Frambozoni

zondag 9 september 2012



Een tweede oogst frambozen, dat was een verrassing! We plukten nog enkele kilo's eind augustus en begin september in onze eigen hof, daar zit die mooie nazomer ongetwijfeld voor iets tussen.  De kinders kregen de potten frambozen niet op tijd opgesnoept deze keer, ik liet nog een bokaal azijn trekken en ik maakte van de overschot een dessert. Zo ééntje waar iedereen (of toch bijna Zoon is niet zo'n fan van dit soort desserts) met lepel, vingers of tong nog het laatste restje uit het glas likt. Het is een soort bavarois maar dan met mascarpone, toen de jongste hoorde wat er allemaal inzat bedacht ze prompt een naam : Frambozoni.

Dit heb je nodig:
ongeveer een halve kilo verse frambozen
20 cl opklopbare room
500 gr mascarpone
4 blaadjes gelatine
sap van een halve citroen
125 gram suiker

Zo maak je het:
  • Leg de gelatineblaadjes in koud water om te weken.
  • Stamp ondertussen in een vijzel de frambozen zo fijn mogelijk. Als je het graag allemaal nog wat fijner wil en niet zo houdt van stukjes of pitjes moet je de frambozen pureren en daarna door een zeef drukken. Wij vinden het lekker zo met kleine stukjes.
  • Meng de frambozenmoes met de suiker en het citroensap. 
  • Neem de gelatineblaadjes uit het water en knijp ze goed uit, leg ze daarna in een beetje heet water en roer goed met een vork tot alles goed is opgelost. Doe dan het gelatinemengsel bij de frambozenmoes
  • Klop de room stijf en meng met de frambozenmoes
  • Roer er daarna de mascarpone door
  • Meng alles goed en schep in glazen of in de vorm waarin je het wil opdienen.
  • Zet alles enkele uren in de koelkast.
  • Versier met hele frambozen en met verse muntblaadjes.
Geniet er van en vergeet je glas niet uit te likken!

11 opmerkingen:

  1. Enkele kilo's? Ik ben onder de indruk... Frambozen zijn altijd zó lekker mmmm... Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg altijd rillingen als ik dit gerecht zie. 'T is op zich wel lekker, maar bij de grootouders van mijne mens zaten er ALTIJD wormen in de frambozen (die ze op de mousse legden als versiering) en die vielen er soms uit voordat ge ze in uwe mond stak en dan kropen die over tafel verder en ...dan had ik ook niet meer zoveel zin in de mousse eigenlijk.

    Maar op zich is het heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ ruimtevisser - wormen als versiering aléz gij echt? ..gewaagd maar wel goor... ! Wij hebben hier voorlopig schoon gave en gelukkig wormloze frambozekes.

      Verwijderen
  3. Oh dat ziet er heerlijk uit! en wat een leuke naam :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmm, ik zit hier te watertanden. Dat ga ik zeker en vast proberen, is het nog frambozenseizoen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier zorgt de kempische nazomer voor een rijkelijke tweede pluk...

      Verwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit! & ben jaloers, je eigen frambozen!

    BeantwoordenVerwijderen