Principes

woensdag 17 mei 2017


Wie op instagram volgt had het al door. Ik heb weer een nieuw project. Een paar maanden geleden kwam Bea Johnson, de zero-waste-koningin op bezoek in de lage landen. Ondertussen was in Vlaanderen de vierde "Dagen-Zonder-Vlees" volop aan de gang. Traditioneel het moment waarop ik een nieuw principe uitkies, dat ik in mijn leven wil integreren. In 2014 was dat "vegetarisch", een levensstijl waar de Jongste en ik sindsdien niet meer van afweken. Een jaar later maakte ik er werk van om meer biologische, fairtrade en lokale voedingsmiddelen op het menu te zetten, wat we tot de dag van vandaag nog steeds doen. Vorig jaar deden we een mini-veganistisch experiment. Op dat moment overwoog Dochter veganistisch te gaan eten en ondertussen is zij de die-hard veganista in huis.  Die interviews met Bea op dat moment, waren een teken aan de wand. Ik moet er toch maar eens voor gaan: voor de pittigste uitdaging van allemaal: afvalloos. Daar ben ik nog lang zoet mee. In de praktijk zal het eerder afvalarm heten, maar een mens met principes moet gaan voor de idealen, vind ik. 
Zij die hier al langer meelezen, zagen hoe ik met vallen en opstaan leerde naaien en besmet werd door de recykleermicrobe die zij over blogland uithoestte. Hoe ik samen met deze twee dames een eerlijke kleerkast in elkaar timmerde en Fair Wear Friday op jullie losliet. Hoe ik als een kleine kleuter steeds sta te gillen "Zelluf Doen!" en zo langzaamaan leer wat ik nog niet kon: breien met de pronte priemen, fotograferen bij Piet, tuinieren met de moestuinbijbel van Mme Zsazsa in de hand of 14 kilo afvallen met coach Lien schreeuwend aan de zijlijn.  Hoe we een ruilbib installeerden voor onze deur.  Met momenten lijkt het wel pure chaos op dit webstekje (welkom in mijn leven!). Standvastig bloggen over 1 bepaald thema zit er bij mij niet in, daarvoor moet je aan de deur van mijn blogburen aanbellen. Maar kijk: dit nieuwe project lijkt het één met het ander te verbinden en stilaan krijgt de "Villa" een duurzaam tintje. 

Supermarché
De eerste warme lentedag van het jaar. 28 graden geeft de thermometer in mijn auto aan. Ik ben onderweg om Jongste op school op te pikken en naar haar theaterlessen te brengen.   Ik beslis nog snel even een vieruurtje in de supermarkt te halen, zodat haar grommende maag zo meteen haar eigen koningsspeech niet overstemt. Als de supermarktdeuren voor mijn voeten wegschuiven besef ik, dat ik al maanden niet meer een gewone supermarkt binnengelopen ben.  Een bedwelmende geur van plastic nestelt zich in mijn neusgaten en kruipt in mijn poriën als ik langs de rekken met kleurige flesjes en pakjes mooi in het gelid wandel. Gek, het was me nooit eerder opgevallen dat er zo'n vreemde geur hangt in supermarkten. Terwijl ik bedenk wat ik hier in godsnaam nog kan kopen zonder mijn nieuwe principe te verloochenen, staar ik vol verbijstering naar de rijen koeken die individueel, per drie en nog eens per 12 verpakt zitten. Naar de schaaltjes met wafels in een zakje.  Op naar de afdeling groente en fruit dan maar. Een komkommer? Nope, die heeft een plastic jasje aan. De snoeptomaatjes in een emmertje vallen ook af. Bananen dan? Maar waarom zitten die bio- en fairtrade bananen in een plastic zak en de Chiquita's niet? Kan iemand mij daar een zinnig antwoord op geven? Ik laad wat appelen in het stoffen zakje dat ik uit mijn handtas vis. Bij de kassa neem ik 2 magnums uit de diepvries, ijsjes mét zilveren vestjes. In noodgevallen en bij bijna 30 graden zijn principes er om overtreden te worden.



Tip:  
Verzamel alle stoffen zakjes die je maar kan vinden, bewaar ze steeds als je er krijgt. Kies thuis een lade of een mand waarin je alle boodschappentassen en stoffen zakken in alle mogelijke maten verzamelt. Neem altijd een set stoffen zakjes mee als je de deur uitgaat. Zo kan je overal (bij de bakker, de supermarkt, op de markt, in de boerderijwinkel, de kruidenier....) zakjes weigeren en je eigen zakjes gebruiken. Handig zijn vooral de zakjes die je kan sluiten. 
Bij KudzuKlein Spook en in de verpakkingsloze winkels kan je zulke zakjes kopen.

Zakjes kan je niet genoeg hebben, ik maak ze meestal zelf. Enkele simpele ideeën en patronen:
  • zakjes uit een oude kussensloop, keukenhanddoeken of restjes stof.
  • draagtasje uit een oud topje: stik de onderkant dicht
  • Zsazsazakjes 
  • Knikkerzakjes zoals bij Miekk. Die kan je sluiten met een touwtje, een voering hoeft niet.
  • Stroptasjes van Kelly.
  • Herbruikbare boodschappentasjes zoals dat van Riet bijvoorbeeld.
  • Die goeie ouwe boodschappentasjes van eloleo
  • De Zuster legt uit hoe je herbruikbare groente - en fruitzakjes uit oude gordijnen stikt.

17 opmerkingen:

  1. Wauw! Respect ! Stoffen zakjes gebruik ik ook, maar afvalloos winkelen blijft erg moeilijk. Zelfs met vlakbij een verpakkingsloze winkel...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier in de Kempen hebben we zo'n verpakkinsloze winkel (nog) niet. Extra uitdaging dus.

      Verwijderen
  2. Waarom, inderdaad, zitten fair trade bananen in plastiek? Dat zou ik ook wel eens willen weten.
    Als ze via het voedselteam komen zitten ze gelukkig niet in plastiek. Maar wel in een papieren zak.
    Een lade met stoffen zakjes in kleuren en formaten: check. Altijd één bij als ik ga winkelen: check.
    Maar afvalloos, pfieh, dat zijn we nog lang niet... Dankzij voedselteams hoef ik niet meer zo vaak naar de supermarkt, maar toch.
    Ik ga er binnenkort toch ook eens wat meer werk van maken. En ik lees er graag hier nog over :-). En over alle andere zaken die je boeien, variatie is top, lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is er ook nog een lange weg te gaan hoor! Wij zijn er nog lang niet. Kleine stapjes tegelijk zeker?

      Verwijderen
  3. Super! Ik probeer ook steeds zakjes bij te hebben! Waar ik ook aan werk is het gebruik vd auto. Mijn oud model wordt gedeeld met een autodeelsysteem. Ik weeg steeds af wat ik met de fiets kan doen.....pubers gaan zoveel mogelijk ook met fiets naar hun sport.....soms onder luid protest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier blijft autogebruik ook een werkpunt. Ik rijd wel eens als de tijd krap is en ze snel van de ene plek naar de andere moeten. Maar anders rijden de pubers hier zo veel mogelijk met de fiets. Zelf heb ik jammer genoeg de auto nodig voor mijn woon-werkverkeer. Daar zijn weinig alternatieven op dit moment.

      Verwijderen
  4. Wel, dat van die bananen vroeg ik mij ook af en toen mailde ik (naar max havelaar denk ik) voor info.
    Het is eigenlijk heel stom... De fairtrade bananen zitten in een plastiek zak om zich te onderscheiden van gewone bananen (chiquita).
    Ik ga eens zoeken of ik die mail nog heb...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gevonden!

      Beste,

      Waarom zijn jullie bananen verpakt in een plastic zak?
      Omdat wij ook een beetje op ons afval letten, heb ik in de winkel de keuze tussen fair trade bananen in een plastic zak of onverpakte bananen van Chiquita.
      En nu lees ik op jullie site in de FAQ dat "milieu" ook één van de 3 pijlers is van duurzame ontwikkeling.
      Dat staat toch haaks op de plastic zak rond de bananen?

      Alvast bedankt voor het antwoord!


       Geachte,
       
      We danken u van harte voor uw vraag. Milieu is inderdaad een van onze 3 pijlers, en deze plastic zakjes zijn voor ons een obstakel waar we heel graag vanaf willen. Maar wat houdt ons tegen?
      - De traceerbaarheid van het product : We moeten de bananen van het begin tot het einde (in de supermarkt) van de supply chain kunnen controleren, als gecertifieerd product. Op de zakjes vind je trouwens alle informaties (herkomst, rijperij, Fairtrade voorwaarden, etc...) en je krijgt de garantie dat de Fairtrade bananen niet met conventionele bananen (non bio of/en non Fairtrade) verwisseld worden.
      -      Maar ook, en dit is onafhankelijk van onze criteria, willen de retailers die Fairtrade bananen verkopen, geen twee soorten van bananen los aanbieden, om zeker te zijn dat de Fairtrade bananen niet met ‘goedkope’       
      bananen door de klant worden verwisseld. (om geen verkeerde prijs aan de kassa te krijgen)
       
      Toch proberen we om hiervoor een oplossing te vinden, in samenwerking met de verschillende actoren van de bananen supply chain. We hopen dan ook zo snel mogelijk dit aspect te kunnen verbeteren.
       
      We blijven in ieder geval tot uw dienst voor alle vragen.
      Met vriendelijke groeten,
       
      Bernard"

      Verwijderen
    2. Okee, dat is alleszins interessant om weten. Bedankt om dat hier te delen. Toch hoop ik dat er nog alternatieven zijn.

      Verwijderen
    3. Deze mails zijn wel van eind januari 2014...
      Dus veel is er nog niet veranderd op 3 jaar tijd

      Verwijderen
    4. Nee inderdaad, maar hopen dat er nu snel werk van gemaakt wordt!

      Verwijderen
  5. Ze zijn nu wel bezig met brandmerken van biologische groenten en fruit dus waarschijnlijk komt dat er ook wel voor fairtrade bananen.
    https://www.foodlog.nl/artikel/13-ton-minder-plastic-afval-door-biologisch-brandmerk/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jij bent goed bezig! Ik probeer ook zo weinig mogelijk plastic verpakking in huis te halen, maar ik ben nog ver van mijn eigen ideaal! Vanaf morgen zet ik weer een stapje in de goede richting. Dankjewel voor het goede voorbeeld!
    De reden die Max Havelaar aanhaalt (zich onderscheiden van andere bananen) vind ik flauw: ook de goedkope bananen van bv Delhaize zitten in een plastic zak.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Keigoed bezig! Afvalloos, dat is voor mij onmogelijk. Afvalarm wil ik ook zijn. Maar jongens, zoals jij ook al zei: die verpakkingen in de supermarkt! Ik word er werkelijk mottig van. Zo veel en zo nutteloos...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Afvalloos is voor mij ook onhaalbaar, maar ik overdrijf graag hé. Stap voor stap doen we dat.

      Verwijderen
  8. Afvalloos is inderdaad maar moeilijk haalbaar en zeker als je geen afvalloze winkel in de buurt hebt. De supermarkten moeten ook mee willen. In Frankrijk heb ik al wel producten (cornflakes, pasta, rijst,...) in bulk gezien in de supermarkt en dan kan je gewoon de hoeveelheid nemen die je nodig hebt. Hopelijk waait die wind ook eens in onze richting.
    Ik probeer natuurlijk wel zoveel mogelijk afval te vermijden en dan vooral restafval.
    Ik hou al 3 jaar een restafvaldagboek bij
    https://m.facebook.com/groups/701514466555240?ref=bookmarks
    Vorig jaar hadden wij met ons gezin van 5 slechts 37,2 kg restafval

    BeantwoordenVerwijderen