

   Verwijderen
 8. Die tien geboden ga ik eens overnemen :) En spijtig dat die jurk een kringloopvondst is... Ik was al vlijtig aan het scrollen om te zien waar ik hem voor mezelf kon vinden :p Kortom, superidee die Fair Wear Friday!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal van die tien geboden eens een pdf'ke om af te drukken maken.

   Verwijderen