Rabarber loves gember!

vrijdag 31 mei 2013


Zij herinnerde me eraan dat de tijd rijp is, de tijd om rabarber te plukken. Met mijn neus tussen het verbeterwerk en de examenvoorbereidingen was het me al bijna ontgaan. Even langs mijn ouders waar ik een beetje later met mijn armen vol rabarber weer buiten wandelde. Verstand op nul en in de potten roeren, het helpt mij alvast om de pauze-knop in te duwen. 
Nadat ik uit Londen een potje ambachtelijke gembermarmelade meebracht en dat vervolgens in mijn ééntje uitlepelde, ben ik weer volledig verkocht aan die pittige gembersmaak. Gember moest er dus bij en zo is de eerste lichting confituur van dit jaar is een feit:  Lekker, echt waar.
Dit heb je nodig:

1,5 kg tot 2 kg rabarber
500 gr geleisuiker 2:1
sap van 1 citroen + geraspte schil
zakje pec plus
60 gr verse gember

Zo maak je het:

Was en schil de rabarber en snij in stukken. Schil ook de gember en snij die in kleine stukjes. Doe dat alles in een kookpot en voeg het sap van de citroen en de zeste erbij. Doe er nu de suiker over en meng alles goed. Laat alles een nachtje trekken. Breng het geheel nu aan de kook, roer regelmatig en als het kookt, laat dan alles een 7-tal minuten  pruttelen. Test of de confituur goed is. Schep een beetje confituur op een koud bordje. Als de confituur na enkele minuten begint te stollen is de confituur heet genoeg. Spoel de schone bokalen met heet water of steriliseer ze vooraf door ze in heet water te dompelen.Vul schone, nog warme bokalen  helemaal tot boven aan de rand met de hete confituur,  let er wel op dat de rand proper blijft. Draai dan het schroefdeksel er goed op. Dek de potten warm toe - leg er een dikke doek onder, bovenop en rond zodat de potten langzaam kunnen afkoelen.

Ondertussen schiet de munt in mijn kruidentuintje goed op - 't is "wasselijk weer" gelijk ze dat hier noemen. Ik haalde alvast limoenen in huis, want mijn volgende lading confituur is deze Mojito-versie. Als dat in cakejesvorm onweerstaanbaar is, zoals zij beweert moet dat in confituurvorm ook niet te versmaden zijn, denk je niet?

Potten: lege confituurpotten, cadeautje van een vriendin
Etiket: restjes knutselpapier

9 opmerkingen:

 1. Ik onthoud! En heb nog een kleine tip voor de overschot: http://opdeboerderij.wordpress.com/2012/05/15/rabarbertaart/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel - die ziet er inderdaad geweldig uit - wordt meteen uitgeprobeerd!

   Verwijderen
  2. De taart werd hier vorige week al ge(s)maakt. Zonder suiker in de bodem. Op ne wip en ne flik was ze verdwenen. Wordt vervolgd dus.

   Verwijderen
  3. die taart is inderdaad heerlijk, merci voor de tip riet!

   Verwijderen
 2. Dankjewel voor het delen, leuk idee om te maken, en het ziet er heerlijk en gezellig uit in zo'n potje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm,lekker!
  Ik kan straks ook de eerste rabarber plukken.

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo!

  Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

  Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

  Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten

  Breng ons een bezoek!

  Groetjes Magdalena
  Volrecepten.nl

  BeantwoordenVerwijderen