Tiroler Gröstl

zondag 17 februari 2013



De batterijen terug vol, alle stress weg en 2 volle kilo's erbij na een weekje vakantie op de boerderij en sporten bovenop de Tiroolse bergen. Om dat vakantiegevoel toch nog wat langer vast te houden, hebben we ook hier thuis nog enkele "Tiroolse dagen".  We zitten volop in de ontkenningsfase en doen gewoon alsof we nog ginder zijn. Vandaag op het menu: Tiroler Gröstl.  Echte boerenkost, oorsponkelijk gemaakt met alle overschotten van het vlees van de vorige dag. Aangezien er hier met die vleeseters in huis quasi nooit vlees overblijft, maak ik de Gröstl met spekblokjes én een vegetarische variant voor mezelf.


Dit heb je nodig:

+/- 1 kg aardappelen
400 gr gerookt spek
1,5 ui
boter 
komijn
oregano of marjolein
bieslook
peterselie

Zo maak je het:


Was de aardappelen in de schil en schrob ze schoon met een borsteltje, verwijder eventueel de zachte vlekken of ogen met een keukenmes. Kook de aardappelen gaar  (maar niet té gaar, je moet ze nog in schijfjes kunnen snijden) in een kookpot met water. Laat de aardappelen schrikken in koud water en laat ze afkoelen.
Snij de ui in blokjes en laat ze glazig worden in een klontje boter. De Oostenrijkse boerenvrouw gebruikt hier smout of reuzel voor, maar dat heb ik nu niet direct in mijn kast liggen. Voeg de spekblokjes toe en bak alles samen terwijl je regelmatig alles omroert. Als de spekjes ook gebakken zijn doe alles uit de pan en bewaar op een groot bod. 
Snij de aardappelen met de schil in schijfjes en doe ze in een pan met een klontje boter. Bak de aardappelen en kruid  goed met peper en zout. Ik bak de aardappelen niet allemaal tegelijk maar in 2 of 3 "shiften". 
Doe de aardappelen en de spekjes met ui allemaal samen in een pan, kruid goed met komijn en oregano. Roer alles nog goed door elkaar en laat nog even bakken.
Bak in een andere pan spiegeleieren.
Serveer de Gröstl op een bord met een spiegelei erbovenop of ernaast en garneer met gesnipperde bieslook en peterselie.

Vegetarische Gröstl
Voor de vegetarische Gröstl ging ik op dezelfde manier te werk maar liet ik het spek weg en voegde ik extra groenten erbij, in plaats van gewone boter gebruikte ik kruidenboter.
Laat de ui in boter glazig worden en voeg er in plakjes gesneden wortelen en stukjes prei bij.  Laat alles goed aanstoven. Je kan er nu ook gerookte tofu aan toe voegen, zonder tofu kan ook. Nadat alles gebakken is, voeg je de gebakken aardappelen er weer bij en leg je er het spiegelei bovenop.

Tips:

  • Bak gehalveerde kerstomaatjes of kleine stukjes rode paprika mee, dat is ook lekker en geeft de boel wat meer kleur.
  • Gröstl is het ideale gerecht om overschotjes weg te werken. Heb je dus nog overschotjes van aardappelen van gisteren, of een eindje worst, een kotteletje, een stukje gebraad in je ijskast? In stukken snijden en mee in de pan met die handel.
  • Als je niet zo houdt van aardappelen in de schil, kan je de aardappelen ook pellen nadat je ze gekookt hebt en nadat ze afgekoeld zijn.
  • Een vegetarische variant met champignons en paddenstoelen kan ook.




En als digestiefke, maar ook wel een beetje om even te vergeten dat morgen het hele circus weer begint neem ik een slokje van het cadeautje dat ik van die lieve Maria uit Oostenrijk meekreeg,
Prost!

9 opmerkingen:

  1. Amai, nu heb ik echt wel honger!
    't Ziet er zalig uit, ik ga dat deze week ook eens op de menu zetten....de kinders gaan dat ook super vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doen Juffra, hier gaat ge gewoon kei-hard mee scoren bij uw kinders!

      Verwijderen
  2. O? Wij eten hier dus af en toe tirols zonder het te weten?

    Altijd lekker trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor je heerlijk recept!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Na gelezen te hebben dat ge 2 kg zijt bijgekomen, ga ik toch nog efkens wachten om dat klaar te maken, peins ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er lekker uit. Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen