Paardebloemzalf

woensdag 3 mei 2017

Een week of 4 geleden was onze hele tuin plots bezaaid met paardebloemen. Tijd om met de bladeren de sla te pimpen en om bloemen te plukken om zalf te maken. Paardebloem heeft namelijk heel wat geneeskrachtige eigenschappen. Omdat Lief de laatste tijd nogal naarstig met zijn handen aan het werk is om ons tuinhuis te verbouwen, kreeg hij dit potje cadeau. De zalf is goed tegen een droge huid en helpt bij pijnlijke spieren en gewrichten (ook tegen reumapijnen). Hand- en lichaamszalf, Perfect cadeautje voor de vlijtige "werkmens"! 


Dit heb je nodig:
paardebloemen, de bloempjes
250 ml amandelolie (bio)
30 gram kokosolie (bio)
30 gram bijenwas
10 druppeltjes essentiële olie van lavendel, zilverspar of pepermunt (optioneel)
een schone bokaal
een zeef
een pannetje
water

Zo maak je het:
Pluk paardebloemen in de voormiddag als ze goed open gekomen zijn en kies een plek waarvan je zeker bent dat die niet bespoten is met pesticides. Was de bloemhoofdjes voorzichtig en dep ze droog. Spreid ze uit op een plateau met een keukenhanddoek erop en laat ze 3 dagen drogen op een warme, droge plek.

Doe de gedroogde bloemhoofdjes in de bokaal (zorg dat die goed proper is) tot de bokaal ongeveer 3/4 vol is. Giet de amandelolie over de bloemetjes tot die goed onderstaan. Zet de pot weg op een donkere, droge plek. Ik zette hem in een keukenkastje dat ik vaak gebruik, zodat ik de pot niet zou vergeten.

Schud elke dag eventjes met de pot en doe dat 3 tot 4 weken lang. Op die manier zullen de bloemetjes hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 tot 4 weken is je paardebloemolie klaar.

Giet de olie met de bloemetjes door een zeef. De bloemetjes blijven in de zeef, de olie loopt er nu door. Vang de olie op in een kom en druk alle olie goed uit de bloemetjes, laat goed uitlekken. Was de bokaal goed uit en leg die eventjes in kokend water zodat die weer heel proper en steriel is. De bloemhoofdjes heb je niet meer nodig.

Zet een pannetje met een flinke bodem water op het vuur. doe de paardebloemolie, de kokosolie en de bijenwas in de bokaal en zet de bokaal in de pan. Breng het water aan de kook en roer alles in de bokaal (die nu au-bain-marie staat) goed door elkaar. De was en de kokosolie zullen langzaamaan smelten en zich vermengen met de olie. Blijf goed roeren tot je heldere olie hebt zonder brokken. Haal de bokaal dan uit het pannetje van het vuur en droog goed af. Ik deed er op dit moment nog 10 druppels lavendelolie bij. Schroef het deksel op de pot en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal je olie langzaamaan harder worden tot je een mooie gele zalf hebt.

Aanvullingen:
  • Je kan deze zalf een 3-tal maanden bewaren op een koele, droge plek.
  • Ik voegde 10 druppels lavendelolie toe. Dit is niet noodzakelijk, maar ik hou wel van de lavendelgeur en lavendelolie helpt pijn te verlichten. Een andere optie is essentiële pepermuntolie. Dat heeft eveneens een typische geur en een pijnverlichtend effect.  Je kan ook voor zilversparolie kiezen, die heilzaam is bij artritis en reumapijnen. 
  • Als je vindt dat jouw zalf niet stevig genoeg is, kan je dat de volgende keer aanpassen door de hoeveelheid bijenwas te verhogen. Ik vind dat de structuur van mijn zalfje helemaal perfect geworden is. 
  • Hoeveel paardebloemen je nodig hebt is moeilijk in te schatten. Ik plukte er flink wat, als ik ze op mijn plateau uit elkaar legde, lag de bodem vol en de gedroogde bloempjes pasten net in mijn confituurbokaal.

11 opmerkingen:

  1. Amai, wat een werk van liefde en geduld zeg... Gewoon al daardoor moet het een fantastische zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh geweldig! Hier noemen ze dat ook pissebloemen. Pissebloemenzalf klinkt wel minder mooi. 😝

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat wordt hier met de week interessanter. Ik blijf volgen. Laat maar komen die receptjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ga ik zeker eens uitproberen, zo'n zalf komt altijd wel van pas!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mijn tuin staat er vol van :D mss ene goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op naar een mooi tuinhuis! Goed bezig, allebei!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is een goed idee! Dankjewel voor de geweldige handleiding.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel fijn en duidelijk recept. Maar als je geen amandelolie heb kan je dan olijf-of zonnebloemolie gebruiken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat kan zeker, olijfolie is zeker ook geschikt en zonnebloemolie is prima voor een vette huid.

      Verwijderen
    2. Ik maak het al enkele jaren met succes

      Verwijderen