Frambozen in een flesje

woensdag 15 augustus 2012


Een maandje geleden letten we op de tuin van mijn ouders, mijn moeder en vader zijn groente-tuin-experten moet u weten. In de zomer verlaat niemand hun huis zonder een zakje gevuld met de laatste nieuwe oogst: een kilo tomaten, een paar stengels prei, handenvol spinazie. U kan zich voorstellen dat het wel iets heeft, we hoeven in de zomer niet langs de groentewinkel of bioboer te rijden, maar halen het vers gerief recht bij hen "uit den hof". Vorige maand waren zij op reis en wij van "corvee", om boontjes te plukken, prei uit de grond te trekken, planten water te geven en vooral ook om de rijpe frambozen te oogsten. Frambozen van onze struik vinden hier meestal niet de weg tot in de keuken, maar worden onderweg al opgesmikkeld door de plukker in kwestie. In hun tuin is dat anders, daar staan  véél frambozen, een hele rij tjokvol! Nadat de planken met frambozenconfituur weer goed aangevuld waren, we elke ochtend frambozen bij de cornflakes deden en we zelfs "ijs met frambozen" beu gegeten waren, besloot ik om eens wat anders aan te vangen met dat rode lekkers en brouwde ik een flesje frambozenazijn.
Vandaag op de Kempische moederkesdag kreeg moeke een flesje cadeau, Rood-roze azijn  met frambozen uit hun eigen hof! Fijne Moederdag!

Dit heb je nodig:
500 gram frambozen
5 deciliter witte wijn azijn
een vijzel of als je dat niet hebt een stenen kom en de achterkant van een dikke houten lepel
een flesje met een kurk
een oude maar schone handdoek - of een zeefdoek, neteldoek als je dat in huis hebt
een trechter
een bokaal met schroefdeksel

Als je minder frambozen hebt reken je gewoon 1 deciliter witte wijn azijn per 100 gram frambozen!

Zo maak je het
Pluk de frambozen heel voorzichtig, zorg ervoor dat je ze niet beschadigt. Sorteer de frambozen goed uit, probeer vooral de gave frambozen hiervoor te gebruiken. Borstel met een zacht borsteltje voorzichtig het zand van de frambozen indien nodig. Het is het beste om de frambozen niet te wassen, frambozen zijn heel teer en die lekkere frambozensmaak gaat met water snel verloren, terwijl we die precies proberen te bewaren. Doe de frambozen in de vijzel en giet er een scheutje witte wijnazijn bij, plet alles in de vijzel en roer goed door elkaar. Doe dan de rest van de witte wijnazijn er bij en giet het in de bokaal. Schroef het deksel goed op de bokaal en zet de bokaal te rusten op een koele donkere plaats. Schud om de 2 dagen eens met de bokaal! Niet vergeten - hang misschien ergens een herinnering op! Na drie weken druk je de azijn door een zeefdoek zodat de frambozenpulp in het doek achterblijft (die pulp mag weg, tenzij je inspiratie hebt om er iets anders mee te doen!), de azijn vang je op in een kookpot. Breng de azijn aan de kook en laat  alles 5 minuten zachtjes koken. Daarna laat je de frambozenazijn afkoelen en als hij koud is schenk je hem met behulp van een trechter in een schone fles. Ik "steriliseer" de flessen en bokalen eerst door ze een tijdje in kokend water te leggen.

Zo moet je het bewaren:
Zet het flesje in de koelkast, dan kan je het een half jaar bewaren.

Frambozenazijn is heerlijk bij:
fruit (zoals watermeloen, mango), allerlei salades, veldsla, salades met fruit, komkommer, radijsjes, tomaten met mozzarella, ricottakaas, feta of andere verse kaas, spinazie, vis zoals dorade of zalm, fruitsalades, rood fruit, rode bieten, paté's, pastasalade...

12 opmerkingen:

 1. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM, lijkt me heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Howla, een moederdagcadeau waar werk in is gekropen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, geweldig! Als ik ook ooit een rij frambozenstruiken heb, probeer ik dat ook eens. Voor mijn eigen moederkesdag. Allez ja, zoiets, want het staat niet in mijn levensplan om moeder te worden. Maar ook niet-moeders hebben recht op zo'n fleske, niet waar? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. absoluut, elke gelegenheid is goed om jezelf te verwennen!

   Verwijderen
 4. Hmm lijkt me overheerlijk!!!! Dit receptje moet ik zeker en vast ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo lief, gewoon met frambozen uit eigen tuin !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ga ik zeker maken! Lukt volgens mij ook met aardbeien, niet? :-) En wel een origineel kadoo me dunkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat verhaal van u ouders en den hof komt overeen met mijn ouders en hun moestuin, wij zijn ook kind aan huis in de moestuin, plezant hé :)
  En gij smeert u moeder ook met haar eigen vet, ik ben vroeg bloemen uit haar tuin gaan halen voor een bloemstuk, maar zo een azijntje of een likeurtje is ook geen slecht idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. een likeurtje - dat smaakt naar meer. Sterke drank brouwen, dat staat ook nog eens op het lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat klinkt lekker en ziet er ook nog es mooi uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen