Over popjes, tutjes en engeltjes

maandag 12 maart 2012


De allerliefste kleuter ter wereld was weer jarig, mijn petekindje, 3 jaar al! Ze had bovendien eerder deze week besloten dat ze haar pamper nu ook 's nachts niet meer nodig heeft en uitgerekend op haar verjaardagsfeestje zou ze afscheid nemen van haar tutje. Dat bond ze zelf aan een heteluchtballon, die we zomaar de donkere nacht zagen invliegen, op weg naar een verdrietig engeltje daarboven! Zo schoon en zo'n dappere meid, dat vroeg wel om een bijzonder cadeautje.


Meisjes die geen pampertjes meer nodig hebben, slapen in mooie dekentjes en als ultieme troost in donkere droevige nachten besloot ik als tutjes-ersatz een popje voor haar te maken. Meteen ook de ideale uitrusting voor de komende logeerpartijen.
Onze meiden slepen hun nieuwe dekentje mee van hier naar daar, bovendien begin ik ondertussen geroutineerd te worden, in het stikken van "Grietiaanse Dekentjes" dus deze appeltjesversie zat in een handomdraai in elkaar. Het popje was een ander paar mouwen. Bij Martha Stewart vond ik het gratis patroontje van een pop: de Black Apple doll. Dat leek me simpel genoeg, kon niks mis gaan, dat dacht ik althans. Maar na een uurtje stikken had ik een scharminkeltje in mijn handen, dat er wat zielig uitzag, te groot lijf, geen nek, uitgemergelde armpjes, en ze hield haar armen uitgestrekt de lucht in en leek wel huilend te roepen " help mij help mij uit de nood...!" (Ik had de armen er namelijk ondersteboven aangestikt), nee dit mormel zou mijn 3-jarige petekindje zeker niet de nodige troost bieden op moeilijke momenten. 

Gelukkig was daar de Jongste, die - verbaasd over zoveel harteloosheid -  zich meteen moederlijk ontfermde over het arme dutske, en het prompt in haar armen sloot, haar nieuwe baby "Lilly" noemde en in een bedje  stopte. Ze blijkt een vreemde voorliefde te hebben voor mijn mislukte stiksels, als er maar iets niet aan klopt of een flinke hoek af is, vindt ze het helemaal geweldig. Het ligt zonder twijfel aan mijn fratsen, want er zijn echt wel meer geslaagde versies van de Black Apple doll te vinden, ga maar eens kijken bij "a pretty cool life", ergens aan de andere kant van de wereld zat Cheryl ongeveer hetzelfde uit te proberen als ik.
Soit, ik besloot uiteindelijk maar zelf het één en 't ander te hertekenen. Ik vergrootte het hele patroon, tekende de benen een beetje groter en vooral de armen wat langer en "voller", tekende er een hals en schoudertjes bij, en schuinde het lijfje wat uit en ging dan met mijn nieuw patroon opnieuw aan de slag. 


Het kind had uiteindelijk een echte hals en kreeg meteen ook een sjaal om die warm te houden en sokken gestikt uit een sok uit de eenzame sokkenmand. Voila, dit vond ik al veel betrouwbaardere metgezel voor mijn petekindje. Ik weet het, ik ben wel "tante Hilde" niet, maar wel al enorm content met dit resultaat, en toen ik eens op haar blogje ging spieken om inspiratie op te doen, las ik tot mijn grote vreugde dat er naast een deskundige uitleg van de rokjescoryfee ook een boek van de poppenfee op komst is! Ikke content dus en mijn engeltje ook, ze doopte haar nieuwe popje "Julieke"!


Stof: 
deken = appelstof van stof en zo + polarvide fleece van ikea
Lilly = volledig gerecycleerd uit oude kleding en tafelkleed
Julieke = gedeeltelijk gerecycleerd (van lichtbeige oud tafelkleed 
en oude sokken) en restjes appelstof en fleece + vilt.20 opmerkingen:

 1. Je hebt de "apple doll" alle eer aangedaan met zo'n mooie stof :-).
  Over het oorspronkelijke patroon was ik ook niet zo in de wolken, maar na wat aanpassingen komt het gelukkig wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk cadeautje zeg!!!
  En zo flink van jou petekindje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zalig mooi, en dat scharminkeltje vind ik ook nog wat hebben, dat juicht gewoon :0). Ik ben ook in de dekentjes, deze keer niet met lintjes aan,maar met een groot label met de naam van de krijger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb nog het één en t' ander proberen te redden door dat juichende snoetje... en ssssjt zie dat de jongste je niet hoort "Lilly is GEEN scharminkeltje!!"

   Verwijderen
 4. Wat een prachtig cadeautje! Maar zo'n flinke meid verdient dit ook dubbel en dik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. da schoon kind ziet er super gelukkig uit met haar nieuwe vriendinneke ;-) (oooh ge hebt da schoon appelstofke gebruikt, grote fan van hier ;-) liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een leuke manier om haar van haar tutje af te helpen. Zo'n dappere meid verdient zo'n mooi geschenkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo mooi! En dat verhaaltje met die tut is super - mooi alternatief voor meegeven met de sint

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hé, vind ik ook, net zoals de tutjesboom in Gent, vind ik ook wel tof!

   Verwijderen
 8. ja, dat tweede popje vind ik mooier. maar dat je het eerste ook kan opnemen in het gezinnetje vind ik SUPER. Zo zie je dat kinderen niet kieskeurig hoeven te zijn hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig! Zo'n leuk en passend cadeau !
  Maar wat een mooi gebaar: je tutje aan een droevig eenzaam engeltje geven. Heel leuk gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe lief, zo afscheid nemen van je tutje!!! En heel mooi die pop (2e versie :-) ) Ik heb hier ook van die supermooie appeltjesstof liggen waarin ik voorlopig nog niet durf in te knippen :-). Maar bij het zien van jouw mooie creaties kriebelt het wel ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goh zeg, zo mooi allemaal! De onderste pop is precies een tante Hilde-pop, chique gedaan!! En de bovenste pop vind ik ook al mooi, ze juicht inderdaad zoals Marina schrijft. Op haar kleedje lijken de donkerblauwe bloemblaadjes links ook op een 3.
  En het dekentje is ook mooi, amai, dat zal wel dat je petekindje blij was. En super moedig van haar om haar tutje aan een ballon te hangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi! Je brengt me op ideeën... (nu alleen nog beginnen uitvoeren...)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ooh, maar Julieke zal geknuffeld worden ... dat kan niet anders, zo'n schattige leuke pop!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind Lilly nochtans ook geslaagd! En die laatste foto: mooooooi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. oh die kousjes !!! je brengt me op ideeën! nu hou ik die voortaan ook maar bij...

  BeantwoordenVerwijderen