Groene uitdagingen

vrijdag 3 januari 2014

Bij het begin van een nieuw jaar is het een goed moment om stil te staan bij het groen geweten van onze "villa". Zonnepanelen, verantwoord hout voor ons terras, een goede isolatie: check. "Goed eten": vegetarisch, biomanden, eten uit de tuin en winkelen op de boerderij zijn ondertussen ingeburgerd hier.  Zelfs de meest verstokte vleeseters in ons gezin beperken zich tot een paar keer vlees per week. Vorig jaar zorgden Eva, Mme en Dorien met "groeten uit transitië" en "goed eten", alvast voor tonnen extra inspiratie en tips om nog beter te eten en het reilen en zeilen hier in huis nog groener aan te pakken.
Daarna was mijn kleerkast aan de beurt. Het afgelopen jaar probeerde ik geen nieuwe spullen te kopen voor mezelf (een uitzondering maak ik voor kousen en ondergoed). Stof om mijn kleding zelf te maken of tweedehands kleding stonden niet op de zwarte lijst . Eergisteren kocht ik mezelf  bij Today is a good day toch iets nieuws: een fairtrade jeansbroek, want mijn andere gemakkelijke jeans is tot op de draad versleten, er zit een gigantische scheur op mijn achterwerk. Mijn pubers zien deze kleerkastuitdaging voorlopig niet 100 procent zitten. Het jong volk in huis koopt wel tweedehands maar is toch ook erg verslingerd aan de grote kledingketens. Lief daarentegen lijkt ondertussen wel helemaal gewonnen voor het idee.  Het boek talking dress heb ik achter de kiezen en bracht de nodige verheldering en inspiratie. We zijn er nog lang niet, er zijn nog zo veel dingen we kunnen doen. 1 ervan is toch nog meer hergebruiken en herstellen.
Er zijn ook nog fronten waar de strijd nog maar amper begonnen is. Net als zij zitten we hier nog met dat "plastieken schuldgevoel" waar toch dringend iets aan gedaan moet worden. De eerste Lushzeepjes hebben hun weg naar onze badkamer gevonden, maar er staan toch nog te veel plastieken flesjes op de rand van het bad. En over mijn verplaatsingsgedrag wil ik voorlopig niet eens uitweiden. Er zijn nog heel wat hordes die genomen moeten worden!

11 opmerkingen:

 1. Vorig jaar ook geen nieuwe kleren gekocht. Dit jaar is mijn uitdaging om het afval te verminderen (al die koekverpakkingen, pfff).
  Ik ga dat boek ook eens lezen, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier hebben de kinderen de laatste weken zelf veel koekjes gebakken. Lekkerder dan gekochte koeken en geen verpakkingen.

   Verwijderen
 2. Oh, Today is a good day is geweldig! Ik kocht er eens een T-shirt voor mijne Stefan en hij vindt het het beste T-shirt ooit. Echt heel goeie kwaliteit en superzacht (want met bamboe). Onlangs kon ik hem zelfs overhalen om eens een eco-jeansbroek te kopen. Hij heeft het zich nog niet beklaagd! :)
  (en zo nestelt dat groene geweten zich stilletjes aan bij meer en meer mensen he, feest!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik neem tegenwoordig wasbare zakjes mee naar de supermarkt voor groente en fruit, heb eerst gevraagd of het geen probleem was,maar zolang ik het bonnetje van de weegschaal er maar goed zichtbaar op plak vinden ze het geen probleem, scheelt toch weer aardig wat plastic. ook heb ik altijd een boodschappen tas bij me als ik ga winkelen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die bruikbare tassen heb ik ook altijd bij, maar die wasbare zakjes voor groente en fruit is een goede tip, bedankt!

   Verwijderen
 4. net van lege theelichtcupjes sterren geknipt die tip las ik ergens volgend jaar gaan ze met kerst op de ramen,oke daar gebruik je niet minder verpakkingen door, maar ik hergebruik de cupjes wel op deze manier i.p.v. ze een keer te gebruiken, ik ga trouwens wel minder theelichtjes kopen, verder ga ik zelf frites maken ,die bak ik voor en die gaan dan de diepvries in, scheelt ook weer plastic zakken , voorheen kocht ik ze kant en klaar bij de supermarkt en natuurlijk zijn ze verpakt in plastic.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In sommige zaken doen wij hier volledig mee, andere iets minder ... beetje bij beetje he ...
  (herbruikbare inlegkruisjes vond ik een toppertje van 2013 trouwens)

  BeantwoordenVerwijderen