De K van Kreuzberg (3)

maandag 20 april 2015Kreuzberg dat is Kaffee & Kuchen, want je kan in Berlijn zowat elke maaltijd overslaan - het ontbijt als je te lang uit geweest bent, of de lunch als het "Frühstück" te uitgebreid was. Het enige wat echt "sein muss" is de koffie, mét of zonder een stuk "Kuchen". Liefst mét uiteraard. Als je bij Berlijn spontaan aan "Bratwurst, Sauerkraut und Kartoffelsalat" denkt, think again. In Kreuzberg eet je de heerlijkste vegetarische schotels, gerechten uit alle windstreken, Italiaans ijs en koffie, of vlees uit het nabijgelegen Brandenburg.  De K van Kreuzberg dat is ook Kuieren, fietsen en Kopen in één van de vele vintagewinkels, tweedehandsboekenwinkeltjes of shops met originele handgemaakte spullen, maar ook "Kunst und Kultur". Op speciaal verzoek trakteer ik jullie op mijn favoriete adresjes:Kaffeebar
Graefestraße
Kaffeebar - Graefestraße 8. Als ik in deze wijk zou wonen kon je me hier gegarandeerd dagelijks vinden. Koffie, cake, sapjes, ontbijt, quiches: mijn absolute Kreuzberg-topper

Devil's Kitchen- Graefestrstraße 11. Een bar waar ze je ook internationale gerechten voorzetten, lekker en niet duur, 's avonds ambiance, volk en gezelligheid verzekerd.

Anna Durkes - Graefestraße 80. Echt Italiaans ijs en koffie, heerlijk!
Hallesches Haus - Tempelhofer Ufer 1 in de buurt van "Hallesches Tor", een spiksplinternieuwe conceptstore.An Bethanien: op de Mariannenplatz. Dit was vroeger een ziekenhuis, nu staat hier kunst centraal. Een inspirerende plek waar je zeker een gratis tentoonstelling kan meepikken.

Kiezeklein - Mariannenstraße 7, klein koffiehuisje met grote stukken versgebakken "Kuchen" vlakbij de Mariannenplatz.Jüdisches Museum : Lindenstraße 9-14. Het grootste joodse museum van Europa is ondergebracht in een gebouw dat de architect Daniël Libeskind ontwierp. Adembenemend, als iemand met enkele muren een gevoel kan oproepen is deze man het.
Barretto: Wrangelstraße 41. Piepklein koffiehuisje met heerlijke koffie en een barbier als buur. Een stukje Italië in Berlijn, mi piace!Oranienstraße:
Voo store : Oranienstraße 24. Veel (dure) designkleding, ik viel vooral voor het prachtig gebouw, de inrichting en het boekenaanbod.

Museum der Dinge: Oranienstraße 25. Gesloten toen wij er waren, maar voor dit "dingenarchief" reis ik zeker nog eens terug naar Kreuzberg.

Die Imaginäre Manufaktur: Oranienstraße 26. Borstels in alle maten en gewichten, voor alle mogelijke doeleinden, ook weer annex caféetje. Deze "Manufaktur" is een sociaal project, de borstels worden gemaakt door personen met een beperking. 

Markthalle Neun: Eisenbahnstraße 42/43. Op donderdagavond is het hier "streetfood Thursday" en kan je hier over de koppen lopen, maar het is echt de moeite waard. Aan ontelbare stalletjes koop je verse gerechten uit alle hoeken van de wereld en in no-time zit je aan een lange tafel met je buren te kletsen.
Berlinische Galerie, het museum voor moderne Kunst stond ook nog op mijn lijstje, maar ik had pech want het was gesloten - er zit écht niets anders op dan nog eens terug te keren.
Zo zou ik nog even kunnen doorgaan, maar dat ga ik niet doen. Het leukst is om zelf Kreuzberg de doorkruisen en jouw favoriete plekjes te ontdekken (laat ze me zeker weten). 

Als je toch nog zin hebt in méér Berlijntips, kan je hier je hartje ophalen.

6 opmerkingen:

 1. Om te onthouden ! (kon ik nu maar een beetje duits he ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schön! En ge moogt altijd bij mij wat Deutsch komen üben Jo :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om goesting te krijgen! Zalig mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, dankjewel lieve Lies! Jouw verslagjes zijn als een voorspel voor onze vakantie ;-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen