2 dagen vasten, 5 dagen genieten (deel 2)

donderdag 9 juni 2016

Alle begin is moeilijk
Vrijdag – vastendag 1
Ik besluit er meteen in te vliegen, vandaag wordt mijn eerste vastendag. ’s Morgens lepel ik een klein kommetje yoghurt leeg. Om kwart voor elf voel ik me al volledig futloos en heb ik een zeurderige hoofdpijn. Gisteren blies ik nog de loftrompet voor die Mosley en zijn geniale plan, op dit moment wens ik hem hartstochtelijk naar de hel met zijn idiote idee.   Ik zwerf wat doelloos door het huis. Alhoewel, doelloos? Ik eindig telkens weer voor de ijskast waar ik mijn hand van de klink moet slaan. Ondertussen stijgt mijn bewondering voor een vriend die maandenlang op doktersadvies op 600 Kcal per dag moest overleven met de minuut. Lief heb ik vanochtend op de hoogte gebracht van de vastenplannen. Hij verdiepte zich nog even in de regels en besliste spontaan mee te vasten. We beperken onze calorieën een hele dag netjes tot 500 vandaag. ’s Avonds ploft hij met een brede grijns en een pintje naast me neer in de zetel en deelt triomfantelijk mee: “En nu mag ik nog een pintje (100 Kcal).” Ik lach groen en kruip in bed, het motto dat ik van mijn moeder leerde tijdens lange autoreizen naar het buitenland in mijn achterhoofd: “slapen, dan is het sneller ochtend”.

Vetmassa versus spiermassa
Maandag – vastendag 2
Om 5.15 uur was ik zaterdagochtend al wakker, dat overkomt me anders nooit! Het ontbijt heeft me nog nooit zo goed gesmaakt. Ik genoot een weekend lang van gezellige tafelmomenten, frietjes met de pubers en een kaas- en bierfestijn met vrienden.  Ik heb constant dorst en blijf maar water drinken, zou dit al een eerste blijvende effect van vastendag 1 kunnen zijn? Ondertussen heb ik besloten dat ik maandag weer ga vasten. Die dag lijkt me daar geknipt voor. Van de geneugten van het weekend kan ik nog even nagenieten, de nieuwe week ligt sprankelend voor me. Alle mogelijkheden liggen nog open.
Terwijl ik mijn kiwi  binnenlepel neem ik de mening van de 5:2-critici erbij. Zo lees ik dat het gevaar zou bestaan dat je lichaam spiermassa gaat afbreken. Ik hoop vurig dat mijn lijf zich vooral aan de vetmassa te goed zal doen en beslis ondertussen mijn trainingsschema terug wat strikter op te volgen. Mijn spieren beginnen na een zware knieoperatie net terug aan te dikken. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. De sportdagen plan ik in op niet-vastendagen, ik wil absoluut vermijden dat mijn zwemuurtje door een appelflauwte in gevaar komt en ik daarna niks meer mag eten.
’s Avonds snijdt Zoon een dikke plak worst af, terwijl hij een blik vol medelijden in mijn bord werpt. Ik beleg mijn dunne toast met plakken tomaat en pimp het geheel met wat basilicumblaadjes. Hij wil weten of ik de calorieën van de basilicum er ook bij moet tellen. (en nee ik wil het antwoord niet weten!)

Kruidenthee on the rocks!
Donderdag vastendag 3
2 dagen heb ik volop genoten van wat op mijn bord kwam.  3-werf hoera voor vriendinnen met een goede timing, die versgebakken wafels bij de koffie serveren op de juiste dag. Vandaag trek ik de riem weer aan. Voor het eerst in mijn leven (de katerochtenden buiten beschouwing gelaten) bestaat mijn ontbijt uit een kop koffie en verder niets. Tussendoor probeer ik de rock-’n-rol erin te houden.  De theetjes die ik brouw met de kruiden uit de tuin schenk ik in een mooi hoog glas, ijsblokjes, een schijfje citroen erin, een mooie lange lepel erbij. Zo lijken het net cocktails. Helemaal enthousiast ben ik als ik met gemak de middag haal en het tijd is voor een soepje. Die euforie slaat in de namiddag om in medelijden. Medelijden met de pubers in huis. Op vastendagen lijken de rollen plots omgedraaid en ben ik degene die mijn lastige buien op hen uitwerk. Medelijden met mezelf als ik na mijn slaatje met mijn glaasje water onder een dekentje in de zetel kruip, terwijl de pubers demonstratief en commentaar gevend aan hun ijsje likken : “ocharme mama, en jij lust nog zo graag ijsjes”. Waarna zoon nog even suggereert dat ik “ondertussen misschien wat naar Jeroen Meeus kan kijken.”

Byebye “Boefdoef”
Maandag vastendag 4
Ik snap niet goed wat vorige week het probleem was. Twee dagen per week vast ik – so what? Een eitje en een appel zijn niet bepaald een stevig ontbijt maar met een koffie erbij helpen ze me wel op dreef ’s ochtends.  Ik ben de hele dag door aan de slag . Sinds ik aan het vasten geslagen ben, merk ik dat ik bakken meer energie heb dan voorheen. Zelfs vlak na de middag, wanneer ik normaal gezien een “boefdoef” (zoals de pubers het noemen) heb, voel ik me fit. Geen boef, dus ook geen “doef”, de normale inzinking waarbij ik mijn ogen moet opensperren en sloten koffie en chocolade laat aanrukken om erdoor te komen blijft weg. Ook tijdens de andere dagen is het energiepeil aanzienlijk gestegen. Alweer een vasten-effect?
’s Avonds ga ik nog even langs bij het jarig petekind van Lief, frieten en kaaskroketten staan dampend op de tafel. Ik babbel met vrienden terwijl ik van mijn spuitwater nip en slaag er wonderwel in om van al het lekkers af te blijven. Het stukje taart krijg ik mee naar huis, voor morgen. Speekmedaille!

Deel 1 lees je hier6 opmerkingen:

 1. Als ik een tip mag geven: helemaal niet eten 's morgens. Als ik eet 's ochtends, hou ik het niet vol. En van die spiermassa, dat is je reinste onzin. Sporten op vastendagen is trouwens geen enkel probleem! Ik doe het op minstens 1 van de 2 vastendag. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben er deze week mee begonnen, heb net mijn tweede dag achter de rug. Ik at toen telkens niets tot drie uur in de namiddag en dat ging best vlot. Lichte hoofdpijn, maar niet hangry ofzo, waar ik wel voor vreesde. Al heb ik gelukkig ook geen kinderen in huis die wel eten. Mijn vriend is er wel, maar doordat ik tot in de late namiddag niets eet, kan ik 's avonds wel wat eten terwijl hij eet.
  Succes nog! Er zijn veel mensen die meedoen, dus veel mensen om je te steunen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je begint me hier zowaar te overtuigen precies ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik probeer het ook en ik merk dat 's ochtends niets eten (alleen koffie drinken) mij het beste door de dag helpt. Ik drink ook veel meer water dan vroeger, ook op gewone dagen en dat helpt. Ik vind het zelfs al lekker! Ook een blik op de weegschaal helpt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk precies hetzelfde van de energie! Ik ben nog steeds verbaasd van hoe energiek ik ben, zelfs zonder te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er van deze week ook mee gestart. Vandaag mijn 2e vastendag. Hoe goed het dinsdag ging, hoe slecht het nu gaat precies. Ik ben gestart met een tas koffie, maar zit nu precies al met een knorrende maag en het is pas 10u. Hopelijk brengt een tas groene thee zo dadelijk wat 'vulling'.
  Morgenvroeg ga ik op de weegschaal staan. Ik ben benieuwd. Over het fitter en energieker heb ik nog niets gemerkt, maar dat is misschien wat vroeg in de eerste week.
  Andere dagen eet ik ook wel gezonder, minder/geen snoeperijen (chips of chocolade) omdat er een vastendag aankomt.

  BeantwoordenVerwijderen