Griezelverhaaltjes voor ettertjes!

woensdag 25 januari 2012

Zuigduimpje


"Kindje doe dat niet, 't staat vies en doet me veel verdriet..."*


"... maar o wil toch gehoorzaam wezen,
Want anders staat iets ergs te vrezen!" *


"... een grooten man met groote schaar,
"Knip, knap zoo doet hij en gaat henen
Haar beide duimpjes zijn verdwenen!" *


"...en zegt: " ik zuig nooit weer, want kijk,
ik heb geen duimpjes meer..." *


Oftewel de perfecte lectuur voor duimzuigende koters. Dit boek had ik eigenlijk een paar jaar geleden al in huis moeten hebben. Met het motto van de oudere medemens in mijn achterhoofd "Vroeger legden wij daar niet zo veel eieren onder zalle ..."

* illustraties en citaten uit
mijn nieuwste kringwinkelvondst:


"Het Prentenboek van Tante Pau
en het mooiste en leukste uit andere oude prentenboeken
bijeengezameld door Leonard de Vries"
De bezige Bij - Amsterdam - 1974


Mijn oude lievelingspop heeft haar duimpjes gelukkig nog,
in de loop der jaren hebben mijn broers, ik en mijn  eigen "ettertjes"
"Knip Knap met een groote schaar "
wel eens haar haartjes en wimpers bijgeknipt.

11 opmerkingen:

 1. Amai, het is toch nogal grof ze :D Maar ja, als je de sprookjes die vandaag nog populair zijn in de originele versie leest, dan loop je ook het risico om gechoqueerd te worden. (Ik liep zo echt een trauma op als klein meisje toen ik in de originele versie van de kleine zeemeermin las hoe de heks haar borst afsneed (mèt illustraties!!) om een toverdrank te brouwen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. pure horror hé die sprookjes: wat dacht je van kinderen die door hun stiefmoeder zwaar worden mishandeld (doornroosje), ouders die hun kinderen achterlaten in een donker bos (hans en grietje) of seriemoordenaars als Blauwbaard?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Alfonsiene, veel sprookjes en oude volksverhalen waren oorspronkelijk ook niet voor kinderen geschreven maar voor volwassenen en ze waren behoorlijk gruwelijk. Zo probeerde men met de ellendige gebeurtenissen en levensomstandighedenom om te gaan. Het is pas later dat men ontdekte dat vooral ook kinderen aan zulke verhalen verslingerd waren, dan is men die verhalen gaan herwerken voor kinderen en koppelde men er een moraal aan met een pedagogisch doel. Zuigduimpje behoort eerder tot de catergorie "eerste verhalen speciaal voor kinderen geschreven" - net als Struwelpeter of Piet de Smeerpoets - die zijn nagels niet wilde laten knippen. Deze verhalen moesten de kinderen aanmanen braaf te zijn en ze bevatten heel wat wreedaardigheden, vooral voor de stouterikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lang geleden dat ik iets nog zooo grappig vond ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is inderdaad om u kreupel te lachen dat boek, en mijn pop... ik laat daar ooit nog eens een generatie kleinkinderen op los en dan wordt ze vast zo knap als uw Petunia, Annelyse!

   Verwijderen
 5. Gij geeft Nederlands, juist? in de tweede graad, want als ik het mij goed herinner, zou dit daar wel eens aan bod kunnen komen.
  En ook: straf dat ge dat nu vindt in de kring, meestal bewaren ze alles wat 'oud' is tot begin maart.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alweer een foute gok juffrouw... geen Nederlands....,ik ben wel al heel mijn leven zwaar verslaafd aan verhaaltjes in alle mogelijke vormen en Nederlands was wel één van mijn favoriete vakken in het middelbaar, dit kon ik me nog wel herinneren! Niet opgeven, je komt in de buurt... ooit ga je het wel eens raden...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar allez, ik zag in u al de perfecte opvolgster van de Vermeulen! Er is nood aan een extra tip, anders weet ik het nog niet tegen uw pensioen!

   Verwijderen
  2. Mor, ik gaf al massa's tips... weet ge wat ik laat u nog wat sudderen, ik heb nog wel wat jaren voor de boeg voor mn pensioen... en als ge't ooit raadt krijgt ge'n cadeauke van me!

   Verwijderen
 7. Leuke vondst!

  En dat kapsel van die pop valt precies wel heel goed mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Da's inderdaad een geweldig verhaal! De jeugd van tegenwoordig wordt veel te zachtjes aangepakt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen