Sleutelkoordrecyclage

woensdag 22 mei 2013


Hoe moet dat nu zo'n sleutelkoord recycleren naar een sleutelhanger? Voor de ervaren naaisters onder jullie is dat natuurlijk peanuts, die hebben al lang met hun ogen gedraaid en "Duh - zo simpel!" geroepen. Toch kreeg ik van enkele beginnende naaisters de vraag om de transformatie van een sleutelkoord met reclame naar een hippe bruikbare sleutelhanger uit de doeken te doen. Een perfect  project voor beginners én een snel-klaar-project voor alle ongeduldigen onder ons. Wat staat er op het menu vandaag : rechtdoor stikken op enkele millimeters - de recyclage van een sleutelkoord in 10 stappen:


Je hebt hiervoor nodig: 
 • 1 sleutelkoord met reclame. Vooral de sleutelkoorden die maar op 1 kant reclame hebben zijn uitermate geschikt, gooi die andere koorden toch maar niet weg - de gespen en haakjes komen vast nog eens een andere keer van pas.
 • Een mooi lintje of bandje dat breed genoeg is om alle reclameboodschappen op het koord te bedekken.
 • Naaimachine en toebehoren (schaar, een jeansnaald voor in je naaimachine, garen, tornmesje, kopspelden...)


Stap 1: Knip de sleutelkoord net boven de gesp door.

Stap 2: Bepaal hoe lang je je sleutelhanger wil hebben. Als het gewoon een sleutelhanger mag zijn mag het korter, als je je sleutels of een fluitje rond je hals wil hangen probeer je de sleutelkoord zo lang mogelijk te houden. Knip sleutelkoord en het lintje op de gewenste lengte.

Stap 3: Speld het lintje op het sleutelkoord, zorg ervoor dat alle reclameboodschappen goed ondergestopt zijn en dat het mooi gecentreerd is. Als je dat spelden al te veel moeite vindt (ja... ik beken!)  kan je dit ook overslaan, gewoon op het zicht het lintje mooi in het midden proberen te houden lukt ook als je niet té perfectionistisch bent.


Stap 4: Stik nu, vlak naast de rand van het lintje - op 1 of 2 mm. het lintje vast op het sleutelkoord met een rechte steek.

Stap 5: Stik met een zigzagsteek de dwarszijde van het lint- zo voorkom je dat alles gaat rafelen. Stik daarna de andere lange zijde helemaal terug met een rechte steek en ook aan de andere dwarszijde weer met een zigzagsteek.

Stap 6: Schuif het lint terug door de gesp en plooi het uiteinde 1 van het lint aan 1 kant om, over uiteinde 2. Speld vast door 3 lagen lint (bovenste laag, het omslagje van uiteinde 1, de onderste laag is uiteinde 2. Je moet nu door 3 lagen stikken - regel dus even de draadspanning van je machine en zorg ervoor dat je een aangepaste naald gebruikt (als je daar nog niet op lette) anders krijg je "gebroddel". De speldjes hierboven tonen waar je zo meteen moet stikken.

Stap 7: Stik met een rechte steek waar het eerste speldje zat, en stik dan nog eens met een rechte steek waar je het 2e speldje ziet.

Stap 8: Herhaal nu stap 1 tot en met stap 6 voor het kortere eindje. Vergeet niet bij stap 6 ook je haakje mee rond je lint te schuiven voor je alles vastspeld, en zeker voor je het dichtstikt!

Stap 9: plooi weer het ene uiteinde over het andere met een flapje naar binnen toe zoals bij stap 6. Speld weer vast.

Stap 10: Stik weer vast zoals bij stap 7 waar je de 2 speldjes ziet .  Omdat het onderste lintje wat korter is moet je hier opletten dat je lint niet fout onder je machine komt te liggen. Als dit niet goed lukt omdat je lint te kort is bijvoorbeeld kan je ook het haakje juist schijven en vlak boven het haakje  door alle lagen tegelijk stikken.

Voilà: een nieuwe sleutelhanger is gearriveerd!

En voor iedereen die geen stikmachine of gewoon een luie dag heeft: hup naar deze facebookpagina, daar geef ik zondag 2 sleutelhangers weg.


11 opmerkingen:

 1. Leuk! Dank je wel voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo simpel kan iets leuks zijn! Bedankt voor de uitleg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superuitleg :D, maar natuurlijk ben ik superblij dat ik 1 van de winnaars ben. (Kreeg je mijn mailtje?)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een superleuk idee :) Ik heb die dingen alleen nooit in huis, maar als ik er eens 1 in mijn bezit krijg weet ik meteen hoe ik 'em op kan leuken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor de uitleg!!! Dat ga ik vast en zeker uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen