Broodjes

dinsdag 6 mei 2014

Dat brood bakken iets therapeutisch heeft, daarover mijmerde tante Hilde eerder deze week al. Dat er geen enkel brood lekkerder is dan het brood dat je zelf bakt, daarvan raakt ook Tine stilaan overtuigd. Zij probeert elke week een nieuw broodrecept uit, 52 weken lang en ik zit op de eerste rij om haar aan te moedigen en om over haar schouder mee te kijken. Ook hier is iedereen verslingerd aan zelfgebakken brood, de recepten van  de toppers deel ik hier voor het nageslacht en voor u - uiteraard.
Deze broodjes zijn makkelijk om te maken en heerlijk! Ze halen de maaltijd waarvoor ik ze in gedachten had meestal niet.  Als uitgehongerde wolven storten ze zich hierop als ze thuiskomen uit school, als de soep op tafel komt liggen er hooguit nog wat kruimels.


Dit heb je nodig:
500 gram  tarwebloem 
375 milliliter lauw water
1 pakje droge gist
1 theelepel zout
2 theelepels suiker

Zo maak je het:
Zeef de bloem in een kom en meng er de gist goed onder. Voeg vervolgens het lauwe water erbij, dan de suiker en tenslotte het zout. Bestrooi het werkblad met bloem. Kneed goed, eerst in de kom, daarna op het werkblad. Kneden, heel goed en lang kneden is de boodschap, ik ben hier meestal toch wel 20 minuten tot een half uur zoet mee.
Doe het deeg in een kom en dek af met een propere handdoek. Laat het deeg 45 minuten rijzen, op een warme, tochtvrije plaats.  Vorm daarna ronde of langwerpige kleine broodjes van het deeg.  Snij er nog eens overlangs in met een mes - of maak een kruis als je ronde broodjes hebt. Leg ze op je bakplaat dat je bekleed hebt met bakpapier. Zorg ervoor dat er genoeg afstand tussen je broodjes is, ze worden nog flink groter. Leg er terug een handdoek over en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.  Ondertussen warm je je oven voor op 225 graden. Schuif de broodjes in de oven als die goed heet is en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven. Als je graag broodjes met een echt krokante korst krijgt, experimenteer dan eens met stoom in je oven. Baked Louie legt hier netjes uit hoe hij dat met zijn stokbrood flikt.

13 opmerkingen:

 1. mmm, ik ga een stokbrood uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er lekker uit! hoeveel gram zijn jouw zakjes gist?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zou ik het toch ne keer proberen??? onzen bakker heeft juist laten weten dat hij ermee stopt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen vee, dat kan niet misgaan.

   Verwijderen
  2. da was niet te doen!!! okee in het begin was het wat ne smos, maar daarna zo plezant! en ze waren gelukt! een beetje te weinig zout, maar dat was het enige! ik ben zo fier :-)

   Verwijderen
  3. Brood bakken is in het begin altijd een gesmos, dat is ook het plezante eraan, het komt uiteindelijk altijd helemaal goed. Verdiende speekmedaille voor jezelf Vee!!

   Verwijderen
 4. Alleen de geur in huis van zelfgebakken brood maakt al het werk goed. Ik moet het ook snel weer eens gaan doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier wordt ook steevast zelf broodgebakken. En binnenkort gaat dat nog lekkerder zijn, als die stoomoven in huis is. Jeujj!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zal ik ook eens doorgeven aan de broodbakker hier in huis !

  BeantwoordenVerwijderen