Zing ze!

woensdag 19 november 2014


Een week geleden schaarden we ons rond het vuur in onze tuin, samen met wat vrienden en buren dronken we een borrel, snoepten we cake en wafels, want het was weer Sint-Maarten. "Sinte Mette" is zo één van de vele lokale feesten om de donkere en koude wintertijd door te komen. Vrienden, een vuurke stoken, pannenkoeken en wafels eten en iets warms of een borrel drinken, meer moet dat niet zijn. Of jawel toch wel, vonden wij als kind:


 "VERKLEDEN!" hoe zotter hoe liever en ook....


"ZINGEN" 


 en vooral: "SNOEP!" méér snoep, want daar kon je nooit genoeg van hebben!


Bij heel wat van die feestdagen trokken we zingend en verkleed langs de huizen om snoep in te zamelen. In het dorp naast het onze deden ze dat met "Sinte-Mette", wij deden dat bij "Kaarske in de lantaarn" met onze zelfgeknutselde lantaarn, en vooral met "Driekoningen". 


Dolle pret en zakken vol snoep leverde dat op, snoep dat daarna erg minutieus onder elkaar verdeeld werd en waar zwaar over onderhandeld werd in de trant van: "Ik krijg de 3 kersjes en dan moogt gij die Raider nog hebben of als ik die snoeplippenstift nog krijg, moogt gij 2 lange Jannen".

                                                                                                        (foto: Niels)

Elk jaar vind ik het jammer dat er steeds minder zingend bezoek langs komt, begin dit jaar bleef de pot snoep en de spaarpot kleingeld die ik met Driekoningen bij de deur had gezet zelfs onaangeroerd. Blijkbaar ben ik niet de enige die het jammer vindt dat deze tradities verdwijnen. De Erfgoedcel kERF besloot dat al deze lokale tradities de moeite waard zijn om in leven te houden. Het is namelijk veel plezanter om met "Kaarske in de Lantaarn", "Goriën", "Krik-krak", "Driekoningen" of "Nieuwjaarke Zoete" te gaan zingen dan te gaan Trick-or-Treaten met Halloween.

Driekoningenkroon door KlaartjeNel

Niels van kERF lanceerde een Website over deze Kempense bedelzangtradities, ontwikkelde educatieve pakketten voor basisscholen en contacteerde enkele Kempense creatievelingen die allemaal hun bijdrage leverden voor een boek.  Het werd een boek boordevol toffe knutselideeën en lekkere recepten rond deze oude tradities. 

de lekkerste smoutebollen van de Juffrouw

Nog even wachten en dan is het er, dat boek van Niels. Als je samen met mij dit boekenkind wil verwelkomen en zelf een zingzak of "beus" wil knutselen, dan ben je van harte welkom op woensdag 10 december 2014 vanaf 14.00 u  in de bibliotheek van Geel.

Fotograaf Greetje aan het werk!

Ik mocht ook meewerken aan dit boek, samen met deze creatieve zielen: KlaartjeNelNaadjes en DraadjesJuffrouw Sanseveriade creazusjesRuimtevisserGreetjeNiels en Jusra.  (merci allemaal, ik heb mij super geamuseerd!)


8 opmerkingen:

  1. Fijn initiatief! Ook bij ons zie ik elk jaar minder kinderen bij Driekoningen. En dat is dan nog het enige wat hier gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, waar is de tijd, driekoningen zingen ! De laatste jaren heb ik niemand meer aan de deur gezien... Jammer ! Al goed dat er initiatieven zijn om zo'n typisch belgische traditie (of gebeurt het in Nederland ook ? Geen idee...) in stand te houden.
    Geweldig bordje ook, opgepast zingende kinderen :-)... Opgepast op straat, of opgepast, ze zingen vals ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons blijft de traditie van St-Maarrten in ere door de plaastelijke handelaars en groeperingen. De kinderen kunnen gaan zingen tussen 17 u en 19u, de verenigingen zorgen voor veilige oversteekplaatsen en de handelaars trakteren op snoep ea.
    Hele horden kinderen doen er aan mee, het liedje wordt ook altijd nog eens geoefend in school, leuk is dat!
    Dit jaar viel het me op dat er hier en daar kaarsjes op de stoep stonden van gewone huizen, bewoners die ook graag zingende kinderen op bezoek krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zo tof! hier is het wel sinte mette die komt ipv sinterklaas, maar er word niet gezongen! Hoe jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een goed idee! Driekoningen kennen we hier niet, maar met St. Maarten komen er zeker 50 kinderen zingen aan de deur. Met een zelfgemaakte lampion.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat bordje "zingende kinderen" hangt hier ook op oudejaar... bij ons vroeger (in de Limburg) deden we vooral het driekoningen zingen. Vond ik veel leuker omwille van het verkleden en schminken... (ne rode, ne gele en ne zwarte! ha) en dan zo nog de ster knutselen... dat was een hele voorbereiding!
    Tof zo'n boek... Tradities om inderdaad in ere te houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een mooi artikel! Ik heb nu gelijk ook alle links van de deelnemende bloggers!
    btw: Die Raider en Lange Jannen komen heel bekend voor :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De laatste jaren komen enkel die van de chiro nog zingen. Heel spijtig. Maar het kan nog erger. Vorige keer bij 3 koningen ging ik met mijn 3 kindjes hier in de straat zingen en de helft van de buren deed gewoon niet open! Auto voor de deur, lichten aan en gordijnen die bewegen... en wij wonen dan nog in zo'n klein doodlopend straatje met maar 12 huizen...

    BeantwoordenVerwijderen