Chipssoep (of: gegrilde paprikasoep)

dinsdag 16 augustus 2011


Paprika's: ik koop ze kilogewijs dezer dagen, op de markt betaal ik nu namelijk evenveel voor 4 kilo als anders voor 4 stuks. Vooral Dochter en ik zijn echte paprika-lovers! We beleggen er onze boterham mee, ze belanden op de barbecue, we knabbelen ze tussendoor, in reepjes of zelfs in't geheel i.p.v. een appel, we vullen ze, maken spaghettisaus  (ah ja want ook met tomaten, courgetten en wortelen slaan ze op dit moment rond uw oren) voor in de diepvries.
En soep, ge kunt daar geweldig lekkere soep van maken! Deze bijvoorbeeld: de gegrilde paprikasoep, die hier in huis zo in de smaak valt dat onze kinderen de soep meteen omgedoopt hebben tot: de Chipssoep (zij verdenken me er namelijk van dat ik paprikachips erin heb gedraaid ;-)


Wat heb je nodig?
5 grote rode paprika's
een flinke scheut olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1 teentje look
1 ui
een takje verse rozemarijn
1,.5 liter kruiden- of groentebouillon
een flinke scheut room
paprikapoeder
zout
vers gemalen peper.

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor tot de grill goed warm is. Spoel de paprika's en leg de hele paprika's onder de grill, draai ze regelmatig om. Gril de parika's, ze zijn goed gegrild als de buitenkant donkerbruin, bijna zwart geworden is. Doe dan alle paprika's in een plastic zak en bind die dicht. Op die manier wordt de gerookte smaak van het grillen en de smaak van de paprika's sterker. Laat dat alles een half uur rusten.

2. Pel ondertussen de ui en snipper de ui, pel het teentje knoflook en maak de kruiden- of groentebouillon klaar.

3. Haal na een half uur de paprika's uit de zak en snij ze in de helft. haal de steel en de zaden eruit en verwijder het vel van de paprika's. Nu mag je de paprika's niet meer omspoelen, anders gaat de smaak verloren. Snij de paprika's in stukken

4. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en voeg de gesnipperde ui toe, pers het knoflookteentje erbij en doe het takje rozemarijn erbij. Laat alles 5 minuten koken op een laag vuurtje.

5. Voeg hier dan de paprika's en de bouillon aan toe en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Verwijder dan het takje rozemarijn. Voeg het blikje tomatenpuree toe en mix de soep met een staafmixer.

6 Roer een flinke scheut room erdoor en breng de soep op smaak door er paprikapoeder, peper en zout aan toe te voegen!

Je kan deze soep warm eten, maar op een warme zomerdag (we blijven hopen dat die er nog aan komen!) smaakt de soep ook koud erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten