Halloween

woensdag 31 oktober 2012



Echte joekels van pompoenen groeiden er dit jaar in onzen hof. Serieuze jongens, in het totaal kweekten we ongeveer 75 kg pompoen. Willen jullie een kwartje pompoen? Dit was de standaardvraag van de laatste weken. Ok, voor de soep vanavond, klonk het dan  - en vervolgens wandelden ze met een grote boodschappentas vol "kwartje" weg, genoeg om een wekenlang soep van te koken. Het geheim? De Kempische grond uiteraard - wijd en zijd bekend als beste pompoen-kweek-grond én kilo's "Stront", meer bepaald paardenmest. Deze jongens werden groot dankzij de welriekende uitwerpselen van onze 2 Shetlandse schatjes. Tijd voor soep dus: één van de jongens werd "onthoofd" en zijn ingewanden werden er uit gehaald, een grote ketel pittige soep kookten we van zijn vlees.


Pittige, oosterse pompoensoep

Dit heb je nodig:
3, 5 kg vruchtvlees van pompoen in blokjes gesneden
1 courgette in stukjes gesneden
3 uien, fijn gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
3 liter groentebouillon
Olijfolie
5OO ml kokosmelk
fijngehakte verse koriander of in de vijzel gestampte korianderzaadjes.
2 flinke tenen knoflook
gember een stukje, geschild en fijngesneden of 3 flinke snuiven gemberpoeder
2 eetlepels currypoeder

Zo maak je het
Doe de olijfolie in een grote kookpot en doe daar de ui in, fruit de ui tot die glazig is. Voeg dan de fijngeperste knoflook toe en schep nog even om. Doe er de pompoen en de courgette bij en laat alles een 10-tal minuutjes sudderen. Kruid met peper, zout, gember, geplette korianderzaadjes en currypoeder. Schep alles goed om en laat nog een 5 -tal minuutjes sudderen. Doe er dan de bouillon bij en breng alles aan de kook. Nu draai je het vuur lager en laat je alles goed sudderen, roer af en toe tot de soep gaar is en de groenten heel zacht geworden zijn. Zet de mixer in de soep en pureer voorzichtig.
De soep is nu klaar en kan je zo enkele dagen in de koelkast bewaren (zonder de kokosmelk)
Voor je de soep opdient, doe je de gewenste hoeveelheid in een pot en maak je de soep nog eens terug warm zonder ze te laten koken. Doe er dan een flinke scheut kokosmelk bij en warm de soep. De soep mag nu niet meer koken. Proef of de soep lekker is en kruid eventueel nog eens bij met peper of wat currypoeder. Ook de fijngehakte koriander kan je op het einde bij je soep voegen.



Ondertussen maakten Lief en kroost het huis Halloween-proof
Dochter liep door het huis met vaders klokboormachine
om deze siervruchten uit te hollen,
(een idee dat we zagen passeren op Pinterest.)


En sloegen ze toe met hun messen
 op het exo-skelet van één van onze jongens!


veel griezelplezier...!



7 opmerkingen:

  1. "één van de jongens werd "onthoofd" en zijn ingewanden werden er uit gehaald, een grote ketel pittige soep kookten we van zijn vlees." Dat klinkt wel een beetje barbaars zo ;-P Maar het recept ziet er lekker uit! Wat een prachtige pompoen-lantaarns hebben jullie gemaakt zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wij houden wel van een flinke portie gegriezel dezer dagen...

      Verwijderen
  2. Bij ons geen pompoenen... de vogels zijn met de zaden gaan lopen :-( Volgend jaar beter. En het recept is opgeslagen om eens uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die pompoenen zijn de max!
    zo schoon!
    liefs, mimi xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe niet mee met Halloween, maar als ik uw pompoenen zie, ga ik volgend jaar misschien toch wel van gedacht veranderen. Zo knap!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm, ik hou van pompoensoep, deze zullen we ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik heb dus super hard moeten zoeken achter mijne pompoen en gij hebt ze maar voor 't rapen, grappig.

    BeantwoordenVerwijderen