Mutsen en mandjes

zaterdag 1 maart 2014

Zij had het al in haar glazen bol gezien en hier voorspeld. Het zou niet bij 1 "beanie" blijven. Deze winter haakte ik mutsen in alle kleuren van de regenboog en er volgde zelfs een beanie-workshop bij mij thuis. Nu de mist in mijn hoofd wat is opgetrokken kan ik er eindelijk ook eens een blogberichtje over schrijven. Klaar voor de beanie-parade?


Het begon allemaal met dit rode exemplaar, 
maar die beanie kregen jullie al eerder te zien.


Toen wilde dit spook er ook 1, een grijze


en haakte ik een gele voor mij.


Er volgden nog een groene en een blauwe voor een stel vriendinnen.  Mutsen in dikke wol, in dunnere wol met dubbele draad, en in superdikke wol. Die laatsten zijn in gebruik als mandjes,


voor de restjes wol,


en voor de planten.

Heb je ondertussen ook zin gekregen in een muts of een mandje? Voor de workshopdeelnemers schreef ik uit hoe ik het doe en omdat zij het vroegen zet ik het ook hier nog eens. Vooruit aan de slag, ook in de lente blijft een beanie op je hoofd "hip" en een mandje kleurt je interieur meteen in.Zo haak je zelf een muts of een mandje:

Dit heb je nodig:
gewone breiwol (dan haak je met dubbele draad) of
2 bollen dikkere wol die je met 
haaknaald nummer 7 of 8 moet haken 
(dat vind je op het etiket)
Voor de mandjes: superdikke wol die
je met haaknaald 10 of 12 haakt.

De steken die je gebruikt zijn:
De losse = l
De vaste = v
Zo doe je het:
Als je met gewone breiwol haakt moet je 2 draden samen nemen. Je kan ook kiezen om 2 kleuren te mengen, dat geeft een grappig effect. Als je met de dikkere wol haakt, dan haak je met 1 draad. Om deze mutsen te haken moet je in het begin meerderen en dus moet je goed tellen na elke toer. Het best is dat je na elke toer een klein speldje steekt om te markeren waar de vorige toer ten einde was, dan lukt het beter om te tellen. (tel de steken die vetgedrukt zijn.)
Haak 4 l en sluit met een halve vaste in de 1e l
Toer 1: Haak in elke l  2 v = (8 v)
Toer 2: Haak in elke v  2 v = (16 v in totaal)
Toer 3: Haak een v in 1e v, daarna 2v in volg v, herhaal tot einde toer = (24v in totaal)
Toer 4: Haak een v in de volg 2v, daarna 2v in volg v. Herhaal tot einde toer = (32v in totaal)
Toer 5: Haak een v in de volg 3v, daarna 2v in volg v. Herhaal tot einde toer = (40v in totaal)
Toer 6: Haak een v in de volgende 4 v, daarna 2 v. in de volgende v. Herhaal dit tot einde toer = (48 v. in totaal)

Je merkt hierboven vast het patroon op. 1 keer je dat door hebt kan je mutsen op maat haken. Ik doe het altijd zo: als je aan het meerderen bent, krijg je een "keppeltje"  dit keppeltje pas je op het hoofd van de persoon voor wie de muts bedoeld is. Zo kan je meteen "meten" of je voldoende toeren gemeerderd hebt of nog toeren verder moet meerderen. Voor de mandjes stop ik na 40 vasten en voor een muts voor mijn pubers en voor mezelf heb ik aan een omtrek van 48 vasten genoeg. Alles hangt er uiteraard van af hoe vast of hoe los je haakt. Als je keppeltje de juiste maat heeft dan haak je gewoon verder zonder te meerderen, dus je haakt je toeren met telkens één v. in elke v.. Maak de muts zo kort of zo lang als je zelf wil. De draadjes stop je in aan de binnenkant en klaar is je muts of je mandje!4 opmerkingen:

 1. Leuke mutsen en mandjes ! Dank je wel voor de uitleg ! Die mandjes wil ik vast en zeker eens haken. Ik heb ze alvast gepind !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig die mutsen! Of ik me er eens aan zal wagen? Misschien, wol en haaknaald in huis, misschien een gekleurd planten- of ander leuk bakje?
  Dank voor de tips.
  Fijn weekend.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha wat had ik je gezegd!!!! ;)
  Mooi hoor je beanies en beaniemandjes! Heel mooie kleurtjes koos je!

  BeantwoordenVerwijderen