Linzencurrysoep

maandag 29 februari 2016

Op mijn fornuis staat er vaak een pot soep te pruttelen, zeker in deze tijd van het jaar. Er gaat niks boven een dampende mok soep om je honger te stillen en je handen aan te warmen. Soep smaakt altijd, of het nu middag, vier uur, of laat in de avond is. Om een lekkere kom soep te maken, kan je je bovendien behelpen met wat je toevallig nog in huis hebt. Een bijkomend voordeel is dat je op die manier bij al je gezinsleden ongemerkt een flinke portie vitaminen en bij de vegetariƫrs zelfs vleesvervangers kan binnensmokkelen. Toen ik daarstraks in mijn ijskast dook, vond ik daar nog wat wortelen en een eindje gember. Perfect om een linzensoepje van te brouwen.



Linzencurrysoep

Dit heb je nodig:
olijfolie
1 teentje knoflook
1 ui
een stukje gember (enkele cm)
4 grote wortelen
150 g. linzen
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
1 flinke theelepel curry
1 theelepel kurkuma
0,5 theelepel komijn
zwarte peper uit de molen
zout
1,5 liter groentebouillon

voor de afwerking:
150 g Griekse yoghurt
2 theelepels harissa
4 eetlepels gehakte noten en/of zaden (bijvoorbeeld: walnoten, pijnboompitten, pistachenootjes...)
 - wat je in huis hebt en lekker vindt
sap van een halve citroen of limoen
verse koriander als je die bij de hand hebt

Zo maak je het
Snij de knoflook, de ui en de gember in kleine blokjes. Schil de wortelen, was ze en snij ze eveneens in blokjes. Giet een flinke scheut olijfolie in een kookpot en laat daarin de knoflook, ui en gember langzaam stoven tot ze glazig worden. Doe dan de wortelen en erbij en laat deze enkele minuten meestoven. Voeg vervolgens de linzen toe en laat ze eventjes meestoven. Doe er het het blikje tomatenpuree bij en kruid het geheel met curry, kurkuma, komijn en zwarte peper. Roer alles goed en laat het geheel nog even stoven. Voeg er dan de groentebouillon aan toe, zet het deksel op de pot en laat de soep een kwartier zachtjes koken.

Als je verse koriander hebt, pluk dan enkele stengels, doe de blaadjes eraf, was ze en hak ze fijn. Doe de yoghurt in een kommetje en voeg er de harissa bij, roer dit onder elkaar. Haak de nootjes fijn. Mix de soep met je staafmixer en breng op smaak met peper, zout en een klein beetje citroensap. Zet de koriander, de yoghurt en de nootjes in kommetjes bij op tafel, zo kan iedereen zijn bord soep verder versieren, kruiden en afwerken.


6 opmerkingen:

  1. Dat ziet er zeker lekker uit! Deze soep komt in mijn receptenboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even pinnen, lijkt me lekker! En idd soep is altijd goed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Linzensoep is mijn lievelings!
    Soep in de winter is altijd goed <3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh lekker!!!! Linzensoep vind ik ook super, ik ga nog eens soep maken denk ik. Hier liggen ook nog wat wortelen en een stukje gember!!

    BeantwoordenVerwijderen