Courgettes!

dinsdag 12 augustus 2014


In het voorjaar zaaide ik courgettes. Ze groeiden goed, maar net voor ze groot genoeg waren om een plekje in de buitenlucht te veroveren werden ze ziek, ze verschrompelden.  In een mum van tijd bleef er amper nog wat van hen over. Mijn moeder kwam aandraven met gezonde plantjes, dus belandden er toch nog courgettes in de moestuin. De zieke planten zetten we vlak bij de mesthoop. Dat deed hen goed blijkbaar. We hadden hen helemaal opgegeven, maar ze kwamen er weer helemaal bovenop. Gevolg: courgettes, courgettes en nog eens courgettes... We aten ze al in de soep, gevuld, gestoofd, gegrild, in de pasta, bij de aardappelen...  Iedereen die hier binnenwandelt, wandelt met minstens één courgette buiten.
Vorig weekend maakte ik een risotto. Ik ben daar zot van, ik hoef mijn ogen maar toe te doen en ben weer in Italië.

Risotto met courgette, paprika en basilicum 


Dit heb je nodig - voor 6 personen
2 courgettes 
3 paprika's 
2 uien
olijfolie
1 flinke hand vol verse basilicum
gedroogde basilicum
zwarte peper 
2 tenen knoflook
350 gram risottorijst
50 ml witte wijn
1 liter groente bouillon
blokje parmezaanse kaas 

Zo maak je het:
Was de paprika's en de courgettes grondig en snij alles in blokjes. Schil 1 ui, snij in kleine stukejs. 
Doe een flinke scheut olijfolie in een kookpot en fruit daarin de ui tot die glazig wordt. Voeg daaraan de paprika's en de courgetteblokjes toe, kruid met peper en laat bakken. Pel de knoflooktenen en knijp ze door de knoflookpers, laat de knoflook meebakken, roer goed. Neem van het vuur en zet even aan de kant.

Pel de tweede ui en snij in stukjes. Doe een scheut olijfolie in dezelfde kookpot en laat daarin de  uit glazig worden. Voeg de risottorijst toe, schep regelmatig om tot de rijst ook helemaal glazig is geworden. Giet er witte wijn over en roer af en toe om tot de wijn helemaal verdampt is. Neem een soeplepel en giet nu een schep groentebouillon over je rijst, roer regelmatig om. Als de rijst de bouillon opgezogen heeft voeg je weer een schep toe. Ga zo verder met bouillon toevoegen en omroeren, je rijst mag nooit droog worden. Je herhaalt dit tot je rijst crèmig is geworden. Als je rijstkorreltjes zacht zijn maar toch nog beet hebben (niet te zacht laten worden!) - dan is je risotto klaar. Je kan best af en toe eens proeven. 

Voeg aan de risotto de groenten toe, kruid alles met gedroogde basilicum en eventueel nog wat peper. Was de verse basilicum, scheur de blaadjes en voeg die ook toe. Rasp de parmezaanse kaas erover, garneer met basilicumblaadjes en klaar.


Poes houdt meer van de muizen die achter de courgetteplanten rondlopen.

15 opmerkingen:

  1. Manman, ik was deze week nog aan 't denken: zou ik daar geen risotto van kunnen maken? Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh goed plan! hier ook nogal veel courgettes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit! Op mijn blog postte ik laatst ook en lekker simpel recept met courgette want ze zijn op dit moment inderdaad op hun best!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dat ziet er lekker uit ... ik heb vier planten (gekochte die doen het beter) gele en twee groene en een ronde courgetteplant ...hmmm dit ga ik dus maken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Man, wat ziet dat er lekker uit! Ik maak zelden risotto, ik zou dat toch een keer meer moeten doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt ze met komkommers en ui ook in een zoetzuur verwerken. Heerlijk bij boerenkool en nasi.
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik maakte het direct, ik las je post op de trein en had geen inspiratie om te koken! Dat was dan direct opgelost! Hij was super lekker, het enige dat ik veranderde, doordat er enkel 'fake' parmezan in de winkel was, ik voegde een potje ricotta bij, dat maakte het zo lekker smeuiig! Merci voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jouw risotto ziet er overheerlijk uit ! Jammie, bedankt om het recept te delen. Zelf hoop ik volgend jaar weer courgettes te hebben als de tuin weer is aangelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Altijd handig courgetterecepten! Ik heb ook te veel van die lekkere groente!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat recept wordt deze week zeker uitgeprobeerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goeie tip... ik ben onze courgettesoep nu al beu... een beetje afwisseling is altijd goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Courgettes werden hier al in gratin, als soep, met pasta, als carpaccio met wat citroendressing, gewoon gebakken, als soep, enz gegeten (ook al werd één van de twee planten door de slanken opgegeten). Het blijft gewoon lekker ! Als risotto klinkt zalig, maar ik moet eerlijk toegeven dat paprika's één van de enige groenten is die ik absoluut niet eet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier dit jaar minder courgettes maar toch voldoende om jou risotto eens uit te proberen morgen avond.Bedankt voor het receptje.

    BeantwoordenVerwijderen