Vandaag is rood

dinsdag 19 juni 2012

niet alleen de kleur van mijn balpen, 
maar ook van

 - mijn T-shirt  (blutsgeschwister);
- de schoenen van de Jongste die weeral te klein geworden zijn;
- het eerste handje rode bessen geplukt in de tuin;
- de klaprozen langs de kant van de weg;
- de kan van Nieke, waar ik mijn planten mee giet -
het is 1 van de vondsten in haar winkeltje;
- de wilde haardos van deze jeugdidool die uit mijn boxen schalt :


maar vooral:
mijn boterham vanmiddag,
De eerste lichting confituur van dit jaar "est arrivé".


Aardbeiconfituur met bessen en munt

Nodig:
ongeveer 6 - 8 schone confituurbokalen (hangt ervan af hoe groot ze zijn)
1 kg aardbeien
0,5 kilo rode bessen (aalbessen), 
1,5 kilo geleisuiker light of extra fruit (het type suiker wear je maar een halve kilo voor 1 kilo fruit nodig hebt)
1 zakje Pec Plus (als je net als ik je confituur goed dik hebt, als je fan bent van het meer lopende spul laat je dit weg)
sap van 1 limoen
een handje vol verse muntblaadje
een 6-tal blaadjes citroenmelisse

Zo maak je het:
- zorg ervoor dat je bokalen en de deksels goed schoon zijn en nog een beetje warm op het moment dat je ze vult met confituur. Was ze in heet water of dompel ze even onder in kokend water en droog ze af met een schone handdoek. 
- was de aardbeien, spoel ze goed af, snij het kroontje weg en snij ze in 4 (voor de grote) of in 2.
- Spoel de rode bessen goed nadat je alle steeltjes verwijderd hebt.
- Spoel de kruidenblaadjes goed af, zorg ervoor dat er echt niets meer aankleeft en verwijder de steeltjes. Hak de munt en de citroenmelisse fijn.
- Doe de bessen, de aardbeien, het limoensap en de Pec Plus in een grote kookpot
- Roer eventjes door elkaar en breng dan alles aan de kook
- Als alles begint te koken doe je er langzaam de confituursuiker bij en breng je terug het hele boeltje aan de kook
- Laat alles nog eens 3 minuten koken 
- Doe er dan, op het einde, de fijngehakte kruiden bij, roer om en breng terug aan de kook
- Schep de confituur in de nog warme, schone, bokalen. Vul de bokalen 1 voor 1. Vul een bokaal zo hoog mogelijk en veeg de randen van de bokaal schoon met keukenpapier, draai er dan meteen het deksel goed stevig op.
- Dek de warme confituurpotten af met een handdoek zodat ze langzaam kunnen afkoelen.

Direct proeven als het nog een beetje wam is, kei-lekker, ik zweer het! Normaal ben ik niet zo'n aardbeiconfituur-liefhebber, ik vind dat dat soms te zoet en te klef smaakt. Maar door het limoensap, de bessen wordt de confituur wat "zuriger" en de munt zorgt voor een extra frisse noot.  De rode bessen vind ik een echte "must"; want ze zorgen er voor dat de confituur mooi rood blijft en niet bruin wordt!



19 opmerkingen:

  1. En rood van de liefde hé :0)
    Ik heb net ook aarbeienconfituur gemaakt en deze ziet er ook super lekker uit,zo vers is onweerstaanbaar hé.
    Ik zou er graag eens uitproberen met zwarte peper maar durf me er zonder recept niet aan wagen, zou wel eens te vurig kunnen uitvallen anders :0)
    Heerlijke fotoreportage!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hetzelfde als hierboven maar ipv munt met zwarte peper op het einde? Kan niet mis gaan, gewoon uittesten! En ja, de kleur van de liefde... Love is in the air...! Ruik je die lekkere bloemengeur niet?

      Verwijderen
  2. Ja lap, nu zit ik dus voor de rest van de avond met Marco Borsato in m'n hoofd!

    Die confituur ziet er trouwens héérlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe? Nie met dat liedje van diene "rosse"? Dat was nu ook weer niet de bedoeling... ;-)

      Verwijderen
  3. da ziet er allemaal heel zomers schoon uit ;-)
    liefs, mimi xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Simply Red YEAH!!!!

    Leuk shirtje ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is pas zomer op je brood :) Die klaprozen vind ik altijd zó mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh dat ziet er allemaal super uit, en die confituur, het water loopt mij in de mond!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh super zo'n zelfgemaakte confituur. Zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, dit recept ga ik pinnen en misschien wel volgende week al maken voor mijn kookprojectje, zal je natuurlijk vermelden! Och, zalig toch, die munt....I LIKE.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. laat maar weten als ie gelukt is, alhoewel - veel kan er met confituur niet misgaan eigenlijk!

      Verwijderen
    2. Staat op mijn blog! En de juf was ook erg blij!

      Verwijderen
  9. Kei schoon en zelfgemaakte confi...om met de lepel op te smullen! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er goed uit! Ik kom wel eens een boke eten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. kom maar af juffrouw, als ge 'n seintje geeft zal ik m alvast smeren!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb vandaag de confituur gemaakt...het is om je vingers bij af te lekken en ook je hand op te eten. Heb de aalbessen vervangen door frambozen, was die namelijk vergeten maar het is gewoon zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. kan niet anders dan lekker zijn, maar ik ben vooral helemaal weg van de coole rode met witte bollekes schoenen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. That jam sandwich looks delicious! Monika.

    BeantwoordenVerwijderen