Des Schweines Ende,

woensdag 7 augustus 2013

... ist der Wurst Anfang (Wilhelm Busch)

Dit citaat ("het einde van het varken is het begin van de worst") is op het lijf van onze Jongste geschreven. Als 4-jarige zat ze al met een trieste blik boven haar worst, sloeg haar wimpertjes op, vroeg me met tranen in de ogen of dit ooit ook een varkentje geweest was? Zij is nooit een grote vleesliefhebber geweest, want telkens weer ziet ze al dat dierenleed op haar bord liggen. Toen ik enkele jaren geleden besloot om  meestal vegetarisch te eten werd zij al snel mijn partner. Heel soms laat ze zich nog eens verleiden tot een eindje worst maar meestal doet ze enorm haar best om toch wat tofu of seitan te eten, hoewel ze daar niet zo gek van is.
Je moet weten dat ik grootgebracht ben in de Kempen met "patatten met vlees en groenten" op mijn bord.  Nu ik samen met de Jongste al enkele jaren als bijna-vegetariër door het leven ga, vind ik het nog elke dag een kunst om een vegetarisch alternatief op tafel te toveren dat ook écht lekker is. Ik heb het gevoel dat ik nog zo ontzettend veel moet leren op dat vlak.
Toen het vorig weekend na de juffrouw en afwaselke mijn beurt was in onze "vegetarische-kook-het-voort", ging ik de uitdaging om een barbecue-ke te doen. Bij mij belandt er meestal een stuk paprika en een paar kwartjes courgettes op de grill, meer afwisseling zat er niet in - tot deze zomer dan. Het experiment kampvuureten zonder vlees werd vorige maand opgestart. Toen we in de maand juli on-the-road waren bestond het kampvuureten van de Jongste en mij, naast de obligate gegrilde paprika's en courgettes onder andere uit :
 • appeltjes met kaneel in de pan
 • omeletten allerhande, roereieren en co, met kruiden, tomaatjes, stukjes paprika ...
 • champignons (voor mij dan toch, de Jongste is daar niet zo zot van) 
  • champignons gevuld met kruidenkaas
  • champignons met roomsaus. De champignons in schijfjes snijden, goed kruiden met peper en andere kruiden, kruidenkaas toevoegen en een flinke scheut room. Alles gaarkoken op een pannetje boven het vuur. 
 • kampvuur stok - brood
 • pizza's op de barbecue:
  • Koop een paar pakken opgerold pizza-deeg of maak zelf pizzadeeg. Rol uit en snij er kleine rondjes uit. Prik gaatjes in de bodem, bestrijk boven en onderkant met een beetje olijfolie en de doe er tomatensaus bovenop. Beleg met wat je lekker vindt: mozzarella, champignons, ui stukjes paprika, courgettes, ananas, kerstomaatjes, pesto, kaas... Buig de randjes naar boven zodat het beleg er niet afschuift. Bak vervolgens alles op een steen boven het kampvuur of de barbecue. Wij gebruiken hiervoor een steen van een steengrill. Steengrillen was ooit hip, maar is nu wat uit de mode geraakt. Je vindt dus regelmatig een steengrill op rommelmarktjes of kringwinkels, voor het geval je er geen meer in de kelder hebt staan. De bodem wordt zeer krokant, je moet wel goed opletten dat die niet verbrandt.
Ik kan u vertellen dat dit er allemaal zo lekker uitzag dat zelfs de vleesetende familieleden meer dan eens lonkend naar ons veggie kampvuureten keken.

"eikes in de pan"

Ik had dus mijn huiswerk gemaakt, voor het bezoek van ZapRuimtevisserJuffrouw en NaadjesAfwaselke moest jammergenoeg haar kat sturen. Toch voelde ik me al bij al nog behoorlijk onzeker, vooral omdat het Lief niet op tijd thuis zou zijn. Aangezien hij steeds "stoker" van dienst is, was dit een waar drama. Ik zag mezelf al met tevergeefs met zipblokskes in de weer. Maar uiteindelijk kwam alles toch goed. Lief had geen files en arriveerde toch op tijd om het vuur op te poken. Er vielen nog een paar "maten" uit de lucht om hem gezelschap bij het kampvuur te houden en om wat tegengewicht te bieden aan de vrouwelijke invasie. Verder daagde er nog een vriendin op, de beste vegetarische kok die ik ken en steun en toeverlaat om alles in goede banen leiden. De dames deden gelukkig meteen of ze thuis waren (oef).  Zap legde gelijk een fles colalight in de frigo, voor het geval ze de zelfgemaakte ijsthee beu werd. Waarschijnlijk ontdekte ze daar de vleesvoorraad, die toch stiekem was ingeslagen voor het geval iemand al dat veggie-gedoe toch te veel werd. Maar het moet gezegd, iedereen hield zich sterk. We smulden van de huwelijksperikelen van Zap, de speculazen en puppyverhalen van Ruimtevisser, werden ondertussen professioneel entertained door de kroost van Naadjes en lieten ei-zo-na de juffrouw colloqueren toen ze met de minuut moordlustiger werd en nieuwe marteltechnieken bedacht. De trigger waren  enkele wespen die zich onder haar schoon kleed hadden gewaagd en toegeslagen hadden. Na de bubbels ter ere van Zap kregen de kinderen appeltjes met kaneel en pizza's op de barbecue voorgeschoteld. Voor de rest marineerde ik vooraf tofu en grilden we tofuspiezen. Ik had ook nog alles in huis voor tortilla met courgette en geitenkaas, maar iedereen vulde zijn bord zo met de humus, verse pesto en guacomole, die de vriendin en ik vooraf hadden gemaakt, dat die tortilla's niet meer op de grill terechtkwamen. Bovendien wilde iedereen nog een plekje overlaten voor de moorddadig lekkere mojito-cakes van Sanse en de zelfgemaakte koekjes van de 2 deugnieten van Naadjes.


Mijn zomerexperiment: leren barbecuen zonder vlees mag ik geslaagd noemen, fatsoenlijke vuurtjes stoken kan ik nog steeds niet, maar Lief leerde ondertussen aan Zoon en Dochter hoe het moet. Het einde van dat varken, een begin om anders te barbecuen.

Hier vindt u alvast de pinspiratie voor de veggie-barbecue, maar zoals steeds verheug ik me op de suggesties van uw kant!

4 opmerkingen:

 1. Helaas heb ik geen suggesties. Ik ben ook nog niet veel verder geraakt dan courgette. Al is zo'n groenteburger ook wel lekker op de barbecue.
  't Was precies wel plezant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt kei-tof! Hier ook weinig vega-bbq-tips, ik gebruik alvast de jouwe, ze klinken hemels lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier helaas geen suggesties. Ben zelf niet zo'n grootmeester in het BBQ'en.
  Maar het ziet er toch allemaal leuk uit, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen