Ode aan de fiets, Kreuzberg 2.

zondag 12 april 2015


De allerbeste manier om van punt A naar punt B te gaan in Berlijn is ongetwijfeld de fiets. Fietspaden zijn rijkelijk aanwezig in de "Stadt der Freiheit" én nog eens goed onderhouden ook. Het is een plezier om door Berlijn te "radeln". Je ziet veel meer dan in de metro, je ontdekt verborgen hoekjes, hippe caféetjes, of er doemt onverwacht een prachtig graffitikunstwerk voor je op. Bovendien kost één dag een fiets huren maar evenveel als een dagticket voor de Berlijnse metro, dus daar moet je het ook niet voor laten.


Wij huurden onze fietsen bij een fietsenwinkel vlakbij ons artistieke nest in Kreuzberg. Een fietsenwinkel met een eigen fietsenatelier, dat leek ons wel handig voor het geval we pech zouden hebben. Fietsen huren kan overal in Berlijn, op elke hoek van de straat vind je wel een "Fahrradverleih". Als je jouw fietsroutes uitstippelt in Kreuzberg, vergeet dan niet deze plekken in te plannen.


Landwehrkanal
Bij Berlijn denkt iedereen spontaan aan "De Spree", maar er is ook een kanaal dat de moeite waard is. Het Landwehrkanaal loopt door Kreuzberg, Neukölln, Charlottenburg en Tiergarten en 't is hier mooi fietsen.

Viktoriapark
Een park op de Kreuzberg, smeer je benen maar al in, want als je helemaal naar boven wil is het even klimmen. Bovenop, aan het monument ter herdenking van de bevrijdingsoorlogen tegen Napoleon, word je wel beloond met een mooi uitzicht over Berlijn.
Mehringplatz
Eén van de belangrijkste pleinen in Kreuzberg en het zuidelijke eindpunt van de Friedrichstraße. Rondom het plein bouwde men sociale woningen. Om dit plein weer wat meer élan te geven heeft kunst op het plein een belangrijke plek gekregen. Je vindt hier het "Pfad der Visionäre" met citaten van belangrijke Europeanen, een pad dat trouwens nog wat uitgebreid kan worden, verder vindt je er een kunstwerk van Rainer Kriester, maar mijn favorietjes zijn de grafittiwerken die het plein sieren.


Park am Gleisdreieck
Dit spiksplinternieuwe park ga je op nog niet veel kaarten of in toeristische gidsen terugvinden. 40 jaar lang was dit terrein niet toegankelijk omdat het een goederenstation was, maar sinds 2013 is het een geliefd park bij de Berlijners. Hier komen ze fietsen, spelen, skaten, of gewoon in de zon hangen. Het "Park Spoor Noord" van Berlijn zou je het kunnen noemen. Park am Gleisdreieck.

Tempelhofer Feld (Schöneberg)
Het monumentale en wereldberoemde vliegveld dat door de Nazis in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd en waar de Luchtbrug tijdens de blokkade van Berlijn werd geïnstalleerd, is sinds 2010 in handen van het Berlijnse volk. Hier vinden de inwoners van Berlijn een stukje vrijheid in hun volkse tuintjes, op hun fiets, skates, met een vlieger in de lucht of stevig op de grond met de loopschoenen aan.East Side Gallery (Friedrichshain)
Met wat geluk heb je op de bovenstaande plekken de grote drommen toeristen aardig ontweken. Maar  als je een beetje "Massentourismus" kan verdragen fiets dan ook eens langs de East Side Gallery, het langste stuk muur dat nog intact is. De westkant is beschilderd door bekende kunstenaars, maar omwille van allerlei redenen heb ik een voorliefde voor de oostkant. Snel weer weg hier, weg van al die toeristen, terug naar de gezelligheid.

Kani Alavi: Es geschah im November
Oberbaumbrücke over de Spree


Volkspark Hasenheide & de kerkhoven
Als je ondertussen nog niet genoeg "groen" gehad hebt onderweg, kan je ook nog het Volkspark Hasenheide in je fietsroute opnemen, of de talrijke kerkhoven waar je misschien zelfs het graf van 1 of andere beroemdheid ontdekt.


8 opmerkingen:

 1. O Berlijn! Deze stad staat al een tijdje hoog op mijn lijstje. Als de kindjes wat groter zijn komt het er zeker eens van, en dan kom ik hier terug lezen. Tof verslag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo grappig: een aantal van jouw beelden staan ook op ons fototoestel! Mooi verslag van iemand die Berlijn duidelijk al beter kent dan wij! Leuke tips voor een volgende trip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, ik ben er over een maand. Heb er zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik neem jou gewoon mee in mijn valies deze zomer! Kan me geen betere gids wensen, denk ik. Ik nodig je in ieder geval hier eens uit om tips uit te wisselen! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze tips bewaar ik zeker ... voor ooit ...

  BeantwoordenVerwijderen