Stoofseitan van Hanno

dinsdag 19 november 2019

Een receptje speciaal voor enkele vrienden en vriendinnen, die hier al eens aan tafel aanschoven en door mijn Lief verwend werden met zijn ongeëvenaarde stoofseitan, of zoals hij het zelf noemt "Gestoofde Orval met seitan en kastanjechampignons". Dat klinkt natuurlijk meer als een sterrengerecht. Het recept werd al X-tallen keren beloofd, dus jongens : hier is het dan eindelijk!



Dit heb je nodig

1 of 2 flesjes Orval
1 blok tarweseitan ca. 400g
½ kg kastanjechampignons
4 dl groentebouillon
1 grote witte ui
1 dikke teen knoflook
2 dikke sneden bruin brood
Straffe mosterd
Peper, zout, tuinkruiden naar smaak ( oregano, tijm, … )
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden
een snuifje paprika of een mespuntje chilivlokken (naar wens)
olijfolie

Neem je tijd om dit gerecht klaar te maken, je moet alles goed lang laten stoven. In totaal moet je een kooktijd van 2 uur rekenen.


Zo maak je het

Poets de champignons en verwijder de steeltjes.  Breek of snij in grove stukken en bak ze met wat peper goed aan in een braad- of koekenpan. Halverwege het bakken voeg je een scheutje olijfolie toe, niet in het begin want dan slorpen de droge champignons de olie op en laten die niet meer los.  Zorg er voor dat ze gaar zijn zonder hun vocht te verliezen.  Neem ze uit de pan en zet ze in een kom opzij.

Snij de seitan in stukken van 2,5 bij 2,5 cm ( 1 duim dik ) en bak ze in dezelfde pan met wat olijfolie tot ze goed doorbakken en goudbruin zijn.  Dit duurt wel even en je moet voldoende opschudden of omroeren.

Ondertussen breng je de groentebouillon aan de kook en stoof je een versnipperde ui en knoflook met wat olijfolie in een stoofpot.

Voeg in de stoofpot de champignons en de seitan toe, overgiet met 2/3 van de bouillon en een halve fles Orval tot alles net onder staat.
Doe er de kruiden bij, smeer de sneden brood dik in met mosterd en leg dit met de besmeerde kant er boven op.  Is het oud, hard brood ( aanrader : werk je oud brood op ) dan kerf je de korst rondom in zodat het brood makkelijker uiteenvalt tijdens het stoven.

Zet het deksel op de pot maar laat een kiertje vrij zodat er damp kan ontsnappen, laat 1 ½ uur stoven en roer zo nu en dan goed om.  Proef regelmatig en kruid bij indien nodig.  Als het te droog wordt, voeg er dan beetje bij beetje de rest van de bouillon bij. 

Om jezelf van uitdroging te vrijwaren nuttig je ondertussen de rest van de Orval, bij zeer droog weer komt hier het tweede flesje Orval van pas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten